Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
12.15

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hrvaška Tihomir Orešković premier

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 12.15

4 leta, 10 mesecev

Skrivnosti verjetnega hrvaškega premierja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mandatar za sestavo hrvaške vlade Tihomir Orešković je postal tarča posmeha zaradi neznanja hrvaškega jezika

Hrvaški parlament je včeraj na konstitutivni seji izvolil novega predsednika. To je postal kandidat Domoljubne koalicije in stranke Most, akademik Željko Reiner. Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Tihomir Orešković ima do 22. januarja čas, da sestavi vlado.

Orešković velja za tihega in resnega poslovnega človeka. O njegovem zasebnem življenju se ne ve veliko. Poleg tega, da je večino življenja preživel v tujini, je bil do zdaj javnosti znan le kot direktor Plive.

Družina iz Like odšla v Kanado

Njegova družina izvira iz Like, natančneje iz vasi Čovići. Vedno so veljali za ugledno in precej premožno liško družino. Njegov ded Dane je imel precej veliko posest, vzgajal je tudi konje. Imel je sedem otrok, med njimi tudi Tihomirjevega očeta Danijela, ki je želel postati duhovnik, a ga niso sprejeli v semenišče, zato se je poročil in preselil v Zagreb, kjer je bil leta 1966 rojen Tim, kot je znan v tujini.

Leto dni pozneje se je družina preselila v kanadski Hamilton, kraj blizu Toronta, pot pa jim je plačal Tihomirjev ded. Njegov oče se je zaposlil v lokalni tovarni, zelo aktiven je bil v organizacijah hrvaških priseljencev v Kanadi, v devetdesetih letih je bil predsednik odbora HDZ v Hamiltonu.

Bliskovita kariera v farmacevtskih podjetjih

Medtem je Tihomir hodil v šolo in leta 1989 diplomiral iz kemije na kanadski univerzi McMaster, dve leti pozneje pa je končal še študij MBA. Že med študijem je dobil službo v farmacevtskem podjetju Eli Lilly, kjer je bliskovito napredoval in postal direktor sektorja za stike z državno upravo. Nato se je preselil v podjetje Novopharma, ki je največji svetovni proizvajalec generičnih zdravil, kjer je bil finančni direktor.

Novopharma se je pozneje preimenovala v Teva in je prevzela tudi hrvaško Plivo. To je tudi glavni razlog, da se je Orešković vrnil na Hrvaško.

Krog življenja ga je vrnil na Hrvaško

Na portalu Telegram so objavili intervju s Tihomirjem Oreškovićem iz časa, ko je bil predsednik uprave Plive, ki je bil objavljen v Poslovnem dnevniku. Na vprašanje, ali je ponosen na to, da je večino svojega življenja preživel v tujini, je odgovoril, da "sem mogoče taka osebnost, da imam rad izzive in različne kulture. V vseh državah, kamor greš, nekaj dobiš in nekaj daš."

Živel je v Kanadi, Portoriku, Amsterdamu, ni pa hotel živeli v Moskvi – zavrnil je namreč delovno mesto v ruski prestolnici, saj je imel leto dni starega otroka, žena pa je bila noseča. Leta 2009 se je vrnil na Hrvaško kot finančni direktor Plive za Vzhodno Evropo. Kot pravi, je to "krog življenja. Vrnil sem se tja, ker sem se rodil." Od takrat naprej je zavrnil vse ponudbe za delo v tujini.

Kot premier bo imel petkrat nižjo plačo kot v Plivi Kot direktor Plive je imel stalni naslov prijavljen v stari družinski domačiji, ki je sicer ruševina. Pred dvema letoma je družina Orešković kupila 300 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Zagreba, ki so ga prenavljali vse do letošnjega leta. Hkrati so porušili tudi ženino družinsko hišo, saj so na istem mestu hoteli zgraditi novo, a se tega do zdaj še niso lotili.

Tihomir Orešković bo imel kot premier petkrat nižjo plačo, kot jo je imel kot direktor Plive. Njegova osnovna plača je bila do zdaj 12 tisoč evrov mesečno, ni pa znano, koliko so znašali dodatki in bonusi. Njegova premierska plača bo okoli 2.600 evrov.

Žena doma vzgajala štiri otroke Njegova žena Sanja je Zagrebčanka iz "fine družine", kot so jo na portalu 24sata opisali sosedje. Ko je šla v Kanado obiskat sorodnike, je na srečanju hrvaške diaspore spoznala Tihomirja. Zaljubila sta se in kmalu poročila. Z družino Orešković je v Kanadi živela tudi njena mama. Žena je ostala doma in vzgajala štiri otroke, dve skoraj polnoletni hčerki in dva sinova osnovnošolca.

Od leta 2003 je njegova družina vedno letovala na hrvaški obali. Tihomir je kot pravi Kanadčan ljubitelj hokeja in ribolova.

Globoko veren, a slabo govori hrvaško Družina je globoko verna. Na polnočnici v zagrebški katedrali sta se zakoncema Orešković pridružili hčerki, Orešković pa je zbranim v katedrali, državljanom in diaspori voščil lepe praznike. Na božični večer se je družil z družino hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kar ni čudno, saj sta predsednica in premierjeva žena že dolgo znanki.

Novi hrvaški premier pa se je Hrvatom hitro zameril zaradi neznanja jezika, kar se je pokazalo tudi na prvih javnih nastopih, ko je naredil nekaj jezikovnih napak. V hipu je postal tarča posmeha na medmrežju.

Ne spreglejte