Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
31. 3. 2015,
14.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tunizija

Torek, 31. 3. 2015, 14.54

8 let

So se Slovenci zaradi napada na muzej kaj ustrašili letovanja v Tuniziji?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več slovenskih turističnih agencij po napadu na muzej v središču Tunisa poroča, da je napad vplival na prodajo aranžmajev za letovanje v Tuniziji.

Priljubljena dopustniška destinacija, ki si še ni dobro opomogla po padcu turističnega obiska zaradi arabske pomladi, je doživela nov udarec. Napad na muzej Bardo v središču tunizijske prestolnice, v katerem je umrlo 20 tujih turistov, za Tunizijo zagotovo ni najboljša promocija.

Na MZZ se ni javil nihče Zunanja ministrstva držav so tako kot slovensko zunanje ministrstvo takoj po napadu izdala opozorilo. Odsvetujejo potovanje v to arabsko državo oziroma turistom svetujejo, "da se izognejo območju v okolici lokacije, kjer se je napad zgodil".

Podatka o tem, koliko Slovencev kljub opozorilu ta trenutek dopustuje v Tuniziji, na zunanjem ministrstvu nimajo, saj za vodenje takšne evidence ni pravne podlage. O tem lahko konzularno predstavništvo potniki obvestijo sami, sploh v primeru potovanja v nemirne države, česar pa v zadnjem času ni storil nihče.

Vsak takšen dogodek vpliva na turistično povpraševanje Pri slovenskih turističnih agencijah smo preverili, ali se je v teh dveh tednih po napadu kaj zmanjšalo povpraševanje po aranžmajih za zimski oddih na tunizijskem soncu.

"Vsak takšen dogodek vpliva na povpraševanje, a ko se razmere stabilizirajo, se povpraševanje spet poveča," nam je odgovorila Leni Petek Rovšnik iz agencije Palma.

Je pa zanimivo, da je dolgoročno slabše povpraševanje zaradi nemirov v preteklih letih le za destinacije v Tuniziji, medtem ko za Egipt prodajo celo več aranžmajev, odgovarja Jože Režonja iz agencije Relax.

Prodaja aranžmajev za Tunizijo se je tako močno zmanjšala, da slovenske agencije skupaj na teden napolnijo komaj eno letalo, medtem ko je imela pred leti samo Intelekta svoj čarterski polet, nam je povedala vodja prodaje Suzana Dragman.

V agencijah sicer poudarjajo, da pri svoji ponudbi vedno skrbijo za varnost turistov in v skladu s priporočili zunanjega ministrstva v nevarne predele turistov tako ali tako ne pošiljajo.

Križarke iz programa izpustile Tunis V agenciji Kompas so nam povedali, da glede na oddaljenost letovišč od nemirnih območij razni incidenti do zdaj niso bistveno vplivali na prodajo. Imajo pa ob takšnih primerih veliko več klicev v zvezi z varnostjo na destinaciji.

So pa, kot nam je povedala Jasmina Feguš, ladjarji, s katerimi potujejo Kompasovi turisti, spremenili program križarjenj in iz njih izključili postanek v Tunisu.

Ne spreglejte