SiolNET. Novice Svet
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump pomilostil ameriškega raperja Lila Wayna #video

1,20

termometer

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek zvečer objavil videoposnetek, v katerem hvali dosežke svojega štiriletnega mandata in želi srečo novi vladi, vendar svojega naslednika Josepha Bidna ne omenja. Trump, ki se ne bo udeležil Bidnove inavguracije, bo danes odpotoval na Florido. Trump je sicer danes, zadnji dan na položaju, pomilostil skupno 73 ljudi, med njimi tudi glasbenika Lila Wayna in Kodaka Blacka.

Melania Trump Novice Čustveno slovo Melanie Trump: Za vedno boste v mojem srcu #video

Donald Trump poraza na volitvah ne priznava, 6. januarja pa je svoje podpornike spodbudil k napadu na zvezni kongres. "Ta teden uvajamo novo vlado in molimo za njen uspeh pri ohranjanju ameriške varnosti in blaginje. Pošiljamo najboljše želje in jim želimo srečo - zelo pomembna beseda," je dejal Trump, piše STA.

V čast mu je bilo služiti kot predsednik ZDA

"Da sem vam lahko služil kot predsednik, je bila čast, ki se je ne da opisati. Hvala za ta izjemen privilegij," je dejal v videosporočilu in med nizanjem dosežkov svoje vlade posebej poudaril, da je prvi predsednik v zadnjih nekaj desetletjih, ki ni začel nobene nove vojne.

"Moja prva prioriteta in stalna skrb je vedno bila to, kar je najboljše za ameriške delavce in ameriške družine. Nikoli nisem iskal najlažje poti, ampak najtežje. Nisem iskal poti, ki bo deležna najmanj kritik. Spustil sem se v težke boje in najtežje odločitve, saj ste me zaradi tega izvolili," je med drugim dejal Trump.

Trump je zapustil Washington in z zadnjim poletom z letalom Air Force One poletel na Florido. Od poldneva po krajevnem času tudi uradno ne bo več ameriški predsednik. Trump je zapustil Washington in z zadnjim poletom z letalom Air Force One poletel na Florido. Od poldneva po krajevnem času tudi uradno ne bo več ameriški predsednik. Foto: Reuters

"Želim, da veste, da se je gibanje, ki smo ga sprožili, šele začelo. Še nikoli nikjer ni bilo česa takega," je dejal predsednik, ki je v torek izvedel, da ga mečejo tudi iz igralskega sindikata. Zaradi njegove vloge pri napadu na kongres je odbor igralskega ceha (SAG-AFTRA) namreč soglasno podprl preiskavo pred izključitvijo.

Trump si je za danes zjutraj pripravil slovesnost ob slovesu iz Bele hiše v letalskem oporišču Andrews v Marylandu, od koder bo nato še zadnjič poletel z letalom Air Force One na Florido, kajti od poldneva po krajevnem času ne bo več predsednik in bo izgubil možnost potovanja s predsedniškim letalom.

Donald Trump Novice Zbogom, Donald Trump?

Zadnji dan v Beli hiši preživel za zaprtimi vrati

Opazovalce zanima, kdo vse se bo prišel poslovit od njega, zagotovo pa ne bo podpredsednika Mika Pencea, ki mu je bil izjemno zvest štiri leta, vse do napada Trumpovih privržencev na kongres. Pence je Trumpu sporočil, da ga ne bo zaradi "logističnih težav". Danes se namreč namerava udeležiti Bidnove inavguracije, prav tako voditelja kongresnih republikancev Mitch McConnell in Kevin McCarthy. Nekdanji zaveznik iz Bele hiše in New Yorka Anthony Scaramucci je tvitnil, da ne more priti, ker ga čaka prijetnejše opravilo - puljenje nohtov.

