Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2018,
18.19

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Španija

Četrtek, 31. 5. 2018, 18.19

5 let, 10 mesecev

Španski parlament bo najverjetneje izglasoval nezaupnico Rajoyevi vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Mariano Rajoy | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski parlament bo na petkovem glasovanju najverjetneje potrdil nezaupnico vladi premierja Mariana Rajoya, ki so jo vložili opozicijski socialisti (PSOE). Podporo je namreč danes med razpravo o nezaupnici napovedala še Baskovska nacionalistična stranka (PNV). Nezaupnico pa bo podprla tudi katalonska stranka PDeCAT.

"Mislimo, da z glasovanjem za (nezaupnico) odgovarjamo na to, kar želi večina Baskov," je povedal poslanec PNV Aitor Esteban. Njegova stranka je sicer ta mesec Rajoyevi manjšinski vladi pomagala pri sprejetju letošnjega proračuna, vendar pa v Baskiji vlada skupaj s socialisti.

Prav tako je podporo nezaupnici napovedala katalonska PDeCAT, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Socialisti so si tako najverjetneje že zagotovili podporo 176 poslancev, kolikor potrebujejo za potrditev nezaupnice. Sami imajo namreč v 350-članskem parlamentu 84 sedežev, podporo pa je obljubila tudi že stranka Podemos, ki ima 67 poslancev.

Če bodo poslanci podprli nezaupnico, bo Rajoy, ki je na oblasti od leta 2011, avtomatično razrešen s položaja, vodja socialistov Pedro Sanchez pa bo nemudoma postal premier, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Sanchez je pred tem v razpravi dejal, da je premier izgubil kredibilnost, potem ko je sodišče pretekli teden ugotovilo nezakonito financiranje njegove Ljudske stranke (PP). "Ne morete prisiliti države, da izbira med korupcijo in stabilnostjo, saj ni večje nestabilnosti, kot jo povzroči korupcija," je še poudaril.

Premier pa je vodjo socialistov obtožil "oportunizma v korist njegovih osebnih ambicij". Že v sredo je zavrnil pozive k odstopu in poudaril, da namerava izpeljati mandat, ki se mu izteče leta 2020. "Priznam, da je PP imela korumpirane ljudi, ni pa PP korumpirana stranka," je dejal danes.

Sodišče je pretekli teden odkrilo kompleksen sistem podeljevanja podkupnin nekdanjim predstavnikom stranke v zameno za dobičkonosne pogodbe na podlagi javnih naročil med letoma 1999 in 2005. Sama stranka ni bila obtožena neposredne vpletenosti, naj pa bi se okoristila s sredstvi, nezakonito pridobljenimi prek sistema "institucionalne korupcije". Obsojena je bila na plačilo 245.000 evrov kazni.

Ne spreglejte