Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 4. 2017,
9.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

12

Natisni članek

Kim Jong Un Severna Koreja Mike Pence Donald Trump ZDA Južna Koreja Kitajska

Nedelja, 16. 4. 2017, 9.36

6 let, 6 mesecev

Podpredsednik ZDA: Raketni poskus Severne Koreje je provokacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

12

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriško tihomorsko poveljstvo je sporočilo, da je bila danes z vzhodne obale Severne Koreje izstreljena raketa, ki jo je kmalu po izstrelitvi razneslo. Izstrelitev je potrdilo tudi poveljstvo oboroženih sil Južne Koreje, kjer je za danes sklicana izredna seja sveta za nacionalno varnost.

Ameriška vojska poroča, da je raketo razneslo kmalu po izstrelitvi. Incident, ki predstavlja novo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, se je zgodil nekaj ur pred pristankom podpredsednika ZDA Mika Pencea v Seulu, kamor je odletel na pogovore o ravnanju Severne Koreje.

"Ta provokacija Severne Koreje je opomin, da se na tem koncu sveta pri obrambi svobode južnokorejskega ljudstva vsakodnevno srečujete z nevarnostmi. Naša zaveza pomagati zaveznikom še nikoli ni bila močnejša," je po pristanku v Seulu dejal Pence, ki je ves čas obiska v stiku s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Trump je že pred dnevi proti Severni Koreji napotil bojno skupino z letalonosilko Carl Vinson na čelu. "Če se bo Kitajska odločila pomagati, bo odlično. Če se ne bo, bomo to težavo rešili brez nje," je tvitnil ob tem.

Kitajska je poskus odsvetovala

Severna Koreja je raketni poskus opravila kljub pozivom svoje najpomembnejše zaveznice Kitajske, ki ji je takšno ravnanje odsvetovala. Mednarodna javnost je pričakovala, da bo severnokorejski diktator Kim Džong Un v soboto ob praznovanju 105. obletnice rojstva ustanovitelja komunistične države Kim Il Sunga ukazal nov jedrski poskus, vendar je v soboto potekala le parada, na kateri so razkazovali nove rakete.

Sobotna vojaška parada:

Po podatkih ameriške vojske danes ni bila izstreljena medcelinska raketa, grožnje režima v Pjongjangu z napadom na ZDA pa glede na ponesrečen poskus še nekaj časa ne bodo uresničljive. Severna Koreja je iz iste regije v začetku meseca izstrelila raketo, ki je preletela okoli 60 kilometrov, nato pa se začela nenadzorovano vrteti in padla v morje.

Trump nima nobenega dodatnega komentarja

Obrambni minister ZDA Jim Mattis je sporočil, da se predsednik Donald Trump in njegova vojaška ekipa zavedata neuspešnega raketnega poskusa, vendar predsednik nima nobenega dodatnega komentarja. ZDA bodo zdaj najprej skušale ugotoviti, kaj natančno je Pjongjang izstrelil iz mesta Sinpo.

Severna Koreja ima na voljo številne raketne izstrelke kratkega dosega, na katere lahko namesti jedrsko orožje. Ima oziroma razvija tudi rakete srednjega in dolgega dosega, vendar te še ne letijo tako, kot bi morale. Današnja izstrelitev naj bi bila kljubovanje predsedniku Trumpu, vendar za zdaj za Severno Korejo pomeni le velik polom po sobotnem razkazovanju moči.

Za Severno Korejo in Kim Džong Una je neuspel raketni poskus pravi polom. | Foto: Reuters Za Severno Korejo in Kim Džong Una je neuspel raketni poskus pravi polom. Foto: Reuters

Južna Koreja poskus ostro obsodila, Velika Britanija in Nemčija zaskrbljeni

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz urada južnokorejskega predsednika, bo Seul odločno odgovoril na nadaljnje severnokorejske provokacije. Spodleteli raketni poskus je ostro obsodilo tudi južnokorejsko zunanje ministrstvo in prav tako zagrozilo z resnimi povračilnimi ukrepi v primeru morebitnega severnokorejskega jedrskega poskusa ali drugih provokacij.

V Londonu je britansko zunanje ministrstvo sporočilo, da so zaskrbljeni zaradi raketnega poskusa Severne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodali so, da pozorno spremljajo razmere.

V Berlinu je nemška vlada severnokorejski raketni preizkus obsodila kot jasno kršitev mednarodnega prava in obsodila politiko konfrontacij severnokorejska režima. Hkrati je nemška vlada pozvala Pjongjang, naj se vrne k spoštovanju mednarodnih norm, navaja dpa.

Ne spreglejte