Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2019,
8.09

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

Šrilanka napad velika noč eksplozija

Nedelja, 21. 4. 2019, 8.09

4 leta, 12 mesecev

Šrilanka: Policija serijo krvavih eksplozij obravnava kot terorizem #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Na Šrilanki sta po seriji šestih eksplozij v cerkvah in hotelih odjeknili še dve eksploziji. Osmi napad se je nazadnje zgodil v severnem predmestju prestolnice Kolombo, kjer je samomorilski napadalec ubil tri policiste. V seriji eksplozij, ki so na velikonočno nedeljo pretresle državo, je umrlo najmanj 207 ljudi, med njimi tudi 32 tujcev. Ranjenih je več kot 450 ljudi, nekateri so v kritičnem stanju. Oblasti serijo eksplozij obravnavajo kot teroristični napad.

Bralce opozarjamo, da so posnetki in fotografije z družbenih omrežij, objavljeni v tej novici, lahko pretresljivi.

Osmi napad, ki se je zgodil v severnem predmestju prestolnice Kolombo, je izvedel samomorilski napadalec, ki je ubil tri policiste. Policija je pred tem sporočila, da sta bila v sedmi eksploziji v južnem predmestju Kolomba ubita dva človeka.

Šrilanški premier Ranil Wickremesinghe je potrdil, da so doslej aretirali osem oseb. Dodal je, da so vsi prijeti domačini, a se bodo preiskovalci osredotočili tudi na to, ali so imeli napadalci kakšne "čezmorske povezave". Prva prioriteta vlade je po njegovih besedah sicer aretacija teroristov. "Najprej in predvsem moramo zagotoviti, da se teroristi na Šrilanki ne bodo okrepili," je dejal.

V glavnem mestu je bila nekaj ur pred tem tarča napada cerkev svetega Antona, v Negombu približno 30 kilometrov severno od prestolnice pa cerkev svetega Sebastjana.

Eksplozija je odjeknila tudi v cerkvi v Batticaloi 250 kilometrov vzhodno od Kolomba. V Kolombu je bilo ubitih najmanj 64 ljudi, v Negombu 67, v Batticaloi pa 25. V prestolnici so v bolnišnicah sprejeli 254, drugod pa 60 ranjenih.

Med žrtvami tudi najmanj 32 tujcev, oblasti razglasile policijsko uro

Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu: Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury. Med žrtvami je po do zdaj znanih informacijah tudi 32 tujcev.  Med smrtnimi žrtvami so državljani Indije, ZDA, Velike Britanije, Portugalske, Kitajske, Nizozemske, Belgije, Turčije in Danske.

Na MZZ nimajo informacij, da bi bili med žrtvami tudi slovenski državljani

Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so sporočili, da po do zdaj zbranih informacijah med žrtvami današnjih napadov na Šrilanki ni slovenskih državljanov. Dodali so, da glede na izjave predstavnikov slovenskih turističnih agencij njihove skupine turistov niso bile blizu lokacijam napadov oziroma so na varnem.

Na MZZ tistim, ki se odpravljajo na Šrilanko ali so že tam, svetujejo previdnost, upoštevanje navodil lokalnih oblasti ter dejstva, da sta lokalni promet in komunikacijsko omrežje lahko motena. Glede varnosti potovanj opozarjajo, da obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

Številni pomagajo z darovanjem krvi

Žrtvam napada so na pomoč priskočili številni, ki želijo darovati kri. V nacionalnem centru za darovanje krvi, je po poročanju uporabnikov Twitterja tolikšna gneča, da ne morejo nadzorovati množice.

Kot je za BBC dejal meščan Kolomba Usman Ali, je odziv precejšen. "Vsi imamo samo en namen, in to je pomagati žrtvam eksplozije ne glede na vero ali rasno pripadnost". 

Fotogalerija
1 / 13

Okrepljena varnost

Šrilanško obrambno ministrstvo je po današnji seriji eksplozij na območju celotne države uvedlo policijsko uro. Ta je začela veljati takoj in bo trajala do preklica. Oblasti so prav tako začasno blokirale družbena omrežja, s čimer želijo preprečiti širjenje netočnih in lažnih informacij.

Razmere po napadih:

Po navedbah lokalnih medijev so na območjih okrepili vojaško varnost, med drugim tudi na glavnem mednarodnem letališču Bandaranaike, poroča BBC. 

Za napadi naj bi stali islamski skrajneži

Za zdaj odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, je pa glede na dokumente, v katere je imel vpogled AFP, prvi mož šrilanške policije Pujuth Jayasundara pred desetimi dnevi pristojnim službam poslal opozorilo, da samomorilski napadalci načrtujejo napade na pomembne cerkve.

"Tuja obveščevalna služba je poročala, da NTJ (radikalna islamska skupina, op. a.) načrtuje samomorilske napade na pomembne cerkve in tudi na indijsko predstavništvo v Kolombu," je pisalo v dokumentu. NTJ je bila sicer povezana že z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki.

Mednarodna skupnost obsoja napade na Šrilanki

Z različnih koncev sveta se vrstijo odzivi in obsodbe serije eksplozij v cerkvah in hotelih na Šrilanki, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi. Indijski premier Narendra Modi je Šrilanki zagotovil podporo svoje države, britanska premierka Theresa May pa je napade označila za odvratne. 

Družinam žrtev, prebivalcem ter vladi Šrilanke so med drugim izrekli podporo in sožalje tudi generalni sekretar Združenih Narodov  Antonio Guterres,  predsednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker, predsedniki Donald Trump, Emmanuel Macron, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.


Predsednik republike Borut Pahor je na družbenem omrežju Twitter v imenu Slovenije in njenih državljanov izrekel iskreno sožalje svojcem žrtev eksplozij na Šrilanki. "Zelo sem žalosten ob grozljivih napadih na Šrilanki. V imenu Slovenije in naših ljudi izrekam iskreno sožalje svojcem žrtev," je poudaril Pahor. Napad je obsodil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar.

Papež Frančišek
Novice Papež po krvavih napadih na Šrilanki izrazil bolečino

Oblasti serijo eksplozij obravnavajo kot teroristični napad

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je ob eksplozijah izrazil pretresenost in pozval k miru. Premier Wickremesinghe je ostro obsodil napade: "Šrilančane v tem tragičnem času pozivam, naj ostanejo enotni in močni. Prosim, izogibajte se širjenju nepreverjenih informacij in ugibanj. Vlada je takoj sprejela ukrepe za obvladovanje situacije."

Namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene je medtem izjavil, da je bila serija eksplozij v cerkvah in hotelih teroristični napad. Kot je dejal na novinarski konferenci, bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin ne glede na to, kdo stoji za napadi.

Fotogalerija
1 / 5

Po poročanju Sky News vse kaže, da je šlo pri dogodku za koordiniran in načrten napad na kristjane, kar je za Šrilanko po njihovem mnenju zelo neobičajno. Po poročanju Reutersa današnje eksplozije predstavljajo najhujše napade v državi po koncu državljanske vojne pred desetimi leti.

Na večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katoličanov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, deset odstotkov muslimanov in sedem odstotkov kristjanov. 

Tretji teroristični napad v letošnjem letu

Prvi napad je bil izveden meseca januarja na luksuzni hotel v prestolnici Kenije Nairobi, v katerem je umrlo 14 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela s teroristično mrežo Al Kaida povezana somalijska milica Al Šabab.

V marčevskem napadu na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu, je desničarski terorist ubil 50 ljudi. 

Brenton Tarrant
Novice Napadalec iz Christchurcha obtožen 50 umorov
Ne spreglejte