Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2013,
11.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zaprisega streljanje

Nedelja, 28. 4. 2013, 11.59

7 let, 12 mesecev

Strelec v Rimu deloval sam, domnevno z željo po samomoru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na dan, ko je zaprisegla nova italijanska vlada pod vodstvom Enrica Lette, je bilo pred njegovo pisarno v Rimu slišati več strelov. Ranjeni naj bi bili dva policista, strelec in še ena ženska.

Streljanje pred vladno palačo v Rimu je bil "osamljen dogodek", strelec pa je deloval sam, je pojasnil novi notranji minister Angelino Alfano. Gre za 49-letnega moškega, ki naj bi skušal narediti samomor, je še povedal Alfano. V incidentu sta bila ranjena dva karabinjerja in ena mimoidoča ženska.

Do incidenta je prišlo ravno v času slovesne zaprisege nove italijanske vlade pod vodstvom Lette. Vlada je zaprisegla v predsedniški palači na Kvirinalu, do streljanja pa je prišlo pred vladno palačo Chigi kak kilometer stran, v kateri ima sedež tudi italijanski premier.

Strelec prišel v Rim, da bi videl "izjemne ljudi" Alfano je nato na prvi seji vlade poročal, da strelec prišel v Rim, da bi videl "izjemne ljudi". Prenočil je v hotelu, nakar se je odpravil pred vladno palačo in izstrelil šest strelov. Nato naj bi si poskušal vzeti življenje, kar pa so mu ostali karabinjerji preprečili in ga prijeli.

Ranil je dva karabinjerja, od tega enega v vrat in njegovo stanje je resno, je še pojasnil Alfano. Drugi policist je bil ranjen v nogo in ni resneje poškodovan. Podobno tudi poškodbe ženske, ki je bila tudi ranjena v incidentu, niso zaskrbljujoče, je še povedal novi notranji minister. V bolnišnici je tudi napadalec, ki se je ob aretaciji poškodoval po glavi.

Italijanska policija medtem sporočila, da naj bi šlo za duševno moteno osebo. Doslej ga sicer še niso kazensko obravnavali in ni imel kartoteke. So pa tudi v policiji ocenili, da je šlo za osamljen primer in ne za kako dejanje terorizma.

Strelec naj bi sicer prišel iz Piemonta na severu Italije. Mediji so že izbrskali njegovo bivšo ženo, ki je pretreseno dejala, da ji ni jasno, zakaj bi kaj takega storil. Oglasil se je tudi njegov brat, ki je dejal, da ni duševno moten, da pa tudi njemu ni jasno, zakaj se je odločil za tako dejanje.

Nova vlada bo morala zagnati pešajoče gospodarstvo Nova italijanska vlada pod vodstvom Enrica Lette je sicer prisegla pred predsednikom republike Giorgiom Napolitanom in tako po dobrih dveh mesecih od volitev uradno prevzela vodenje Italije. Glavni nalogi 21-članske vlade "velike koalicije" bosta predvsem rešitev države iz politične in finančne krize in zagon pešajočega gospodarstva.

Nova vlada, ki jo bodo sestavljali ministri Lettove levosredinske Demokratske stranke, desnosredinskega Ljudstva svobode Silvia Berlusconija in sredinske stranke dozdajšnjega tehničnega premierja Maria Montija, je slovesno zaprisegla pred Napolitanom na Kvirinalu. Letta mora zdaj z vlado še po zaupnico v parlament.

Ne spreglejte