Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2013,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija ZDA Rusija

Četrtek, 12. 9. 2013, 16.37

8 let

Sirija začela postopek pristopa h konvenciji o kemičnem orožju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sirska vlada je pri Združenih narodih danes vložila dokumente, potrebne za pristop h Konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju.

Prejem dokumentacije je potrdil tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq. "V zadnjih urah smo prejeli dokument sirske vlade, ki ga prevajamo," je povedal Haq. Dodal pa je, da gre za "pristopni dokument", povezan s konvencijo o kemičnem orožju.

V Ženevi se že začenjajo pogovori V Ženevi se bodo medtem predvidoma v kratkem začeli pogovori med ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ter drugimi visokimi predstavniki, domnevno tudi s posebnim odposlancem ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdarjem Brahimijem.

Rusija je v ponedeljek uradno predstavila pobudo, da bi Sirija predala mednarodni skupnosti svoje kemično orožje, ki bi ga nato nadzorovano uničili. Režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada je to že sprejel, Sirija pa je napovedala tudi pristop h konvenciji, ki prepoveduje uporabo kemičnega orožja.

Little: Vsi dokazi kažejo, da je režim uporabil sarin Rusija sicer vztraja, da ni dokazov o tem, da bi prav režim v Siriji uporabil kemično orožje, in trdi, da se tega orožja poslužujejo tudi sirski uporniki. Tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona George Little je poudaril, da je Rusija pri tem stališču "izolirana in osamljena".

Little je znova zagotovil, da vsi dokazi o napadu 21. avgusta na obrobju Damaska kažejo, da je sirski režim uporabil sarin. "Videli nismo nobenega kredibilnega poročila, da je kemično orožje uporabila opozicija," je poudaril. Ob tem je ponovil tudi ameriško stališče, da zdrav razum pove, da opozicija nima zmogljivosti za izvedbo napada takšnega obsega.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po navedbah Littla zastavil svojo kredibilnost za načrt, v skladu s katerim bi mednarodna skupnost prevzela nadzor nad sirskim kemičnim orožjem. "Svet bo videl, ali lahko Rusija izpolni to zavezo," je še dodal.

Al Asad: V nadzor kemičnega orožja nismo privolili zaradi ZDA Sirski predsednik je v pogovoru za rusko državno televizijo Rossiya 24 sicer dejal, da bo Sirija svoje kemično orožje pod mednarodni nadzor postavila zaradi Rusije, ne zaradi groženj ZDA.

"Sirija bo svoje kemično orožje postavila pod mednarodni nadzor zaradi Rusije. Grožnje ZDA niso vplivale na odločitev," je dejal Al Asad.

Sirski predsednik je še povedal, da Sirija načrtuje predajo relevantnih dokumentov Združenim narodom za podpis sporazuma o kemičnem orožju.

Erdogan: Asadov režim je do zdaj prelomil vse obljube Turški premier Recep Tayyip Erdogan je medtem izrazil dvom o sirskih napovedih. "Al Asadov režim je do zdaj prelomil vse obljube in v pridobljenem času zagrešil nove poboje," je v Carigradu dejal Erdogan, ob tem pa poudaril, da bo turška meja še naprej odprta za begunce iz Sirije.

Kerry: Washington ni pripravljen verjeti zgolj sirskim obljubam Washington ni pripravljen verjeti zgolj sirskim besedam o odpovedi kemičnemu orožju, pa je na srečanju z ruskim kolegom Lavrovom v Ženevi dejal ameriški državni sekretar Kerry. Lavrov pa je poudaril, da bi bilo v primeru predaje kemičnega orožja ameriško posredovanje proti Siriji "nepotrebno".

"Besede sirskega režima po naši presoji preprosto niso dovolj, zato smo prišli sem (v Ženevo, op. p.), da sodelujemo z Rusi," je po pogovoru o najnovejšem razvoju dogodkov v okviru diplomatskega reševanja krize v Siriji dejal Kerry.

ZDA sicer vztrajajo, da se mora Sirija soočiti s posledicami, če se ne bo držala obljube o odpovedi kemičnemu orožju. "To ni igra. Mora biti resnično," je menil ameriški državni sekretar.

Ne spreglejte