Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 10. 2021,
11.54

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

18

Natisni članek

okužba COVID-19 Nemčija

Petek, 22. 10. 2021, 11.54

2 leti, 8 mesecev

Strmo naraščanje okužb v Nemčiji, nov rekord v Rusiji in na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

18

Koronavirus Nemčija | Na Hrvaškem so v minulem dnevu ob 10.309 testih potrdili 3.258 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast letos. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so v minulem dnevu ob 10.309 testih potrdili 3.258 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast letos.

Foto: Reuters

V Nemčiji število okužb z novim koronavirusom po več mesecih upadanja zdaj ponovno strmo narašča, opozarjajo na Inštitutu Roberta Kocha (RKI) za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. Voditelji nemških zveznih dežel si želijo, da bi zvezna vlada ohranila omejitve, ki so bile sprejete za zajezitev širjenja koronavirusa. V Rusiji in Ukrajini beležijo rekordno število okuženih in mrtvih. Največ okužb v letošnjem letu so potrdili tudi v sosednji Hrvaški. 

Na Inštitutu Roberta Kocha so v četrtek opozorili, da lahko Nemčija po več mesecih upadanja števila okuženih z novim koronavirusom do konca jeseni in pozimi znova pričakuje naraščanje števila primerov.

V domovih za ostarele število okuženih s koronavirusom skrb vzbujajoče narašča, tudi med cepljenimi, so sporočili z RKI ter dodali, da so starejše osebe in tiste z obstoječimi zdravstvenimi težavami namreč še vedno bolj dovzetne za bolezen. Inštitut je izdal priporočilo, naj se ljudje še naprej za vsako ceno izogibajo velikim zbiranjem, kjer ljudje ne uporabljajo zaščitnih mask, zlasti v zaprtih prostorih.

ECDC
Novice Covid udarja necepljeni vzhod Evrope

Vse več okužb med mladimi

Čeprav je število hospitalizacij med sicer zdravimi in cepljenimi ostalo razmeroma nizko, se mlajši, pri katerih je precepljenost nižja, vse pogosteje okužijo s covidom-19.

Do danes je dva odmerka cepiva prejelo 66,1 odstotka nemških državljanov, 69,1 odstotka pa enega. Precepljenost je tako nižja kot v sosednjih Danski in Nizozemski, vendar podobna tisti v Franciji.

Prejšnji teden se je sedemdnevna incidenca med ljudmi, starimi 90 let in več, prvič po maju dvignila nad 50. Za Nemčijo je sedemdnevna incidenca v četrtek znašala 85,6 na sto tisoč prebivalcev, medtem ko je dan prej znašala 80,4, teden dni prej pa 67. Čeprav je število hospitalizacij med sicer zdravimi in cepljenimi ostalo razmeroma nizko, se mlajši, pri katerih je precepljenost nižja, vse pogosteje okužijo z novim koronavirusom.

Voditelji nemških zveznih dežel so na letnem srečanju zvezno vlado pozvali, naj stori več za preprečitev novega katastrofalnega vala virusa. Kot piše v osnutku resolucije, ki jo bodo obravnavali danes, zahtevajo, da zvezna vlada podaljša izredne razmere zaradi novega koronavirusa tudi po 25. novembru, ko bi se ukrep iztekel, ter ohrani obvezno uporabo zaščitnih mask in dokazil PCT v zaprtih prostorih.

Melbourne
Novice V Melbournu nazdravljajo koncu dolgega zaprtja

Nemški zvezni minister za zdravje Jens Spahn je v ponedeljek sicer dejal, da se bodo izredne razmere iztekle 25. novembra, posameznim deželam pa bo prepuščena odločitev o tem, katere ukrepe želijo uveljaviti.

V Rusiji beležijo nov rekord

Število okužb in smrti v Rusiji je danes doseglo nov rekord, kar vse bolj obremenjuje zdravstveni sistem. V zadnjih 24 urah so poročali o 37.141 novih okužbah in 1.064 smrtnih primerov. Tako je število umrlih v Rusiji doseglo 228.453, kar je daleč največ v Evropi.

V Ukrajini že drugi dan rekordno število okužb in smrti

V Ukrajini so danes, že drugi dan zapored, zabeležili rekordno število okužb in smrti zaradi koronavirusa. V zadnjem dnevu so po podatkih ukrajinske vlade zabeležili 23.785 novih okužb, 614 oseb pa je umrlo. V Kijevu bi lahko tako že danes ponovno zaprli restavracije, gledališča in druga javna mesta, razen kjer so zaposleni cepljeni.

V državi z 41 milijoni prebivalcev je nezaupanje v cepiva veliko. Precepljenost je zelo nizka, trenutno le 16,5-odstotna. Od začetka pandemije je država zabeležila nekaj manj kot tri milijone okuženih in okoli 63.000 smrti zaradi covida-19.

Na Hrvaškem največ novih okužb v letošnjem letu

Na Hrvaškem so v minulem dnevu ob 10.309 testih potrdili 3.258 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast letos. V minulih 24 urah je umrlo 17 covidnih bolnikov, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Danes objavljeno število na novo okuženih je najvišje od 18. decembra lani, ko so zabeležili 3.272 novih primerov. Je tudi tretji zaporedni dan, ko beležijo več kot tri tisoč novih okužb. Danes objavljeno število je tudi občutno višje kot prejšnji petek, ko so zabeležili 2021 okužb. V petek pred dvema tednoma jih je bilo skoraj dvakrat manj.

 V bolnišnicah je prav tako vse več covidnih bolnikov. Današnje številke kažejo, da jih zdravijo 9.997, med njimi jih 135 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev.

Medtem Hrvaška ostaja med državami članicami EU z najmanjšim deležem prebivalcev, ki so cepljeni proti covidu-19. Do četrtka zvečer je bilo polno cepljenih nekaj več kot 52,3 odstotka odraslih prebivalcev.

Hrvaška policija
Novice S koronavirusom okužen moški pobegnil iz bolnišnice, našli so ga mrtvega
Ne spreglejte