SiolNET. Novice Svet
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rekordne številke zaprle številna vrata na Hrvaškem #foto

1,43

termometer

Koronavirus na Hrvaškem
Foto: STA

Na Hrvaškem so zaradi poslabšanja epidemije uvedli strožje ukrepe. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski objekti. Prepovedane bodo poroke kot tudi novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi.

Potem ko so v zadnjih dveh dneh na Hrvaškem potrdili po več kot 4000 okužb dnevno, je danes ta številka nekoliko nižja. Aktivnih primerov je v državi 23.573. Od tega je 2221 ljudi na zdravljenju v bolnišnici, 262 jih potrebuje pomoč ventilatorja, povzem STA.

Od začetka epidemije so na Hrvaškem skupno potrdili 123.693 okužb, umrlo je 1655 ljudi, podatke štaba povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Spričo vse večjega števila bolnikov v bolnišnicah so danes sicer bolnike s covidom-19 začeli sprejemati tudi v največji športni dvorani na Hrvaškem, zagrebški Areni. Tam je pripravljenih 100 postelj, za katere naj bi skrbelo 50 medicinskih sester in 18 zdravnikov. Danes bo tja iz treh zagrebških bolnišnic prispelo 15 bolnikov z blažjo bolezensko sliko.

Zaradi slabšanja epidemije ostrejši ukrepi

Koronavirus na Hrvaškem Foto: STA V državi zaradi rekordnih številk od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi, poroča STA.

Do 21. decembra bodo zaprte tudi telovadnice, športni centri in stavnice. V vozilih javnega prevoza so omejili število potnikov na 40 odstotkov potniških zmogljivosti.

Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi, ta omejitev pa velja tudi za bogoslužja, za katera so priporočili, naj jih raje predvajajo po radiu, televiziji in spletu.

Srednje šole in fakultete se lahko same odločijo, ali bodo pouk v učilnicah in predavalnicah nadomestili s poukom na daljavo. Delodajalcem so priporočili, naj zaposlenim omogočajo delo od doma, deljen delovni čas in izmensko delo, kjer je to mogoče.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah ob skoraj 18.600 testih potrdili 7041 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 61 obolelih s covidom-19, kar je največ doslej. V Bosni in Hercegovini je medtem v zadnjem dnevu umrlo 34 ljudi, potrdili so 1279 novih okužb.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah ob skoraj 18.600 testih potrdili 7041 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 61 obolelih s covidom-19, kar je največ doslej, piše STA, ki povzema srbsko tiskovno agencijo Tanjug. V Bosni in Hercegovini je medtem v zadnjem dnevu umrlo 34 ljudi, potrdili so 1279 novih okužb.

V Zagrebu potekal protest

V središču Zagreba danes poteka tudi protest proti ukrepom, na katerem se po poročanju portala index.hr ni zbralo veliko ljudi.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je danes dejal, da naj bi kazni za kršitelje ukrepov - denimo za tiste, ki ne bi nosili mask na javnem prevozu ali v zaprtih prostorih - znašale med 100 in 200 evri, poročanje HRT povzema Hina.

Na Madžarskem za covidom-19 v enem dnevu umrlo 152 ljudi

Na Madžarskem so dosegli nov črni mejnik, v zadnjem dnevu je namreč za covidom-19 umrlo 152 ljudi, kar je največ doslej. Potrdili pa so še 6268 novih okužb z novim koronavirusom, piše na vladni spletni strani.

Na Madžarskem imajo trenutno več kot 146.000 aktivnih okužb. Od začetka epidemije pa so skupno potrdili 204.708 okužb, od tega je umrlo 4516 ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. STA

V Avstriji v povezavi s covidom-19 umrlo že več kot 3000 ljudi

V Avstriji je v povezavi s covidom-19 umrlo že 3018 ljudi, od tega 132 v zadnjem dnevu. Po tednih strogih ukrepov pri naših severnih sosedih pa upada število novih okužb, teh je bilo v petek 4669, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Slike s Hrvaške:

Koronavirus na Hrvaškem Foto: STA Koronavirus na Hrvaškem Foto: STA Koronavirus na Hrvaškem Foto: STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin