Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2011,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sojenje

Sreda, 2. 11. 2011, 14.15

8 let

"Sistemsko se obvešča javnost, vedno na škodo Sanaderja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V spremstvu dveh varnostnikov je pred tričlanski senat zagrebškega okrožnega sodišča – tokrat v obleki in ne v zaporniški opravi – spet stopil nekdanji premier in prvi mož HDZ Ivo Sanader.

Pričakovano se je obdolženi Ivo Sanader na sodišču pojavil v črni obleki in s kravato, pred sodnim senatom pa se je po prebrani obtožnici izrekel za nedolžnega. Tudi tokrat je bil deležen precejšnjega odmerka fotografskih bliskavic, v nasprotju s prvim narokom pa se je sojenje začelo pravočasno.

Še vedno je zaposlen v saboru Sanader je pojasnil, da je še vedno zaposlen v hrvaškem saboru z mesečno plačo okoli 16 tisoč kun, povedal pa je tudi, kolikšno je njegovo premoženje: "Imam renault 8 letnik 67, prihranke, sem solastnik avstrijskega podjetja Prime Consulting, kjer imam 95 odstotkov, na Hrvaškem pa 47,5 odstotka v Alia Consulting in enak delež v družbi Prebujac." Pojasnil je še, da ima zbirko umetnin, ki je bila pred leti ocenjena na milijon in pol kun, da ima več odličij in tudi čin polkovnika hrvaške vojske, ki ga je dobil v domovinski vojni.

Tožilka Sanaderju poleg jemanja podkupnine očita vojno dobičkarstvo Kot je pojasnila v predstavitvi obtožnice, je Sanader zahteval osem odstotkov od 140 milijonov šilingov, kolikor je znašal kredit, ki ga je Hypo banka Hrvaški odobrila za gradnjo veleposlaništev po svetu. "Končni dogovor je bil pet odstotkov oziroma sedem milijonov šilingov, ki so bili izplačani v nekaj obrokih po podpisu pogodbe z vlado," pojasnjuje tožilka.

Sanader se je po prebrani obtožnici izrekel za nedolžnega, medtem ko je tožilka prepričana, da bo obtožbe tudi dokazala. Na drugi strani se je obramba v uvodnem predstavitvenem delu zgražala nad kaznivim dejanjem vojnega dobičkarstva. "Sanader je prvi, ki je obtožen za to kaznivo dejanje, čeprav ga v kazenskem zakoniku v obdobju, ki se očita Sanaderju, sploh še ni bilo. Dejstvo je, da dokazov ni. Še vedno nismo slišali, zakaj se mu očita vojno dobičkarstvo. Tožilstvo se sklicuje le na to, da je bilo to v času vojne, kupovanje veleposlaništev nima zveze z vojno," je razlagal Čedo Prodanović, Sanadarjev odvetnik.

Prav tako ne vidi nobene povezave med podkupnino in vojnim dobičkarstvom, sprašuje pa se tudi, zakaj bi Hypo Sanaderju sploh dal provizijo: "Bili so edina banka, ni bilo konkurence, zakaj bi torej izplačali provizijo nekomu in za trg, kjer jih sploh ni bilo. Gre za absolutno nelogičnost." Opozoril je še, da glavni pogajalec za kredite sploh ni bil Sanader, temveč nekdanji zunanji minister Mate Granić.

Sanader: Kako sem opravljal svoje funkcije od leta 1992, bo ocenila zgodovina "Nisem dobil in tudi ne zahteval podkupnine," je očitke iz obtožnice zavrnil Sanader, ki je globoko prizadet tudi zaradi očitka o vojnem dobičkarstvu. "Bil sem globoko prepričan, da kar najbolje služim hrvaškemu narodu. Kako sem opravljal svoje funkcije od leta 1992, bo ocenila zgodovina, zato z gnusom zavračam te obtožbe," je povedal Sanader.

Dodal je, da mu pokojni Franjo Tuđman leta 1993 ni kar tako podelil čina polkovnika hrvaške vojne za njegova prizadevanja glede zamenjave talcev na območju Knina. Prav tako je pojasnil, da tudi v Avstriji, kjer so preiskovali Hypo banko, ne nastopa kot obdolženi, temveč kot priča.

Obramba nasprotovala izvedenskemu mnenju Obramba je na sojenju nasprotovala tudi izvedenskemu mnenju oddelka za germanistiko. "Nismo nasprotovali mnenju izvedenke, oddelek za germanistiko je podal svojo razlago tega teksta oziroma Uskok razlaga to mnenje na način, da to pomeni, da Eugen Laksa ni bil dejanski uporabnik kredita, mi pa ga razlagamo ravno obratno. Glede na to, da se o tem ni izjasnil izvedenec oziroma jezikoslovec, zahtevamo, da pride na sodišče in v kontekstu celotnega stavka pojasni, ali je Laksa fiktivni ali dejanski prejemnik kredita," je po sojenju pojasnil Prodanović.

