Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Haag genocid Srbija Hrvaška

Torek, 3. 2. 2015, 9.48

8 let

Sodišče v Haagu: Niti Hrvaška niti Srbija nista izvajali genocida (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je danes v celoti zavrnilo tožbi za genocid v letih 1991-1995, ki sta ju ena proti drugi vložili Hrvaška in Srbija.

Kot so dejali, Hrvaška ni uspela dokazati izrecnega namena Srbije, da izvede genocid nad Hrvati, niti Srbija ni prepričala sodišča, da je Hrvaška kršila konvencijo ZN o genocidu med operacijo Nevihta. Hrvaška je leta 1999 vložila tožbo proti ZR Jugoslaviji zaradi genocida, protitožba Srbije je sledila leta 2010. Hrvaško tožbo je danes zavrnilo 15 od 17 sodnikov ICJ, medtem ko so srbsko zavrnili vsi člani sodnega senata.

Več kot 15 let po hrvaški tožbi je najvišje sodišče ZN danes ocenilo, da nad hrvaškim prebivalstvom med letoma 1991 in 1995 ni bil izveden genocid ter da Hrvaška leta 1995 med operacijo Nevihta ni imela namena fizično uničiti celotnega srbskega prebivalstva na območju nekdanje Republike Srbska krajina.

Ni šlo za genocid ICJ je razsodil, da so srbske sile in takratna Jugoslovanska ljudska armada (JLA) nedvomno storile vojne zločine z elementi genocida nad hrvaškim prebivalstvom v različnih delih države, a specifičnega namena genocida ni ugotovil. Sodniki so izpostavili, da so bili zločini storjeni zaradi ustrahovanja hrvaškega prebivalstva in etničnega čiščenja določenih območij, ki so jih nameravali priključiti Srbiji.

Ocenili so, da ni šlo za genocid, temveč politični načrt za nasilni pregon Hrvatov in ne za njihovo fizično uničenje. Kot so pojasnili, srbska stran in JLA nista pobili vseh ujetih Hrvatov v vzhodni Slavoniji leta 1991, temveč sta jih del prepeljali v zapore v Srbiji. ICJ je poudaril, da je treba za potrditev genocida nedvoumno dokazati zločine, ki jih določa konvencija ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, kot tudi obstoj namena za izvedbo genocida.

Razsodba je obvezujoča, dokončna in brez možnosti pritožbe Kot je danes še pojasnil predsednik ICJ Peter Tomka, je sodišče ugotovilo, da so se zgodili zločini nad Srbi med operacijo Nevihta, a niso imeli razsežnosti genocida. Sodniki so zavrnili tudi navedbe iz srbske protitožbe, da je hrvaško vodstvo na brionskem srečanju pred Nevihto načrtovalo genocid nad Srbi med vojaško operacijo.

Odhod več deset tisoč Srbov ni bil povezan z neposrednim namenom Hrvaške, da dokončno fizično uniči Srbe na območjih, na katerih so živeli pred Nevihto, so presodili. Tomka je še dodal, da je ICJ zavrnil tudi zahteve Hrvaške, da ji Srbija plača vojno odškodnino. Današnja razsodba je obvezujoča, dokončna in brez možnosti pritožbe.

Na Hrvaškem po zavrnitvi tožbe proti Srbiji razočarani Hrvaški premier Zoran Milanović je izjavil, da ni zadovoljen, ker je Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu zavrnilo hrvaško tožbo proti Srbiji zaradi genocida. Odhajajoči hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da so se na Hrvaškem zavedali tveganja, da ICJ zavrne njihovo tožbo. Posebej razočarani so hrvaški vojni veterani.

V Beogradu našli tudi razloge za zadovoljstvo nad razsodbo ICJ Srbski predsednik Tomislav Nikolić je ocenil, da sodba ni izpolnila pričakovanj, ko gre za odgovornost Hrvaške v Medaškem žepu, kjer je po njegovih trditvah pobila vse prebivalce, večinoma Srbe. Nikolić je poudaril, da je današnja sodba velikega pomena za Srbijo in srbski narod, ker je spremenila uveljavljene stereotipe mednarodne skupnosti o dogodkih med vojno 1991-1995 na območju nekdanje SFRJ.

Srbski minister za pravosodje Nikola Selaković pa je dejal, da je sodba pričakovana in da ni razloga za nezadovoljstvo, ker je prvič pred kakšnim mednarodnim sodiščem potrjeno, da so bili med Nevihto storjeni zločini. Posebej je zadovoljen, ker je sodišče zavrnilo dosedanje hrvaške argumente, da so Srbi zapustili Hrvaško med Nevihto na poziv srbskega državnega vodstva v Beogradu in ne zaradi hrvaške vojaške akcije.

Ne spreglejte