Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
28. 1. 2016,
9.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ted Cruz Donald Trump Melania Trump ZDA volitve

Četrtek, 28. 1. 2016, 9.28

7 let, 12 mesecev

To je mož, ki lahko uniči sanje Melanije Trump

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Sem Kubanec, Irec in Italijan, pa sem vseeno končal kot južnjaški baptist," pravi Ted Cruz, ki je med republikanci v boju za predsedniško nominacijo edini resni tekmec Donaldu Trumpu.

V ponedeljek, 1. februarja, se bodo v ameriški zvezni državi Iowa začele republikanske primarne volitve. Te bodo trajale vse do 7. junija letos, potekale pa bodo v 50 ameriških zveznih državah, zveznem okraju Washington D. C. in petih ameriških ozemljih (Portoriko, Guam, Ameriška Samoa …).

Kdo bo prišel v Belo hišo: Hillary Clinton ali naša Melanija? Predsedniški kandidat republikancev se bo novembra letos s predsedniškim kandidatom demokratov (to bo ali Hillary Clinton ali levičarsko usmerjeni senator iz Vermonta Bernie Sanders) pomeril za položaj predsednika ZDA. Tudi demokratske primarne volitve se bodo začele v Iowi 1. februarja, končale pa se bodo 14. junija.

Nepremičninski milijarder Donald Trump, mož nekdanje slovenske manekenke Melanije oziroma Melanie Trump, je še vedno daleč najbolj priljubljeni kandidat med republikanskimi volivci.

Konservativec, čajankar in "spektakularni lažnivec" Edini, ki ima med republikanci še resne možnosti, da premaga Trumpa in tako že pred novembrskimi predsedniškimi volitvami uniči upanje Sevničanke Melanije Trump, da bi postala prva dama ZDA, je senator iz Teksasa Ted Cruz.

"Mogoče najbolj spektakularen lažnivec, ki je kdajkoli kandidiral za predsednika ZDA." Tako je teksaškega senatorja, ki velja za edinega pravega konservativca med letošnjimi republikanskimi predsedniškimi kandidati, opisal novinar ameriške spletne strani Slate.

Cruz je bil rojen v Kanadi, oče je Kubanec 45-letni Cruz, ki je blizu čajankarskemu gibanju (Tea party movement), je dolgo veljal za favorita volitev v Iowi, podeželski ameriški zvezni državi, kjer imajo volivci rajši versko odločne konservativce, kakršen je Cruz, kot kandidate iz liberalnega New Yorka, kot je Trump.

Toda Trump je, ko so se volitve v Iowi vse bolj bližale, iz rokava potegnil ugovor, da Cruz po ustavi ne more postati predsednik ZDA, saj se je rodil v Kanadi (Cruz ima dvojno državljanstvo, ameriško in kanadsko, njegov oče pa je Kubanec, ki je iz katolištva prestopil v baptizem). Če bi Cruz postal republikanski predsedniški kandidat, bi demokrati lahko pravno preprečili, da bi Cruz kandidiral, je volivce svaril Trump.

Trump in newyorške liberalne vrednote Po drugi strani je Cruz nepremičninskemu milijarderju na enem od soočenj očital, da so zanj značilne newyorške liberalne vrednote. S tem je Cruz volivce v bolj konservativnih ameriških zveznih državah, kot je Iowa, skušal prepričati, da ne bi glasovali za Trumpa.

Kot kažejo zadnje javnomnenjske ankete, je Trump v tem dvoboju za zdaj uspešnejši; k temu je nekaj prispevala tudi podpora Sarah Palin, nekdanje guvernerke Aljaske in republikanske podpredsedniške kandidatke, ki je ikona ameriških konservativcev.

Trumpova prednost pred Cruzom Za newyorškega milijarderja, ki nabira volivce s protimigrantsko retoriko (najprej je bila bolj usmerjena proti Mehičanom, nato proti muslimanom), bi tako v Iowi glasovalo 33,2 odstotka republikanskih volivcev v Iowi, za Cruza pa 27,5 odstotka. Še pred nekaj tedni je Cruz tesno vodil.

Še večja razlika med Trumpom in Cruzom je na državni ravni. Za prvega bi glasovalo 36,2 odstotka, za drugega 19,3 odstotka. Tretji najmočnejši republikanski kandidat, senator s Floride Marco Rubio, je daleč zadaj z 11 odstotki. Vsi drugi republikanski kandidati imajo samo po nekaj odstotkov podpore.

Neslavni konec dinastije Bush Jeb Bush, sin in brat dveh nekdanjih republikanskih predsednikov ZDA, Georgea Busha starejšega in Georgea Busha mlajšega, ter izbranec vodstva republikanske stranke, ki je na začetku veljal za najresnejšega kandidata za zmago, ima na primer samo pet odstotkov podpore.

Ne spreglejte