Jutri zaslišanje Ključarićeve Sodnik je namreč za danes prekinil sojenje, saj prič niso vabili. Jutri tako pričakujejo nekdanjo direktorico Elana Boženo Ključarić, ki naj bi v nekem hotelu leta 1996 videla Sanaderja z direktorjema Hypo banke, Miroslava Kovačića, nekdaj zaposlenega na ministrstvu za zunanje zadeve, in nekdanjega premierja Nikico Valentića.

Po napovedi predsednika senata Ivana Turudića bodo jutri zaslišali Nikico Valentića in še dve priči, glavna priča v procesu zoper Sanaderja, Mate Granić, pa naj bi nastopil 11. ali 12. novembra.

Direktni prenos iz dvorane od jutri naprej prepovedan Sodnik je pojasnil tudi, da od jutri naprej neposredni televizijski prenos iz dvorane ne bo mogoč, saj se bo začelo zaslišanje prič, ki bi ob prenosu lahko imele možnost videti in slišati, kaj bi povedali njihovi predhodniki, in bi tako prilagodile pričanje.

"Sistemsko se obvešča javnost, vedno na škodo Sanaderja" "Kaj bomo spraševali Mata Granića, boste slišali 11. novembra, ne morem vam vnaprej povedati, kaj ga bomo spraševali," je pojasnil Prodanović, ogorčen, da so v javnost pricurljali posnetki sestanka Zoltana Hernadija in Sanaderja. To je še ena manipulacija javnosti, je prepričan odvetnik. "Danes so se torej pojavila pričanja prič, ki bodo zaslišane jutri, zato bomo temu na sodišču ugovarjali. Ti posnetki ne kažejo popolnoma nič, ker so posneti štiri mesece po očitanem dogodku. Pripombo imamo ne na vsebino, temveč na način, kako se to dela – torej sukcesivno, sistemsko se obvešča javnost, vedno na škodo Sanaderja. Nam zagotovo ni v interesu, da bi v javnost spravljali informacije," trdi Prodanović, ki poudarja, da je krog ljudi, ki imajo dostop do medijev, reduciran, zato bodo od sodišča jutri zahtevali zaščito.

"Posnetek Sanaderja in Hernadija je nezakonit dokaz" Zaveda se, da sodišče nima moči, da bi preprečilo curljanje informacij, a odvetnica Jadranka Sloković je prepričana, da tožilstvo lahko to prepreči: "Naše stališče je, da bi se tožilstvo moralo odzvati in začeti sankcionirati takšno objavo pričanj neposredno pred sojenjem, če ne bo ukrepalo, pomeni, da kompromitira celotno sojenje." Dodala je še, da obramba tako ali tako meni, da je posnetek Sanaderja in Hernadija nezakonit dokaz.

Obramba: Laksa obstaja Prodanović poudarja še, da se upirajo tezi, da je Laksa oseba, ki ne obstaja, ker ta oseba tega ni podpisala. "Trdimo nasprotno, da ta oseba obstaja, da se nahaja prav v finančnih krogih in da je lahko posrednik tudi pri odobritvi kredita. Da so torej v njegovem imenu dodeljene provizije tudi v drugih primerih, ki nimajo nobene povezave s Sanaderjem. Provizije je Hypo banka dajala tudi za določene kredite tudi podjetjema v Dublinu in Liechtensteinu. Laksa je medtem umrl.

Prva obravnava se je končala predčasno Kot je znano, je Sanader sicer na sodišče prišel že pretekli petek, ko smo mediji – mimogrede zanimanje medijev je resnično veliko, varnost na sodišču pa tako poostrena, da se je sojenje začelo z 20-minutno zamudo – pričakovali vsaj branje obtožnice, a smo odšli dolgih nosov. Dan pred sojenjem so namreč Sanader oziroma njegovi trije odvetniki sodnika Ivana Turudića obvestili, da je njegovo zdravstveno stanje slabo in da je na dan sojenja predvidena njegova hospitalizacija na kliniki za kardiologijo. Kot je Sanader ob hkratnem opravičilu zaradi – po njegovih besedah – neprimerni obleki pojasnil, je bil namenjen v bolnišnico in ne na sodišče. Sodnik je poslušal mnenje zaporskega zdravnika, ki je pojasnil, da bi obdolženi moral na koronarografijo, še preden mu začnejo soditi, zato je začetek sojenja preložil.

Ne spreglejte