Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pakistan obveščevalna agencija

Torek, 9. 4. 2013, 14.39

8 let

Skrivni dogovor o uporabi brezpilotnih letal zapečaten s krvjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Američani in Pakistanci so leta 2004 dosegli tajni dogovor, ki je omogočil uporabo brezpilotnih letal na pakistanskem ozemlju, v zameno pa so ZDA ubile pomembnega paštunskega vojaškega poglavarja.

Vsaj tako poroča ameriški časopis New York Times, ki do podrobnosti razkriva skrivno kupčijo med ameriškimi in pakistanskimi obveščevalci. Zgodba je še posebej zanimiva zaradi dejstva, da Pakistan ves čas javno odločno nasprotuje uporabi brezpilotnih letal na njihovem ozemlju, od ZDA pa zahtevajo, da ustavijo sporne napade. Po ocenah pakistanskih oblasti je bilo od leta 2004 na njihovem ozemlju z brezpilotnimi letali ubitih že okoli 3000 ljudi.

Pakistan napade blagoslovil že leta 2004 New York Times pa trdi, da je pakistanska obveščevalna agencija ISI napade z brezpilotnimi letali blagoslovila že leta 2004. Pakistan naj bi napade odobril v zameno za uboj Neka Muhammeda, paštunskega vojaškega poglavarja in zaveznika afganistanskih talibanov, ki ga je pakistanski režim označil za sovražnika države, pod pogojem, da se Američani v svojih napadih izognejo vsem pakistanskim jedrskim objektom in gorskim taborom, kjer se urijo kašmirski bojevniki.

Skrbno določeni pogoji sodelovanja Na tajnih pogajanjih med pakistansko obveščevalno agencijo ISI in ameriško obveščevalno agencijo CIA leta 2004 so bili določeni pogoji sodelovanja. "Pakistanski obveščevalci so vztrajali, da lahko brezpilotna letala letijo samo prek ozkih plemenskih področij – s tem so želeli zagotoviti, da letala ne bodo napotena tja, kjer jih Islamabad ne želi videti, pri tem pa so zahtevali, da vsako posredovanje tudi sami odobrijo," poroča NYT.

Princip "prikrite odgovornosti" ISI in CIA naj bi se prav tako dogovorili, da bodo vsi poleti brezpilotnih letal potekali v skladu s principom "prikrite odgovornosti", ki pravi, da ameriška obveščevalna agencija ne prevzame nikakršne odgovornosti za napade – ali jih prevzame Pakistan ali pa ostanejo tiho. Če je imela pakistanska vlada prelete brezpilotnih letal pred tem, javno pa še danes, za kršenje suverenosti, pa naj bi zaradi Muhammadove moči svoj pogled prilagodila do te mere, da je z ZDA sklenila kompromis.

Brezpilotna vojna, ki jo je začel Bush, razširil pa Obama Zakulisni dogovor med obema obveščevalnima agencijama razkriva začetek skrivne brezpilotne vojne, "ki se je začela z Bushevo administracijo, sprejel in razširil pa jo je predsednik Obama." V praksi to pomeni, da so ZDA svojo politiko boja proti teroristom spremenile in se namesto aretacij teroristov začele posluževati ubijanja teroristov, obveščevalno agencijo CIA pa preobrazile od "agencije, katere glavna naloga je bila vohunjenje med hladno vojno, do paravojaške organizacije".

Pakistan vztraja: Napadi kršijo našo suverenosti in mednarodno pravo Pakistan se je medtem že odzval na navedbe newyorškega časopisa. Zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da je zgodba neutemeljena in del propagande, katere edini namen je, da ustvarja zmedo glede jasne pakistanske pozicije pri celotni zadevi. "Večkrat smo že ponovili, da je po mnenju Pakistana uporaba brezpilotnih letal kontraproduktivna," je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministra Aizaza Ahmed Chaudhry in ponovil že znano pozicijo Pakistana, da napadi z brezpilotnimi letali kršijo pakistansko suverenost, obenem pa tudi mednarodno pravo.

Ne spreglejte