Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
22.20

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Somalija Sejšeli

Torek, 21. 5. 2013, 22.20

3 leta, 11 mesecev

Somalijski pirati zaprti v raju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sejšeli veljajo za rajske otoke. Toda na enem izmed otokov je poseben zapor za somalijske pirate.

V zaporih po vsem svetu je trenutno okoli tisoč somalijskih piratov. Združeni narodi so na Sejšelih ustanovili poseben zapor le za njih. Na Montagne Posee, hribu enega izmed otokov, je zapor, za katerega ne vedo niti domačini, kaj šele turisti, ki spodaj v luksuznih hotelih plačujejo po več tisoč dolarjev za prenočitev.

Agencija Združenih narodov za droge in kriminal je zapor odprla pred tremi leti. Trenutno je v zaporu 66 zapornikov, ki čakajo na sodni postopek ali pa so že bili obsojeni zaradi piratstva. Če so že obsojeni, čakajo na deportacijo nazaj v Somalijo, da bodo zaporno kazen odsedeli tam.

Sodni procesi so na majhnem sodišču v glavnem mestu Sejšelov, Victorii. Večino so jih ujeli v Indijskem oceanu bližje Jemnu kot Sejšelom, a se je mednarodna skupnost odločila, da je bolje, da jim sodijo na Sejšelih. Na sodišču jih zastopajo britanski odvetniki, prav tako so britanski tožilci, ki so jim jih dodelili kot pravno pomoč sejšelskim tožilcem. Ti morajo dokazati, da so Somalci res nameravati zavzeti ladje. Večino so jih aretirali brez orožja, saj so tega pred aretacijo zmetali v morje. Prav tako večina Somalcev trdi, da so le ribiči ali pa ekonomski migranti. V preteklosti se je že zgodilo, da so v kratkem času ujeli toliko piratov, da so jih preprosto poslali nazaj v Somalijo brez sojenja. Toda zdaj so v Indijskem oceanu bolje organizirane patrulje in ujamejo in sodijo več piratom.

ZN ustavili pirate V zadnjem mesecu so s Sejšelov v Somalijo poslali 17 piratov, ki so bili obsojeni na 10‒20 let zaporne kazni. Kazen bodo prestali v Somaliji. Skupno so do zdaj tako obsodili in deportirali 59 piratov. Po besedah Alana Cola, ki dela za protipiratski program Združenih narodov, je večina piratov srečnih, da jih vrnejo domov. Predvsem zato, ker se nikakor ne morejo sprijazniti z zaporniško hrano na Sejšelih: rižem in tunino.

Toda so tudi izjeme. Eden izmed njih se je odločil, da bi raje ostal na Sejšelih, ker bi se rad šolal. "V enem letu na Sejšelih je pridobil več izobrazbe kot v dvajsetih letih doma," je za BBC povedal Alan Cole.

Združeni narodi so zadovoljni, da je bila vojna proti piratstvu uspešna. Nadzorujejo vsa plovila, ki zapustijo somalijsko obalo, trgovskim ladjam omogočajo spremstvo in zagotavljajo varna zatočišča. Če bo tako tudi v prihodnje, bo v nekaj letih zapor za pirate na Sejšelih zaprl svoja vrata. Do takrat pa bodo zaporniki za zidovi igrali nogomet in skrbeli za svoje vrtičke. Spodaj na plažah pa se bodo turisti sončili na belih plažah.

Ne spreglejte