Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
12.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Portugalska Španija požar gasilci

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 12.28

6 let, 6 mesecev

Število žrtev na Portugalskem močno naraslo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Portugalska, požar, gasilci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev obsežnih požarov na Portugalskem je naraslo na 31, je danes sporočila portugalska civilna zaščita. Med mrtvimi je tudi devetmesečni dojenček. Okoli 50 ljudi je bilo ranjenih, od tega 15 huje. V sosednji Španiji so požari, številni med njimi podtaknjeni, zahtevali najmanj tri smrtne žrtve.

Na Portugalskem, od koder so sprva poročali o šestih smrtnih žrtvah požarov, danes pa število zvišali na najmanj 31, je v nedeljo divjalo 440 gozdnih požarov, kar je bil po besedah tiskovne predstavnice portugalske civilne zaščite Patricie Gaspar "najhujši dan letos". Požari so po njenih besedah posledica neobičajno visokih temperatur in hude suše.

Kar 3.700 gasilcev še vedno gasi 26 večjih požarov. Zaradi ognja so bile zaprte tri avtoceste, tudi glavna povezava med Lizbono in Portom. Portugalski premier Antonio Costa je požare razglasil za naravno katastrofo.

Na Portugalskem je letošnja sezona požarov ena najhujših. Za najhujšega v zgodovini države velja junijski požar na goratem in gozdnatem območju v bližini mesta Pedrogao Grande, v katerem je umrlo 64 ljudi.

Podtaknjenih najmanj 17 požarov

V Španiji je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti podtaknjenih najmanj 17 požarov, ki so v nedeljo zahtevali tri smrtne žrtve.

Zgolj v španski pokrajini Galicija divja 15 požarov, ki bi se lahko združili v en sam ogromen požar, je povedal predsednik regionalne vlade Alberto Nunez Feijoo. Španski notranji minister Juan Ignacio Zoido je medtem tvitnil, da so v povezavi s požari že identificirali več oseb.

V Španiji so se požari hitro širili tudi zaradi silovitega vetra v orkanu Ophelia. Ta je dosegal hitrost do 90 kilometrov na uro in se približuje Irski. "Razmere so kritične," je dejal Feijoo.

Ne spreglejte