Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2019,
10.54

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Avstralija vročina poplave

Nedelja, 3. 2. 2019, 10.54

5 let, 2 meseca

Del Avstralije prizadele stoletne poplave, grozijo še tornadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Poplave v Avstraliji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severovzhod Avstralije so prizadele hude poplave, kakršne se po oceni oblasti zgodijo le na vsakih sto let. V zvezni državi Queensland je moralo domove do zdaj zapustiti že več tisoč ljudi. Vremenoslovci obilne padavine napovedujejo tudi za prihodnje dni, ob tem pa svarijo pred možnostjo nastanka tornadov.

V Avstraliji so prejšnji mesec zabeležili rekordno visoke temperature, ki so se ponekod dvignile do skoraj 50 stopinj Celzija. Sredi istega meseca je nastopilo monsunsko obdobje, za katero so tudi sicer značilni močni nalivi, a so ti že do zdaj močno presegli običajno količino padavin.

Te vremenske razmere največ preglavic povzročajo v zvezni državi Queensland. V tamkajšnjem mestu Townsville je zaradi hudih nalivov brez elektrike ostalo več tisoč ljudi. Poplave so zalile ceste, zaradi česar je mesto odrezano od sveta.

Do četrtka pričakujejo nalive

Kot so opozorili na nacionalnem meteorološkem uradu, so v prihodnjih dneh mogoči tudi tornadi in uničujoč veter. Sporočili so še, da bi lahko na nekaterih območjih Queenslanda do umiritve padavin zapadla letna količina padavin, ponekod pa bi lahko dosegli celo rekorde. Nalivi bodo po napovedih vremenoslovcev trajali do četrtka.

Plaža
Novice V Avstralijo so se vrnile rekordne temperature

Oblasti so ocenile, da bi lahko poplave v primeru nadaljnjih obilnih padavin zalile do okoli 20 tisoč domov. Vojska bo zato prebivalcem ogroženih območij dostavila več deset tisoč vreč s peskom.

Predsednica vlade Queenslanda Annastacia Palaszczuk je tamkajšnje prebivalce pozvala k previdnosti. Kot je v soboto pojasnila novinarjem, namreč "ne gre za dogodek, ki se zgodi vsakih 20 let, temveč gre za dogodek, ki se zgodi vsakih sto let".

Ne spreglejte