SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Snowden Rusijo zaprosil za azil

3

termometer

Edward Snowden je Rusijo zaprosil za azil, je sporočil konzularni oddelek ruskega zunanjega ministrstva na letališču Šeremetjevo.

Izročitev Snowdna zahtevajo ZDA, ker je medijem izdal podrobnosti spornega ameriškega programa nadzora nad komunikacijami in internetom.

"Ob 10.30 v nedeljo je britanska državljanka Sarah Harrison na konzularnem oddelku oddala prošnjo Snowdna za odobritev azila," je povedala zaposlena na oddelku zunanjega ministrstva na letališču Šeremetjevo Kim Ševčenko.

Harrisonova je sodelavka WikiLeaksa, ki je Snowdna spremljala na njegovi poti iz Hongkonga. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitri Peskov novice ni želel komentirati.

Putin Snowdnu ponudil azil, če preneha izdajati ameriške sporne prakse Ameriški predsednik Barack Obama je obljubil, da bo evropskim zaveznicam zagotovil vse informacije o nadzoru, ki naj bi ga ZDA opravljale na njihovih veleposlaništvih. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je žvižgaču Edwardu Snowdnu ponudil azil pod pogojem, da preneha izdajati informacije o spornih ameriških praksah. Obama, ki se mudi v Tanzaniji, je poudaril, da bo na vsa vprašanja evropskih zaveznic odgovoril takoj, ko bo zbral vsa dejstva. "Ko bomo imeli odgovor, bomo našim zaveznicam posredovali vse informacije, ki jih želijo," je poudaril.

Nemški časnik Der Spiegel je pred kratkim razkril, da ZDA prisluškujejo institucijam EU, britanski Guardian pa je poročal, da so bile tarča nadzora nad komunikacijami med drugim tudi Francija, Grčija, Italija ter nekatere ameriške zaveznice zunaj Evrope.

Obama je zagotovil, da bodo ZDA preučile navedbe medijev in "ugotovile, na kaj se nanašajo". Ko bo to jasno, bodo ugotovitve sporočili zaveznikom. Ameriški predsednik je še menil, da vse strani sistematično vohljajo druga za drugo. "V evropskih prestolnicah so ljudje, ki jih zanima, če ne že to, kaj sem jedel za zajtrk, pa vsaj to, kaj bodo moje iztočnice v pogovorih z njihovimi voditelji," je poudaril.

Ob tem je Obama izpostavil svoje tesne vezi z evropskimi državami. "Če bom želel vedeti, o čem razmišlja kanclerka (Angela) Merkel, bom poklical kanclerko Merklovo," je dejal in dodal, da enako velja za francoskega predsednika Francoisa Hollanda. "Tako tesno sodelujemo med sabo, da ni skoraj nobenih informacij, ki jih naše države ne delijo," je zatrdil.

Drugače pa o programu ameriškega nadzora pravi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na to temo spregovoril v Moskvi. "Dejstvo, da zaveznice prisluškujejo ena drugi, ni naša zadeva," je dejal. "Naj počnejo, kar želijo."

Putin se je dotaknil tudi situacije Snowdna, ki je brez potnega lista - ZDA so mu ga namreč preklicale - obtičal na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Ker se nahaja v tranzitnem delu letališča, to pomeni, da ni prestopil ruske meje.

Putin je glede žvižgača poudaril, da Rusija ni še nikoli nikogar izročila in tudi v tem primeru nima namena prekršiti ustaljene prakse. Ob tem je dodal, da lahko Snowden tudi ostane v Rusiji, a le, če preneha objavljati sporne informacije o nadzoru.

"Če želi ostati tukaj, mora izpolniti en pogoj - prenehati mora z delovanjem, katerega cilj je povzročiti škodo našim ameriškim partnerjem, ne glede na to, kako čudno morda to zveni iz mojih ust," je poudaril Putin.

Znova je ruski predsednik zagotovil, da ruske tajne službe ne sodelujejo z ameriškim ubežnikom. "Ni naš agent in ne sodeluje z nami," je poudaril Putin. "Naše tajne službe niso nikoli sodelovale z njim in tudi sedaj ne sodelujejo."

Obama je potrdil, da med ZDA in Rusijo potekajo pogovori o izročitvi Snowdna, in to na zelo visoki ravni. Dodal je, da upa, da bo Rusija svojo odločitev sprejela na podlagi temeljitega razmisleka. Državi sicer nimata sklenjenega sporazuma o izročanju.

Ameriški časnik Los Angeles Times pa piše, da je Snowden zaprosil za azil v 15 državah. Prošnje naj bi predal ruskim diplomatom. "Tako je ravnal iz obupa, ker Ekvador ni priznal, da ga politično preganjajo," je dejal neimenovani vir iz ruske vlade. Za katere države gre, ni znano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin