SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število žrtev potresa na Kitajskem naraslo na 19

0

termometer

Uradno število žrtev torkovega potresa z magnitudo 6,5 v kitajski jugozahodni provinci Sečuan se je povzpelo na 19, poškodovanih pa je 247 ljudi, od teh 40 huje, poročajo agencije.

Potres Kitajska Foto: Reuters

Med smrtnimi žrtvami naj bi bilo najmanj pet turistov, ki so si ogledovali nacionalni park Jiuzhai, kjer je bilo žarišče potresa, ki mu kitajski mediji pripisujejo magnitudo 7,0. Turisti so prespali na ulicah.

Po uradnih podatkih sta med ranjenimi tudi francoski turist in kanadska turistka. Kanadčanka je utrpela lažje poškodbe glave, v bolnišnici pa bo morala ostati še nekaj dni. 

"Skoraj vsi turisti so bili umaknjeni na varno"

Francoza, ki je skupaj z mamo in bratom bival v hotelu blizu parka, so morali nemudoma operirati, da bi preprečili infekcijo zaradi delcev kamnov v desni nogi. "Ležali smo na prostem, ko je padel kamen in mojega brata zadel v nogo," je povedal brat 18-letnega Francoza.

Na območju parka je bilo v času potresa več kot 34 tisoč ljudi, pri čemer pa so doslej na varno umaknili 31.500 turistov. "Skoraj vsi turisti so bili umaknjeni na varno," je povedal uslužbenec lokalne turistične agencije.

Potres Kitajska Foto: Reuters

Kitajska vojska priskočila na pomoč. Kitajska komisija za naravne nesreče je sicer v torek sporočila, da bi po prvih ocenah lahko bilo število smrtnih žrtev veliko večje, in sicer do sto, več tisoč ljudi pa bi lahko bilo poškodovanih. Po navedbah oblasti v reševalni akciji sodelujejo štirje helikopterji, več sto vojakov in 1200 reševalcev, je poročala kitajska televizija.

Potres Kitajska Foto: Reuters

Potresu je do danes ledilo 1.000 popotresnih sunkov, oblasti pa so evakuirale že skoraj 60 tisoč ljudi. Po ocenah oblasti je bilo v potresu poškodovanih več kot 130 tisoč hiš.

Potres Kitajska Foto: Reuters

Potniki počivajo v odhodni dvorani letališča Jiuzhaigou blizu oddaljenega, gorskega območja, ki ga je prizadel smrtonosni potres. Okoli 100 turistov ostaja ujetih v enem od predelov parka, je povedal tiskovni predstavnik province Sečuan Chen Weide. "So smrtne žrtve, vendar je treba številke še potrditi," je dodal.

Potres Kitajska Foto: Reuters

Uradno število žrtev potresa je naraslo na 19.

Potres Kitajska Foto: Reuters

Škoda je vidna po potresu v provinci Sečuan. Žarišče potresa je bilo 280 kilometrov severno od Čengduja.

Potres Kitajska Foto: Reuters

Kitajska vojska rešuje preživele.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin