Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2011,
17.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srbija Kosovo

Četrtek, 15. 12. 2011, 17.31

7 let, 12 mesecev

Srbija vztraja, da se ne bo odpovedala resoluciji VS ZN 1244

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Srbski predsednik Boris Tadić in predstavniki srbske vlade so poudarili, da bo Srbija vztrajala pri resoluciji VS ZN 1244, s katero se je vzpostavila mednarodna misija na Kosovu.

Boris Tadić je za napovedal tudi odhod na Dunaj, kjer namerava avstrijskemu kolegu Heinzu Fischerju tudi podrobno pojasniti, zakaj se Srbija ne bo odrekla resoluciji 1244. Ta resolucija ni prinesla le miru na Kosovo, ampak predstavlja tudi osnovo za reševanje vprašanja Kosova v prihodnosti, je poudaril Tadić. Dodal je, da poskuša to evropskim voditeljem dopovedati ob vsaki priložnosti.

Avstrija in Nemčija proti podelitvi statusa kandidatke Srbiji Avstrija naj bi imela ob Nemčiji največ pripomb glede podelitve statusa kandidatke za članstvo EU Srbiji, zaradi česar je vrh EU prejšnji petek to odločitev preložil na februar. Razlog naj bi bil predvsem v tem, da Srbija ni prekinila incidentov na severu Kosova, pri čemer so bili ranjeni predvsem avstrijski in nemški vojaki mednarodnih sil Kfor.

Če bi se odpovedali tej resoluciji, bi to pomenilo implicitno priznanje neodvisnosti Kosova Poleg tega pa naj bi od Srbije zahtevali, da se odreče resoluciji 1244 v delu, ki govori o predstavljanju Kosova na mednarodnih srečanjih. V skladu z resolucijo 1244 naj bi namreč Kosovo lahko zastopala le misija ZN na Kosovu (Unmik) in kot pravijo v Beogradu, bi s tem, če bi se odrekli tej zahtevi iz resolucije, posredno priznali Kosovo, kar pa je za Srbijo nesprejemljivo.

A vodja delegacije Evropske unije v Srbiji Vincent Degert je zanikal, da bi EU zahtevala od Srbije, da eksplicitno prizna Kosovo. Kot je dejal, so zahtevali predvsem, da v okviru dialoga Beograd-Priština, ki poteka pod okriljem EU, pride do dogovora do zastopanja Kosova na mednarodnih konferencah in zasedanjih.

Degert: Naša želja je, da zagotovimo prisotnost Kosova na regionalnih sestankih "Za EU priznanje Kosova ni tema tega trenutka. Imamo 22 držav članic, ki so priznale Kosovo, in pet, ki tega ne želijo storiti. Naša želja je, da zagotovimo prisotnost Kosova na regionalnih sestankih in to je vprašanje, ki mora biti rešeno," je poudaril Degert.

Tudi veleposlanik Nemčije v Beogradu Wolfram Mass je zatrdil, da Nemčija nikoli ni zahtevala od Srbije priznanja Kosova. "Pričakujemo pa normalizacijo odnosov s Kosovom," je dejal.

Degert: Barikad na Kosovu ne bi smelo biti več Degert je izpostavil še, da morata Beograd in Priština začeti uresničevati dosežene dogovore. Poleg tega pa "barikad na Kosovu ne bi smelo biti več", je dejal.

Na Kosovu se je zopet zapletlo V zvezi z vprašanjem stanja na severu Kosova se je sicer v zadnjih dneh znova zapletlo, tokrat z ruskim konvojem humanitarne pomoči tamkajšnjim Srbom. Konvoj je obtičal na mejnem prehodu Jarinje, ker so Rusi odklonili, da bi konvoj spremljala vozila Eulexa, slednji pa zato konvoju ni pustil naprej.

Kosovski Srbi so na to odgovorili z blokadami vozil Eulexa. Vztrajajo, da bi na mejnih prehodih s Srbijo lahko bili le srbski predstavniki, ne pa tudi kosovski policisti in cariniki in predstavniki Eulexa.

EU in Rusija sta sicer v Bruslju dosegla dogovor, "kako zagotoviti prehod konvoja do končnega cilja na Kosovu". A konvoj se še vedno ne premika. Po navedbah ruskega veleposlanika v Srbiji Aleksandra Konuzina, ki je danes obiskal Leposavić na Kosovu, naj bi se to zgodilo v petek, spremljala pa ga bodo tri vozila Eulexa.

Ne spreglejte