SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče: Aeroflot stevardesam ne sme predpisovati velikosti uniform

0,08

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stevardesi, ki sta rusko letalsko družbo Aeroflot tožili, ker ju je zaradi njune teže prestavila na slabše plačane regionalne polete, sta dobili sodno bitko. Aeroflot jima mora plačati odškodnino in izgubljeni prihodek.

Rusko višjestopenjsko sodišče je odločilo, da največja letalska družba v državi Aeroflot svojemu osebju ne sme določati plač glede na videz ali določati, kolikšna velikost uniforme je še sprejemljiva. S tem je pritrdilo stevardesama Irini Jeruzalemski in Jevgeniji Magurini, ki sta Aeroflotu očitali, da ju zaradi nekoliko močnejše postave diskriminira.

Magurina je trdila, da jo je delodajalec z mednarodnih poletov predstavil na slabše plačane notranje polete, ker je nosila konfekcijsko številko, večjo od največje predpisane, torej številke 48 (evropska 42).

Sodišče: Predpisovanje velikosti uniforme ni primerno

Sodišče je odločilo, da taki predpisi niso v skladu z zakonom in da mora letalska družba stevardesama, ki sta Aeroflot tožili zaradi diskriminacije, plačati odškodnino za duševne bolečine in izgubljeni prihodek.

Jeruzalemska je v odzivu na odločitev sodišča novinarjem dejala, da je povezovanje velikosti oblačil s kakovostjo dela v nasprotju z zdravim razumom. Letalska družba je ob razglasitvi sodbe sporočila, da je z odločitvijo zadovoljna, saj sodišče ni izrecno navedlo, da je njihovo pravilo glede uniform diskriminatorno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin