Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
7.36

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Natisni članek

Severna Koreja ZDA

Torek, 31. 7. 2018, 7.36

5 let, 8 mesecev

Severna Koreja nadaljuje izdelavo medcelinskih raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja nadaljuje gradnjo medcelinskih raket, ki lahko dosežejo celo vzhodno obalo ZDA, in plemenitenje urana, medtem ko razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu.

Predsednik ZDA Donald Trump je po vrnitvi s srečanja s predsednikom Severne Koreje Kim Džong Unom zatrdil, da jedrska nevarnost Pjongjanga ne obstaja več. To izjavo je utemeljil na medli obljubi papirja, ki sta ga s Kimom podpisala in na katerem Severna Koreja izraža zavezo denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Severna Koreja še naprej proizvaja jedrski material 

Severna Koreja razstavlja tesni objekt Sohae, kjer so že uspešno preizkusili medcelinske rakete in ki ga ne potrebuje več, poleg tega pa ga lahko hitro postavijo nazaj. Obveščevalci so ugotovili, da v objektu Sanumdong poteka delo na najmanj eni ali dveh medcelinskih raketah hwasong-15, ki lahko dosežeta vzhodno obalo ZDA.

Delo naj bi potekalo še naprej tudi v objektu za plemenitenje urana Kangson. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je junija v senatu priznal, da Severna Koreja še naprej proizvaja jedrski material za bombe, glede raket pa se ni izrekel.

vesolje raketa
Novice Japonska z milijardnim vložkom za obrambo pred severnokorejskimi raketami

Ugotovitve ameriških obveščevalcev, ki prek časopisa pošiljajo sporočilo predsedniku Trumpu, potrjuje tudi neprofitna skupina iz Kalifornije. 

Ta skupina je analizirala dostopne komercialne satelitske posnetke. Direktor programa Jeffrey Lewis je dejal, da je Sanumdong aktiven kot vedno do zdaj in da gradijo medcelinske rakete ter vozila za izstrelitev. Podobno velja tudi za Kangson.

Ameriški obveščevalci naj bi prav tako ugotovili, da je v ospredju razprav voditeljev Severne Koreje po vrhu s Trumpom, kako pretentati Američane glede števila jedrskih konic, jedrskih objektov in kako pretentati mednarodne inšpektorje, če bodo prišli v državo. Ena možnost je na primer priznati obstoj 20 jedrskih konic in jih uničiti pred očmi vsega sveta, obenem pa skriti več deset drugih.

Ne spreglejte