SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štiri leta po cunamiju številni Japonci še vedno v zatočiščih

2

termometer

 | Foto:
Na Japonskem so se z minuto molka spomnili 19 tisoč žrtev potresa in cunamija, ki je državo prizadel na današnji dan pred štirimi leti.

Japonsko je 11. marca 2011 ob 14.46 po lokalnem času stresel močan potres z močjo 9.0 stopnje po Rihterjevi lestvici, ki mu je sledilo še 593 popotresnih sunkov z magnitudo 5 ali več.

Potres z žariščem 70 kilometrov od severovzhodne obale na globini 24 kilometrov je sprožil cunami, ki je poplavil več kot 400 kvadratnih kilometrov kopnega. Poplavni valovi, ki so merili tudi 15 metrov, so segali pet kilometrov v notranjost kopnega, najvišja točka, ki so jo dosegli, pa je segala višje od 40 metrov.

Tragedija je bila za Japonsko najhujša po drugi svetovni vojni, zahtevala je 19 tisoč smrtnih žrtev.

Razsežnost katastrofe je bila velika tudi zaradi jedrske nesreče v elektrarni v Fukušimi, kjer so na napravah nastale poškodbe, zaradi česar je prišlo do izpustov radioaktivnih snovi.

Iz bližnje okolice elektrarne so morali evakuirati več deset tisoč ljudi. "Zdi se mi, kot da bi se katastrofa zgodila šele včeraj," je povedal eden izmed delavcev.

Štiri leta po katastrofi poteka obnova v regiji počasi. Še vedno več deset tisoč ljudi živi v zatočišču podobnih bivališčih. Razlog za to je predvsem v pomanjkanju gradbenih delavcev, prav tako pa so se povečali stroški za gradbeni material.

Po vsej državi se žrtev spominjajo z molitvami, zastave visijo na pol droga, v Tokiu pa bodo imeli državno spominsko slovesnost, ki se je bo udeležil tudi cesar Akihito.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin