SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodnik: Kriminalcem je treba vzeti otroke in jim dati prihodnost

4

termometer

Britanski sodnik je mnenja, da bi bilo treba družinam, ki so prežete s kriminalom, odvzeti otroke in jih na ta način zaščititi pred veliko verjetnostjo, da bodo tudi sami zapadli v kriminal.

Otroke hudih kriminalcev bi morali staršem odvzeti ob rojstvu in jih dati v rejo, s čimer bi jih po besedah sodnika Alana Goldsacka rešili pred življenjem, prežetim s kriminalom.

Kot je po poročanju britanskih medijev še dejal sodnik, je takšen drastičen ukrep potreben, saj se "otroci v takšnih družinah navzamejo napačnih vzorcev", ki jih po njegovih besedah v veliko primerih slej ko prej privedejo na kriminalna pota.

Goldsack je med drugim dejal, da je med svojo dolgoletno sodniško kariero pogosto priča temu, kako se kriminalna dejanja "dedujejo" z generacije na generacijo, zato je pogosto obravnaval podobna kazniva dejanja tako pri starih starših kot njihovih vnukih.

"Tako kot je v nekaterih družinah veliko pravnikov ali zdravnikov, pa je za druge značilno, da se njihovi člani ukvarjajo z nečednimi posli," je dejal sodnik.

Seveda je njegova izjava tako v laični kot tudi strokovni javnosti naletela na številne kritike. Mnogi so namreč mnenja, da otrok, ki imajo starše kriminalce, ne smemo preprosto stigmatizirati. Ob tem poudarjajo, da bi morala država namesto odvzemanja otrok raje poskrbeti za pozitivne družbene spodbude, ki bi zmanjševale možnost kriminalnega udejstvovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin