Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edward Snowden pogovor

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 19.11

8 let

Snowden: Vlada škandala ne bo mogla prikriti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spletna stran Guardian je stopila v stik z žvižgačem Edwardon Snowdenom, ki prek njihove strani odgovarja na vprašanja bralcev in novinarjev.

Edward Snowden je poskrbel za razkritje ameriškega vladnega programa nadzora nad telefonskimi pogovori in spletom, v zadnjem času pa se v zvezi z njegovim razkritjem pojavlja čedalje več vprašanj. Snowden, ki naj bi se po nekaterih navedbah skrival v Hongkongu, za britanski Guardian odgovarja na številna vprašanja bralcev in novinarjev. Snowden je tako zanikal, da bi poskušal zaupne informacije prodati kitajski vladi. "Ne, s kitajsko vlado nisem imel stika, sodelujem le z novinarji," je odgovoril.

Ukrepal zaradi neprestanih laži Na vprašanje, zakaj se je odločil za objavo zaupnih dokumentov, je odgovoril: "Ukrepal sem zaradi neprestanih laži predstavnikov kongresa, predvsem skupine osmih, ki so popolnoma podpirali laži ameriškim državljanom. Videti človeka, ki je na takšnem položaju kot James Clapper, direktor obveščevalne službe, in odkrito laže javnosti brez posledic, je dokaz spreobrnjene demokracije."

"Razkritje daje Obami priložnost, da pozove k vrnitvi k razumskosti, ustavnim načelom in vladavini prava. Svetoval bi mu, naj oblikuje poseben odbor, ki bo pregledal te programe, hkrati pa ob odhodu iz pisarne predsednika imenuje nadzornika, ki bo pregledal delovanje vlade v njegovem mandatu. Upanje v vlado ne bo mogoče, če so visoki predstavniki vlade izključeni iz pregona," je še zapisal Snowden.

"Resnica prihaja na dan" "Vse, kar lahko zdaj rečem, je, da ameriška vlada ne bo zmožna prikriti tega škandala s tem, da me zapre ali umori. Resnica prihaja in ne da se je ustaviti," je dejal Snowden v spletnem intervjuju, ki ga je vodil britanski časopis Guardian. V odgovorih na vprašanja je 29-letni žvižgač dejal, da je v Hongkong pobegnil, preden je razkril nadzorne programe, zato ker je menil, da v ZDA ne bi bil deležen poštene obravnave. "Ameriška vlada je, tako kot je naredila že pri drugih žvižgačih, nemudoma in predvidljivo uničila kakršnokoli možnost poštenega sojenja na domačih tleh ter me označila za krivega izdaje," je nadaljeval Snowden.

V svojih odgovorih je poudaril tudi, da z razkritjem dokumentov ni ogrozil nikakršnih ameriških operacij proti vojaškim tarčam. "Poudaril sem samo, kje je NSA vdrl v civilno infrastrukturo, kot so univerze, bolnišnice in zasebna podjetja. Takšna kriminalna dejanja pa so napačna, ne glede na tarčo," je dejal Snowden, ki se je v enem izmed svojih odgovorov zahvalil za podporo ljudi. "Vsem se zahvaljujem za podporo, pri tem pa ne pozabite, čeprav niste tarča nadzornega programa, to še ne pomeni, da je to dopustno. Razlikovanje med ameriškim državljanom in tujcem ni nadomestilo za sumničenje posameznikov, vendar je uveljavljeno samo zaradi podpre takšnim programom," je še dodal.

Imel je dostop do informacij, ki jih je objavil Guardian Edward Snowden je bil nekoč vodja tehnične službe pri ameriški obveščevalni agenciji CIA, zadnja leta pa dela kot zunanji pogodbeni sodelavec NSA-ja. Snowden je nazadnje delal v obrambnem podjetju Booz Allen Hamilton, ki pogodbeno sodeluje z ameriško vlado, in sicer kot pogodbenik za Nacionalno varnostno agencijo (NSA) na Havajih. Imel je dostop do vladnih računalniških sistemov in je 20. maja snel informacije, ki jih je objavil Guardian.

Ne spreglejte