Tik pred koncem svojega štiriletnega mandata je Trump pomilostil nekdanjega političnega stratega Steva Bannona. Tik pred koncem svojega štiriletnega mandata je Trump pomilostil nekdanjega političnega stratega Steva Bannona. Foto: Reuters

Trump je torek, svoj zadnji dan v Beli hiši, preživel za zaprtimi vrati na pogovoru s svetovalci o zadnjem svežnju pomilostitev pred iztekom mandata. Televizija CNN poroča, da so mu pravniki, kolikor jih je še ostalo okrog njega, svetovali, naj nikakor ne pomilosti samega sebe ali članov svoje družine, ker si bo s tem nakopal na glavo še več nepotrebnih težav in pravzaprav priznal, da so naredili nekaj narobe.

Skupno pomilostil 73 ljudi

Trump je tako skupno pomilostil 73 ljudi in ob tem znižal kazni 70 obsojencem. Na seznamu pomilostitev sicer ni Trumpa, niti njegovih otrok, je pa njegov nekdanji politični strateg Steve Bannon, ki so ga prijeli lansko poletje zaradi obtožbe o prevari vlagateljev, ki so prispevali sredstva za zasebno gradnjo zidu na meji z Mehiko, enega od vodilnih Trumpovih projektov. Izrekel se je za nedolžnega in je po plačilu varščine na prostosti. Sojenje njemu in še trem soobtoženim naj bi se začelo maja letos. Tožilstvo trdi, da so od 25 milijonov dolarjev zbranega denarja več kot milijon porabili zase. Zdaj 67-letni Bannon je ustanovil dobrodelno organizacijo, prek katere naj bi si izplačevali denar.

Iz Bele hiše so ob objavi pomilostitev danes sporočili, da je Bannon pomemben vodja v konservativnem gibanju in znan po svoji politični sposobnosti. Ameriški mediji so poročali, da se je Trump za njegovo pomilostitev odločil v zadnjem trenutku po telefonskem pogovoru z njim. Bannon je bil svetovalec in nekaj časa tudi vodja Trumpove predsedniške kampanje za volitve leta 2016, po Trumpovi prisegi leta 2017 pa je postal politični strateg Bele hiše.

Trump se je za Bannonovo pomilostitev odločil v zadnjem trenutku po telefonskem pogovoru z njim. Bannon je bil svetovalec in nekaj časa tudi vodja Trumpove predsedniške kampanje za volitve leta 2016. Trump se je za Bannonovo pomilostitev odločil v zadnjem trenutku po telefonskem pogovoru z njim. Bannon je bil svetovalec in nekaj časa tudi vodja Trumpove predsedniške kampanje za volitve leta 2016. Foto: Reuters

Svetovalec je bil samo sedem mesecev. Trump ga je odpustil, ker je bil ključni vir za kritično knjigo Michaela Wolffa o Beli hiši. Bannon je tvorec Trumpovega slogana Najprej Amerika in podpornik odločnega nasprotovanja priseljevanju v državo. Bannon je Trumpa in njegovo agendo podpiral tudi po odhodu iz Bele hiše, gibanje, ki je Trumpa pripeljalo v Belo hišo, pa je nadaljeval tudi po svetu.

V zadnjih tednih je Trump pomilostil že vrsto svojih sodelavcev in podpornikov, med njimi nekdanjega vodjo svoje kampanje Paula Manaforta, očeta svojega zeta Charlesa Kushnerja, dolgoletnega prijatelja in svetovalca Rogerja Stona ter svojega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, poroča STA. Med pomiloščenimi sta tudi ameriška glasbenika, raperja Lil Wayne in Kodak Black, ki ta ju bremenile obtožbe v povezavi s strelnim orožjem.

Odhajajoči predsednik Trump je pomilostil tudi glasbenika Lila Wayna. Odhajajoči predsednik Trump je pomilostil tudi glasbenika Lila Wayna. Foto: Reuters

Na pomilostitev naj ne bi več smela računati ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange in nekdanji sodelavec Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. Ameriški komentatorji se zgražajo nad procesom pomilostitev v Trumpovi vladi in poročajo o neke vrste bolšjem trgu, kjer odvetnik Rudy Giuliani in drugi od kriminalcev za dobro besedo pri Trumpu zahtevajo visoke honorarje, še navaja STA.

Joe Biden Novice Biden spet presenetil: na visoki položaj imenoval transspolno osebo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin