Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
12.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Natisni članek

Sirija napad

Četrtek, 5. 7. 2018, 12.01

5 let, 10 mesecev

Sirska in ruska letala bombardirajo jug Sirije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Sirija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sirska in ruska letala so po v sredo propadlih pogajanjih o prekinitvi ognja v provinci Dara na jugu Sirije začela najmočnejše bombardiranje v tej ofenzivi. Vladnim silam je s tem prvič v treh letih uspelo ponovno prevzeti nadzor nad varnostno točko na meji z Jordanijo.

Sirska in ruska letala so ponoči na uporniška območja province odvrgla več sto raket in bomb. Po navedbah direktorja Sirskega observatorija za človekove pravice Ramija Abdela Rahmana je bil to "poskus, da bi dosegli umik upornikov, potem ko so ti zavrnili predloge Rusije za prekinitev ognja".

Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP iz predmestja na jugu Dare medtem poroča, da je bil to najbolj intenziven napad režimskih sil od začetka te ofenzive na jugu države.

Bombardiranje še traja, napadle so tudi kopenske sile

Bombardiranje po navedbah observatorija še vedno poteka. Letala med drugim še vedno obstreljujejo mesto Tafas na severozahodu province ter mesta in vasi v bližini meje z Jordanijo.

Režimske kopenske sile so medtem napadle tudi mesto Saida, kjer je umrlo šest civilistov, med njimi ženska in štirje otroci.

Uporniki Rusiji očitali izsiljevanje predaje 

V sredo so propadla pogajanja med Rusijo in uporniki, ki se na jugu Sirije borijo za nadzor nad območji v provinci Dara, novega kroga pogovorov pa niso določili. Uporniki naj bi na pogajanjih predlagali, da obdržijo nadzor nad območjem okoli Dare, a se v zameno postopoma odrečejo svojemu težkemu orožju. Ob tem so Rusiji očitali, da želi izsiliti predajo nasprotnikov režima. Rusija je medtem upornikom v okviru pogajanj predlagala, da najprej predajo svoje orožje, nato pa lahko sklenejo dogovor o prekinitvi spopadov.

Sirske vladne sile so s podporo Rusije 19. junija začele obsežno ofenzivo proti upornikom v provinci Dara na jugu Sirije, ki je še eno zadnjih območij pod nadzorom upornikov, velja pa tudi za zibelko vstaje proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu. Kot ocenjujejo Združeni narodi, je moralo svoje domove od takrat zapustiti že okoli 330 tisoč ljudi. Mnogi so se zatekli na mejo z Jordanijo, ki pa ne namerava odpreti svojih mejnih prehodov.

Damask se je za taktiko intenzivnega bombardiranja, da bi dosegel mirovna pogajanja in predajo upornikov, odločal že v preteklosti. Med drugim je na ta način aprila ponovno zavzel še zadnja območja pod nadzorom upornikov v uporniški enklavi Vzhodna Guta.

Ne spreglejte