Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
6.38

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Natisni članek

žrtve Mikolajev napad vojna Rusija Ukrajina

Torek, 10. 1. 2023, 6.38

1 leto, 3 mesece

321. DAN VOJNE V UKRAJINI

"Ukrajinci bodo brez tega težko premagali Ruse"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

britanska vojska Challenger 2 | Britanska vlada razmišlja, da bi kot prva Zahodna država v Ukrajino poslala tanke. | Foto Guliverimage

Britanska vlada razmišlja, da bi kot prva Zahodna država v Ukrajino poslala tanke.

Foto: Guliverimage

"Ukrajinci ne bodo mogli pregnati okupatorja z zasedenih območjih brez novih vojakov in orožja. Razmerja sil med Rusi in Ukrajinci so preveč enakovredna," je dogajanje v Ukrajini komentiral neimenovan državni uslužbenec iz ene izmed Zahodnih držav.  

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

18.17 
Baerbock v Harkovu Ukrajini obljubila nadaljnjo humanitarno in vojaško pomoč
17.55 Kaj še potrebuje Ukrajina, da osvobodi okupirana ozemlja?
17.19  Švedska varnostna služba svari pred ruskim vohunjenjem in sabotažami
11.02 Nemčija kljub pritiskom zadržana do pošiljanja tankov v Ukrajino
8.01 Soledar, novo veliko bojišče: "Ni več zidov, tla so prekrita z ruskimi trupli"
6.23 Rusi na okupiranih ozemljih sestavljajo seznam za mobilizacijo Ukrajincev
6.16 V napadih v regiji Mikolajev ranjenih 15 ljudi

18.17 Baerbock v Harkovu Ukrajini obljubila nadaljnjo humanitarno in vojaško pomoč

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je danes obiskala Harkov na vzhodu Ukrajine. Je ena redkih predstavnikov zahodnih držav, ki so se približali frontni črti, in prva članica nemške vlade, ki si je od blizu ogledala to v vojni prizadeto območje. Kijevu je obljubila več humanitarne pomoči in nadaljnje dobave orožja.

Običajno se predstavniki tujih držav v Ukrajini zadržujejo v bližini Kijeva. Na nenapovedanem obisku sta nemško zunanjo ministrico spremljala ukrajinski kolega Dmitro Kuleba in veleposlanik Ukrajine v Nemčiji Oleksij Makejev.

Nemčija želi Ukrajini, ki je lani pridobila status kandidatke za članstvo v EU, pomagati tudi pri krepitvi vladavine prava, boju proti korupciji in prilagajanju standardom EU, je med obiskom še poudarila Baerbock, navaja dpa.

Zunanja ministrica je z obiskom v Ukrajini maja lani postala prva članica nemška vlade, ki je državo obiskala po začetku ruske invazije. Harkov, ki ga je obiskala tokrat, velja za eno najbolj prizadetih mest zaradi vojne. Po podatkih mestne uprave je zaradi ruskih napadov v tem mestu poškodovanih več kot osem tisoč hiš.

17.55 Kaj še potrebuje Ukrajina, da osvobodi okupirana ozemlja?

"Ukrajinci ne bodo mogli pregnati okupatorja z zasedenih območjih brez novih vojakov in orožja. Razmerja sil med Rusi in Ukrajinci so preveč enakovredna," je dogajanje v Ukrajini po poročanju The Guardiana komentiral neimenovan državni uslužbenec iz ene izmed Zahodnih držav. Uslužbenec je zato poudaril, da Ukrajina nujno potrebuje dodatno orožje, predvsem tanke in druga oklepna vozila. "Ukrajinci bodo najverjetneje tanke iskali povsod in jim bo popolnoma vseeno, kdo bo priskrbel potrebna vozila," je še dodal vir.

Zahodne države so sicer sistematično zavračale, da bi Ukrajini priskrbele tanke, za katere ta prosi že od začetka invazije. Prva država, ki je pričela o tem razmišljati, je Velika Britanija. Po poročanju The Guardiana britanska vlada trenutno tehta idejo, da bi ukrajinski vojski poslala deset tankov domače izdelave Challenger 2.

