Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
22.21

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sužnji

Torek, 22. 10. 2013, 22.21

3 leta, 9 mesecev

Skoraj milijon sužnjev Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sredi nas v "beli" Evropi živi več kot 800 tisoč sužnjev, razkriva poročilo Evropskega parlamenta.

"Kako je mogoče, sredi Evrope v 21. stoletju," se sprašuje komisija Evropskega parlamenta, ki je pripravila poročilo o sodobnem suženjstvu v Evropski uniji.

"Živijo med nami, z njimi se morda pogovarjate v lokalnem kozmetičnem salonu ali pred najboljšim hotelom sredi evropskega velemesta," opozarja Monique Villa, direktorica fundacije Thomson Reuters.

Obrazi suženjstva Če so včasih Evropejci kot kolonialisti v Afriki izkoriščali ljudi, so zdaj Afričani, največkrat Nigerijci ali Kitajci, pa tudi ljudje z obronkov Evrope prisiljeni v suženjstvo sredi Evrope. Sodobno evropsko suženjstvo ima veliko obrazov. Ne samo trgovina z ljudmi, predvsem spolno izkoriščanje, tudi dogovorjene poroke in služenje doma so zelo razširjene oblike novodobnega suženjstva, ugotavlja poročilo evropskega parlamenta. "Suženjstvo narašča v vseh 28 članicah Evropske unije." "Bistvo tega suženjstva je nadzor nad ljudmi, ponižanje in odvzem svobode odločanja," opozarja Villova.

Suženj je postal cenena roba, vreden je le kakih 70 evrov. Monique Villa pravi, da suženjstvo na letni ravni obrne skoraj 30 milijard evrov . To je več, kot je letni dobiček McDonaldsa in WallMarta skupaj. In medtem ko je bil suženj leta 1800 vreden okrog 30 tisoč evrov, je danes v primerjavi s tem postal cenena roba in je vreden le še 70 evrov. Trgovina z ljudmi je najhitreje rastoča evropska kriminalna dejavnost, v kateri se na letni ravni obrne več kot 20 milijard evrov.

Evropska komisija opozarja, da mora biti vprašanje novodobnega suženjstva ločeno od vprašanja migracij. Predvsem zato, ker se o njem prevečkrat govori, kot da gre za negativni spremljevalni dejavnik migracij. "Ne," pravi, "suženjstvo je kaznivo dejanje, ne smemo dopustiti, da ga označujejo za socialni fenomen globalnega sveta."

Ne spreglejte