SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švicarski gospodarstveniki proti uvedbi imigracijskih kvot

2

termometer

 | Foto:
Švicarski gospodarstveniki so volivce pozvali k zavrnitvi zakona, ki so ga predlagali desničarski populisti in s katerim bi ponovno uvedli imigracijske kvote za državljane EU.

Gospodarstveniki trdijo, da bi zakon, o katerem bodo Švicarji odločali na referendumu 9. februarja, škodil gospodarstvu in odnosom z EU.

"Naš uspeh dolgujemo uspešnemu, visoko zmogljivemu trgu delovne sile Sprejem predloga "proti množičnemu priseljevanju" bi pomenil veliko napako, saj bi bila prizadeta vrsta sektorjev, ki so odvisni od tuje delovne sile, je v skupnem pozivu opozorilo 12 delodajalskih organizacij in zvez. "Naš uspeh dolgujemo uspešnemu, visoko zmogljivemu trgu delovne sile," je povedal Valentin Vogt, vodja švicarskega združenja delodajalcev UPS.

Najnovejša decembrska javnomnenjska raziskava sicer kaže, da bo pobuda propadla, saj uvedbo kvot podpira samo 36 odstotkov volivcev.

Nasprotovanje pobudi so izrazili predstavniki krovne organizacije delodajalcev Economiesuisse in zveze, ki predstavljajo neodvisne obrtnike, kmetovalce, izdelovalce ur, poleg tega pa še sektorje hotelirstva, zavarovalništva, zdravstva, informacijske tehnologije ter strojno in tekstilno industrijo.

Predlog zrasel na zelniku konservativne ljudske stranke Zakonski predlog je sicer zrasel na zelniku konservativne ljudske stranke, ki je največja v parlamentu. Stranka trdi, da je Švica izgubila nadzor nad svojimi pravili priseljevanja, kar naj bi imelo negativne posledice za nacionalno gospodarstvo in družbo, saj da so na izgubi lokalni delavci, višajo se cene nepremičnin in najemnine, poleg tega pa naj bi priseljevanje preobremenjevalo sistema zdravstva in izobraževanja.

Na pozive gospodarstvenikov se je ljudska stranka nemudoma odzvala in zatrdila, da lobiji delujejo izključno za lastne interese. "Ne želijo se pogovarjati o socialnih in gospodarskih problemih, ki jih prinaša vsakoletni prihod 80.000 novih prebivalcev. Švica mora biti zmožna sama odločati, kdo se lahko priseli in kdaj naj odide," so sporočili iz stranke in dodali, da ne nasprotujejo priseljevanju kot takem.

Švicarska vladna koalicija in parlament sta sicer predlog že zavrnila, saj da so tuji delavci že dolgo ključni za gospodarstvo ene najbogatejših držav na svetu.

Približno dva milijona od osmih milijonov prebivalcev Švice je sicer tujcev. Največ priseljencev prihaja iz držav EU, kot so Portugalska, Nemčija in Italija. Švica je imigracijske kvote za državljane EU odpravila že leta 2007 in jim dala enake pravice na trgu dela v okviru prostotrgovinskih dogovorov z Brusljem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin