Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2011,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci

Sreda, 7. 9. 2011, 20.01

8 let

Svet Evrope: Letos pogrešanih 2000 beguncev iz Severne Afrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od začetka leta je pogrešanih okoli 2000 beguncev, ki so verjetno umrli, ko so iz Severne Afrike na čolnih skušali prečkati Sredozemsko morje.

Evropske države pa jim niso bile sposobne zagotoviti pomoči, je povedala Tineke Strik, poročevalka Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za to vprašanje. "Treba je stopiti v stik s svojci pogrešanih" Strikova je ob tem opozorila, da bi bilo treba stopiti v stik s svojci pogrešanih in jih vprašati, ali so begunci prispeli na cilj. Strikova se je še posebej posvetila primeru 72 migrantov iz Afrike, od katerih jih je 61 umrlo, ko so skušali maja na čolnu doseči južnoitalijanski otok Lampedusa. Na pomoč poklicali duhovnika v Rimu V omenjenem primeru je bilo morje zelo razburkano, na čolnu je zmanjkalo hrane, pijače in goriva, številni so zboleli. Na pomoč so poklicali duhovnika v Rimu, ki je obvestil italijansko obalno stražo in zvezo Nato. "Čudno je to, da je prispel helikopter, odvrgel nekaj vode, keksov, izginil in se ni več vrnil," je okoliščine dogodka opisala predstavnica SE.

Kot je med obiskom v Rimu še povedala Strikova, jo v konkretnem primeru zanima, ali je prišlo do napake v komunikaciji, ali pa za zavestno odločitev, da se ne posreduje in reši ljudi. Strikova se bo sicer v Rimu srečala s preživelimi in italijanskimi vladnimi predstavniki.

Evropske države bi lahko sprejele več beguncev "Države članice EU se prav tako niso ustrezno odzvale na ta incident," je še dejala. Po njenem mnenju bi lahko evropske države sprejele več beguncev ali nudile večjo podporo Italiji in Malti v premagovanju begunske krize.

Predvsem otok Lampedusa je že več mesecev cilj številnih ilegalnih migrantov iz Severne Afrike, zlasti iz Tunizije in Libije.

V domovino jih bodo vrnili okoli 30.000 Italijanski notranji minister Roberto Maroni je pred časom dejal, da je v Italijo od začetka leta iz teh dveh držav prispelo več kot 48.000 priseljencev, oblasti v Rimu pa jih nameravajo do konca leta v domovino vrniti okoli 30.000.

Ne spreglejte