Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2022,
20.24

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

21

Natisni članek

Libija Lockerbie letalska nesreča

Nedelja, 11. 12. 2022, 20.24

1 leto, 4 mesece

Sporočilo iz ZDA: Imamo krivca za eno največjih katastrof v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

21

Lockerbie | Preiskovalci nesreče nad Lockerbiejem.  | Foto Guliver Image

Preiskovalci nesreče nad Lockerbiejem.

Foto: Guliver Image

Ameriško pravosodno ministrstvo je danes potrdilo, da je Libijec, obtožene izdelave bombe, ki je leta 1988 uničila letalo družbe Pan Am nad škotskim Lockerbiejem, pri čemer je umrlo 270 ljudi, v priporu v ZDA. Washington je Libijca Abu Agilo Mohameda Masuda pred dvema letoma obtožil bombnega napada nad Lockerbiejem.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v izjavi potrdilo, da je Masud v ameriškem priporu, pri čemer ni navedlo, kako je osumljeni pristal v ameriških rokah. Pred tem so tudi škotske pravosodne oblasti potrdile, da je Masud v ameriškem priporu.

Tiskovni predstavnik ameriškega pravosodnega ministrstva je dejal, da naj bi se Masud prvič pojavil na sodišču v Washingtonu, ni pa navedel, kdaj.

Masud, ki so ga ZDA pred dvema letoma obtožile za bombni napad na letalo Pan Am, je bil pred tem pridržan v Libiji zaradi domnevne vpletenosti v napad na nočni klub v Berlinu leta 1986.

Spomenik žrtvam letalske katastrofe nad Lockerbiejem. | Foto: AP / Guliverimage Spomenik žrtvam letalske katastrofe nad Lockerbiejem. Foto: AP / Guliverimage

Letalo je razpadlo že v zraku, kosi letala so deževali po mestu

21. decembra 1988 je nad mestom Lockerbie na Škotskem eksplozija uničila potniško letalo boeing 747 ameriškega letalskega prevoznika Pan Am, ki je bilo na poti iz Frankfurta v Detroit. Umrli so vsi potniki in člani posadke na letalu, skupno 259 oseb. Deli letala, ki je po eksploziji podtaknjene bombe razpadlo že v zraku, so medtem deževali po mestu Lockerbie in okolici ter ubili enajst lokalnih prebivalcev. 

Nos letala, ki je eksplodiralo nad Lockerbiejem. | Foto: AP / Guliverimage Nos letala, ki je eksplodiralo nad Lockerbiejem. Foto: AP / Guliverimage

Za bombni napad na letalo ameriške družbe Pan Am 21. decembra 1988 je bil doslej sodno preganjan le en obtoženi za atentat. Nekdanji libijski obveščevalni agent Abdelbaset Ali Mohamed al Megrahi je po obsodbi leta 2001 preživel sedem let v škotskem zaporu. Umrl je v Libiji leta 2012, ves čas pa je vztrajal, da je nedolžen.

Lockerbie | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Libija je leta 2003 priznala odgovornost za ta najhujši teroristični napad na ozemlju Velike Britanije v njeni zgodovini in režim sedaj že pokojnega strmoglavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija je plačal 2,4 milijarde evrov odškodnin svojcem žrtev v okviru ukrepov za približevanje Zahodu. Gadafi je sicer vztrajal, da napada ni ukazal

 

 

Ne spreglejte