17.19  Švedska varnostna služba svari pred ruskim vohunjenjem in sabotažami

Ruska invazija na Ukrajino je temeljito spremenila evropsko varnostno ureditev in varnostne razmere na Švedskem, ocenjuje švedska varnostna služba (Säpo). Kot je danes opozorila, si Rusija bolj kot kadarkoli prej prizadeva pridobiti informacije prek ruskih državljanov, institucij in podjetij na Švedskem kot tudi s pomočjo kibernetskih napadov.

Säpo je tudi posvarila, da bi se lahko Rusija pri svojih prizadevanjih poslužila sabotaž, dezinformacij in nasilnih skrajnežev za destabilizacijo švedske družbe.

Pri tem je treba biti pozoren še zlasti na vohunjenje in sabotaže v povezavi z oskrbo z energijo, telekomunikacijami in transportom kritičnega blaga. Napadi na Švedsko v teh sektorjih bi lahko pomenili tudi škodo za preostalo Evropo, sporočilo Säpo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Dejanja ruskega režima so nepredvidljiva in Rusija predstavlja tudi resno grožnjo notranji varnosti Švedske," je dejala vodja Säpo Charlotte von Essen. Na to grožnjo je po njenem treba gledati, kakor da Rusija vidi Švedsko kot del Evrope in tudi kot del Nata, zaradi česar bi se lahko ruske dejavnosti proti Švedski okrepile.

11.02 Nemčija kljub pritiskom zadržana do pošiljanja tankov v Ukrajino

Pred obletnico ruske invazije se na Zahodu krepijo pozivi h krepitvi dobav orožja Kijevu. Po tem, ko je Francija Ukrajini obljubila pomoč v obliki lahkih tankov, v javnost pa so pricurljale informacije o morebitnih dobavah britanskih tankov, je Nemčija pod pritiskom, naj omogoči pošiljke tankov Leopard 2. V Berlinu do tega ostajajo zadržani.

Več preberite tukaj: 

Leopard
Novice Nemčija kljub pritiskom zadržana do pošiljanja tankov v Ukrajino

8.01 Soledar, novo veliko bojišče: "Ni več zidov, tla so prekrita z ruskimi trupli"

"V Soledarju skoraj ni več zidov, tla pa so prekrita z ruskimi trupli," je včeraj zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter dodal, da se Bahmut in Soledar kljub velikemu uničenju držita. V drugem v zadnjih dneh potekajo najhujši spopadi na območju Ukrajine. 

Več preberite tukaj: 

Soledar Ukrajina
Novice Soledar, novo veliko bojišče: "Ni več zidov, tla so prekrita z ruskimi trupli"

6.23 Rusi na okupiranih ozemljih sestavljajo seznam za mobilizacijo Ukrajincev

Nacionalni odporniški center ukrajinske vojske je sporočil, da ruska vojska sestavlja sezname tistih, ki jih je mogoče mobilizirati po diplomi, vključno s tistimi, ki bodo leta 2023 postali polnoletni, piše v poročilu.

Center navaja, da se otroci, rojeni v letih 2005 in 2006, na ozemljih pod rusko okupacijo v regijah Lugansk in Doneck že morajo prijaviti na obvezno služenje vojaškega roka.

Center je v svojem poročilu starše šoloobveznih otrok na ozemljih pod rusko okupacijo pozval, naj svoje otroke odpeljejo na varnejše mesto.

6.16 V napadih v regiji Mikolajev ranjenih 15 ljudi

V ruskem napadu na mesto Očakov v regiji Mikolajev je bilo po navedbah ukrajinskih oblasti ranjenih 15 ljudi. Regionalni guverner Vitalij Kim je povedal, da je med poškodovanimi tudi dveletni deček. Med napadom so bila poškodovana okna in vrata bolnišnice, a nobeden od poškodovanih ni pacient iz bolnišnice. 

Gre za zadnjega v seriji napadov. Spomnimo, včeraj so Rusi v regiji Harkov izvedli napad na tržnico, v katerem sta bili ubiti dve ženski, ranjeni so bili še štirje ljudje, vključno z desetletno deklico, so sporočili tamkajšnji uradniki.

Ukrajina
Novice Finci plačujejo Ukrajincem, da na izstrelkih pošiljajo "sporočila" Rusom
Novice Rusi v Ukrajini močno poškodovali slovenski oklepnik
britanska vojska Challenger 2
Novice Velika Britanija naj bi v Ukrajino poslala tanke
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski rusko prekinitev ognja označil za laž
Ne spreglejte