Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
28. 4. 2017,
11.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

3

Natisni članek

ZDA Melania Trump Donald Trump

Petek, 28. 4. 2017, 11.24

6 let, 7 mesecev

Sto dni Donalda Trumpa: "Čeprav se je trudil, ni naredil skoraj nič"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Republikanci so trenutno v zavidanja vrednem položaju, saj nimajo le svojega predsednika, temveč nadzorujejo oba domova kongresa, hkrati pa imajo konservativci večino na vrhovnem sodišču, pravi ameriški Slovenec John Vidmar.

V soboto bo minilo natanko sto dni, odkar je republikanec Donald Trump prisegel kot 45. predsednik ZDA. "Zdaj imam več dela kot pred predsedovanjem. Mislil sem, da bo lažje," je v intervjuju za Reuters povedal Trump.

Dejal je, da je bil kot poslovnež navajen na to, da ima malo zasebnosti, a je kljub temu presenečen, kako malo je ima zdaj. "V resnici si zaprt v svoj majhen kokon, saj imaš močno varovanje, ki ti preprečuje, da bi šel kamorkoli," je potožil in dodal, da pogreša predvsem to, da je lahko včasih sam vozil, česar zdaj več ne more.

O tem, kako se je Trump znašel v funkciji uradno najvplivnejšega človeka na svetu, smo se pogovarjali s častnim konzulom Slovenije v Chicagu Johnom Vidmarjem.

"Trump je v prvih sto dneh svojega vladanja odkril razliko med vodenjem kampanje in vodenjem države. Med kampanjo je večkrat poudaril, kaj vse bo naredil v prvih sto dneh, a skoraj nič od tega ni uresničil. Pa ne, da se ni trudil," pravi Vidmar, nekdanji direktor družbe Ipsos USA Public Affairs, ki se ukvarja z raziskavami trga.

Tri ključne Trumpove ugotovitve

Trump je po njegovih besedah odkril:

- težavnost sodelovanja s kongresom, ki ni močno razdeljen le po strankarski liniji med republikanci in demokrati, pač pa tudi po ideološki znotraj republikanske stranke. To je bil glavni razlog za spodleteli poskus razveljavitve Obamove zdravstvene reforme. Prav tako so kongresniki, ki nasprotujejo gradnji zidu na meji z Mehiko, dokler se ne bo našel vir njenega financiranja, sposobni delovati kot samostojno telo, ki skrbi za proračunsko vzdržnost;

- da sodišč ni mogoče ustrahovati. Večkrat so njegove izvršne ukaze razglasila za neustavne;

- da je objavljanje na družabnem omrežju Twitter lahko škodljivo, zato je to močno zmanjšal.

"Trump je v prvih sto dneh svojega vladanja odkril razliko med vodenjem kampanje in vodenjem države," pravi častni konzul Slovenije v Chicagu John Vidmar. | Foto: Osebni arhiv "Trump je v prvih sto dneh svojega vladanja odkril razliko med vodenjem kampanje in vodenjem države," pravi častni konzul Slovenije v Chicagu John Vidmar. Foto: Osebni arhiv "V končni fazi so tudi mediji delovali kot nadzornik vlade, med drugim tudi pri povezavah članov Trumpove administracije z Rusi. Jasno je, da ta težava še vedno obstaja," pravi Vidmar in dodaja:

"Javnomnenjska podpora je za novega predsednika nizka, okoli 43-odstotna, vendar to ni presenetljivo, saj je zmagal z elektorskimi glasovi in ni dobil večine glasov ljudi. Prav tako mnogi njegovi volivci menijo, da se je 'omehčal'. Ima več kot tri leta časa za izboljšanje svoje podobe. Še vedno smo v zgodnji fazi njegovega vladanja."

Republikanci so po Vidmarjevih besedah trenutno v zavidanja vrednem položaju, saj nimajo le svojega predsednika, pač pa nadzorujejo oba domova kongresa, hkrati pa imajo konservativci večino na vrhovnem sodišču. "To je priložnost. Vprašanje je le, ali imamo v kongresu dve stranki ali so dejansko tri in ali bo zato zakonodaja zastala kot v zadnjih šestih letih Obamove administracije," je prepričan.

"Družinske vrednote ključen del ameriškega etosa"

Dotaknil se je tudi vloge prve dame ZDA Melanie Trump.

"Melania in njen mož sta se odločila, da bo Melania ostala v New Yorku vsaj do konca tega šolskega leta. Skrbela ju je selitev sina sredi leta in odločila sta se, da bo najbolje, če šolsko leto konča v trenutni šoli. Verjamem, da se mnogim Američanom zdi ta odločitev simpatična. Družinske vrednote so ključen del našega nacionalnega etosa in skrb za dobrobit naših otrok je ključen element tega," pravi Vidmar. 

Ta odločitev je sicer, kot pravi Vidmar, povzročila manjše polemike glede stroškov varovanja Trumpove rezidence v New Yorku, a je prepričan, da bodo stroški varovanja rezidence ostali nespremenjeni ne glede na to, ali bosta Melania in sin Barron še naprej živela v njej ali ne. Ob tem je poudaril, da tajna služba še vedno varuje dom nekdanjega predsednika Baracka Obame v južnem delu Chicaga, kar povzroča nevšečnosti okoliškim prebivalcem.

Ne spreglejte