Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2012,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja ZDA

Torek, 9. 10. 2012, 8.11

8 let

Severna Koreja opozarja ZDA, da ima rakete z dolgim dosegom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Severna Koreja je opozorila ZDA, da poseduje rakete z dolgim dosegom, ki lahko v primeru napada dosežejo tudi ZDA.

Le dva dni je minilo, odkar je Južna Koreja oznanila, da je z ZDA sklenila dogovor o nadgradnji raketnega sistema, zdaj pa Severna Koreja svari ZDA, da ima takšne rakete, ki bi lahko dosegle tudi ZDA. Izjava iz Pjongjanga se glasi, da so "ameriška oporišča na Japonskem, Guamu in v ZDA v dosegu napada".

Izjava Odbora za nacionalno obrambo, ki jo je predvajala državna televizija KCNA, se je nadaljevala z besedami, da bo Severna Koreja vsakemu sovražniku na jedrsko orožje odgovorila z jedrskim orožjem in na raketo z raketo. Severna Koreja že dvakrat neuspešno testirala rakete z dolgim dosegom Severna Koreja se po mnenju nekaterih poznavalcev počuti ogroženo, potem ko so južnokorejske oblasti sporočile, da bodo potrojile doseg svojega raketnega sistema. Pojavljajo pa se namigovanja, da Severna Koreja tudi sama dela na raketah z dolgim dosegom, vendar pa njena zadnja dva testa nista bila uspešna.

Sosednje države so opazile, da je Severna Koreja rakete dolgega obsega preizkušala že leta 2009 in 2011, prepričane pa so še, da je preizkušala raketni sistem tipa Taepodong-2. Glede na te informacije pa so nekateri prepričani, da bi lahko bile napovedi Severne Koreje resnične, saj bi ta tip raketnega sistema lahko dosegel tudi ZDA.

Južna Koreja ima rakete z dosegom do 800 kilometrov Južna Koreja je po novem dogovoru z ZDA dobila dovoljenje za rakete z dosegom do 800 kilometrov, pod pogoji prejšnjega dogovora je namreč lahko posedovala le rakete z dosegom do 300 kilometrov. Severnokorejski svetovalec za nacionalno obrambo Čun Jung Vu je povedal, da želi Južna Koreja z raketnim sistemom ustaviti severnokorejske vojaške provokacije.

ZDA pa ima v Južni Koreji nameščenih približno 28.500 vojakov, ki jo ščitijo pred samovoljo Severne Koreje.

Ne spreglejte