Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
9.18

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

bomba Vojna v Ukrajini Harkov Ukrajina Rusija

Nedelja, 26. 5. 2024, 9.18

3 tedne

Število smrtnih žrtev ruskega napada na trgovino naraslo na 14 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Število smrtnih žrtev ruskega bombnega napada na trgovino v Harkovu je naraslo na 14, ranjenih je bilo najmanj 40 ljudi. Rusija je po lastnih navedbah trgovino z orodjem v soboto napadla, ker naj bi Ukrajina tam skrivala orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil kot zlobnega, poročajo tuje tiskovne agencije.

Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov je danes sporočil, da je število smrtnih žrtev naraslo na 14 ljudi. Najmanj dva moška, ki sta umrla, sta bila zaposlena v trgovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Notranji minister Igor Klimenko je pred tem še sporočil, da je bilo v napadu ranjenih 43 ljudi, še 16 ljudi pa pogrešajo.

V času napada je bilo v trgovini na obrobju mesta okoli 200 ljudi. Po napadu je izbruhnil obsežen požar, ki so ga gasilci uspeli omejiti, a je stavba popolnoma uničena.

Zelenski je v soboto na družbenem omrežju Telegram sporočil, da je šlo očitno za civilno tarčo. Napad je kot nesprejemljivega obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na družbenem omrežju X zapisal, da "Francija deli bolečino Ukrajincev".

Napad na trgovino je danes obsodil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Skupaj lahko ustavimo ruske brutalne napade. Nujno potrebujemo napredek glede rešitve za obširno zračno obrambo Ukrajine," je dodal v zapisu na družbenem omrežju X.

Rusi trdijo, da so uničili "vojaško" trgovino

Ruska tiskovna agencija Tass je ob navajanju varnostnih virov poročala, da je Rusija v napadu uničila vojaško trgovino in poveljniški položaj v nakupovalnem središču.

Regija Harkov je že zadnjih nekaj tednov tarča obsežnega ruskega obstreljevanja in kopenske ofenzive. V ločenem napadu v soboto na istoimensko prestolnico regije je bilo ranjenih najmanj 14 ljudi. Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so "osvobodili" zaselek Berestove v regiji Harkov.

Rusija je Ukrajino obstreljevala tudi ponoči. Ukrajinska vojska je danes poročala o več napadih z droni in raketami. O eksplozijah so poročali iz regij Hmelnicki in Lvov na zahodu države. V regiji Vinica pa naj bi bila zadeta stanovanjska stavba, najmanj trije ljudje so bili ranjeni v napadu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ne spreglejte