SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Talibani napovedali nadaljevanje boja proti ZDA

0,93

termometer

Afghanistan talibani
Foto: Reuters

Talibani so se danes zavezali, da bodo nadaljevali boj proti ameriškim silam v Afganistanu, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump izjavil, da so mirovni pogovori s talibani, ki bi omogočili umik več tisoč ameriških vojakov iz Afganistana, mrtvi. Pri tem so poudarili, da bo Washington odločitev o opustitvi pogajanj obžaloval.

"Imeli smo dve poti, da se konča okupacija v Afganistanu, ena sta bila džihad in boj, druga pa pogovori in pogajanja," je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mudžahid.

"Če Trump želi ustaviti pogovore, bomo stopili na prvo pot in kmalu bodo to obžalovali," je dodal.

Talibani že prevzeli nadzor nad delom Afganistana

Talibani so medtem danes prevzeli nadzor nad celotnim okrožjem v afganistanski provinci Tahar. Po dveh dneh bojev z afganistanskimi vladnimi silami so v ponedeljek zvečer zavzeli tudi središče province Tahar na severu Afganistana.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek izjavil, da so mirovni pogovori s talibani in predstavniki afganistanske vlade, ki bi omogočili umik več tisoč ameriških vojakov iz Afganistana, mrtvi. Trump je pred tem v soboto na Twitterju sporočil, da je odpovedal za nedeljo predvideno tajno srečanje s predstavniki talibanov in afganistanske vlade v Camp Davidu. Tajno srečanje je odpovedal zaradi bombnega napada v Kabulu, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi ameriški vojak.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • bog1953 / 10.09.2019. ob 13:16 +4 - 1

  Vojak v tuji državi je okupator in pika. Američani tam ne sadijo rožic, ampak ubijajo. Žal z njimi sodelujemo tudi mi.

  +4 - 1
 • filipt / 10.09.2019. ob 11:00 +4 - 1

  Shema je: ni več osvobodilnih gibanj in osvobodilnih vojn. Tudi obrambne sile so samo v miru, v spopadih z gospodarji vojn so tude te teroristi. Talibani si želijo "...da se konča okupacija v Afganistanu...", vendar bi to bil za gospodarja vojne nečasten izhod, teroriste (Talibane) mora streti. "Mi smo vas vzgojili in opremili, mi vas moramo tudi uničiti".

  +4 - 1
 • stanly / 10.09.2019. ob 10:28 +5 - 3

  talibani zbirajo po celem svetu tiste radikalce, ki so sovražno razpoloženi proti Zahodu in njenim vrednotam in sovražijo iz verskih, ideoloških ali koristolovskih razlogov zahodni način življenja in ga želijo destabilizirati, pri tem imajo bogato finančno in vojaško podporo pri bogatih totalitarnih islamskih državah ali pa pri nedemokratičnih režimih v svetu...

  +5 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin