Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

5

Natisni članek

pomoč vlada potres

Četrtek, 9. 2. 2023, 10.39

1 leto, 2 meseca

Slovenija Turčiji in Siriji namenja 500 tisoč evrov humanitarne pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

5

potres, Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija bo Turčiji in Siriji za okrevanje po uničujočem potresu zagotovila humanitarno pomoč v višini 400 tisoč evrov, je danes po dopisni seji sporočila vlada. Kasneje so z zunanjega ministrstva sporočili, da bo ministrstvo obema državama prek Slovenske karitas zagotovilo še dodatnih 100 tisoč evrov humanitarne pomoči iz lastnih sredstev.

Polovico od 400 tisoč evrov sredstev humanitarne pomoči bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za pomoč prebivalcem po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala v Čezmejni sklad za Sirijo v okviru finančnega mehanizma urada ZN za humanitarne zadeve (Ocha).

Sredstva iz proračunskih rezerv

Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Turčije in Sirije bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Slovenije, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Kasneje so z zunanjega ministrstva sporočili še, da bodo obema državama prek Slovenske karitas namenili še dodatnih 100 tisoč evrov za humanitarno pomoč iz lastnih sredstev. "Slovenija je solidarna s prebivalci Turčije in Sirije," so ob tem zapisali na Twitterju.

Konvoj v Turčijo bo spremljal Marjan Šarec

Vlada je v sredo na dopisni seji sklenila tudi, da Slovenija Turčiji prek mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov. Konvoj z materialno pomočjo se bo v Turčijo odpravil danes, odhod konvoja pa bo pospremil obrambni minister Marjan Šarec.

Poleg tega je Slovenija že v ponedeljek v Turčijo prek evropskega mehanizma civilne zaščite napotila strokovnjaka za logistiko za oceno stanja in koordinacijo. V torek se je nato na prizadeto območje odpravila še enota civilne zaščite za iskanje in reševanje, in sicer ekipa sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci.

V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 17 tisoč ljudi.

Turčija
Novice Po potresih že več kot 20 tisoč mrtvih, preživeli zaradi lakote ropajo trgovine #video #foto
potres, Turčija
Novice Tako bo Slovenija pomagala Turčiji

Vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk je po prihodu v turško mesto Hatay sporočil, da je porušeno praktično celo mesto. Tudi za objekte, ki še stojijo, obstaja nevarnost, da se bodo porušili, je povedal v videoposnetku, ki ga je na Twitterju objavila uprava za zaščito in reševanje.

Lokacije reševanja določajo lokalne oblasti

Ob tem je opozoril, da je bilo tudi v sredo v mestu več popotresnih sunkov, ekipa pa se je vsakokrat umaknila z delovišč.

"Delo je zelo zahtevno. Psi so nakazali nekaj morebitnih preživelih, poškodovanih v objektih oziroma ujetih v ruševinah. Te lokacije smo predali lokalnim oblastem," je povedal in dodal, da so imeli tudi poškodbe psov, ki pa so jih že delno sanirali.

Lokacije, ki jih morajo preiskovati, jim sicer določijo lokalne oblasti. Ekipa pa je razdeljena v dve skupini reševalcev s psi, tako da lahko po besedah vodje slovenske enote preiskujejo kar veliko območje.

Ne spreglejte