Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
15.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

migracije Bavarska Angela Merkel Horst Seehofer

Torek, 16. 10. 2018, 15.13

5 let, 6 mesecev

Seehofer priznal napake v razpravi o prebežnikih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Horst Seehofer | Horst Seehofer je priznal, da v debati o strožji migracijski politiki ni vedno zadel pravega sloga in tona. | Foto Reuters

Horst Seehofer je priznal, da v debati o strožji migracijski politiki ni vedno zadel pravega sloga in tona.

Foto: Reuters

Vodja Krščansko-socialne unije (CSU) in nemški notranji minister Horst Seehofer je danes izjavil, da v razpravi o strožji migracijski politiki ni vedno zadel pravega sloga in tona. Zagotovil je, da bodo po izvolitvi ministrskega predsednika Bavarske v CSU podrobneje analizirali rezultate volitev in odločili o morebitnih kadrovskih posledicah.

Čeprav je priznal napake v svoji retoriki, je Horst Seehofer na novinarski konferenci zagotovil, da se je v razpravah znotraj koalicije o migracijski politiki in aferi, povezani z nekdanjim vodjem urada za zaščito ustave Hans-Georgom Maassnom, "vedno osredotočil na bistvo".

Znova je opravičeval sporno odločitev, ko je Maassna po izbruhu afere sprva povišal v državnega sekretarja. Pojasnil je, da je sicer sprva predlagal tri rešitve, med katerimi je bila tudi, da ga premestijo na mesto posebnega svetovalca, kar je na koncu Maassen tudi postal. Po njegovem mnenju je bil primer Maassen popolnoma nepotreben in je zasenčil pomembnejše delovanje vlade.

bavarske volitve
Novice "Koalicijske partnerje Angele Merkel čaka boj za obstanek"

Seehofer v prihodnje stavi na bolj spravljiv odnos z Merklovo

Seehofer je obljubil, da se bo v prihodnje trudil za bolj spravljiv in vljuden odnos s kanclerko Angelo Merkel, potem ko so številni prav njegova dejanja in grožnje v Berlinu okrivili za slab rezultat CSU na nedeljskih deželnih volitvah na Bavarskem. Eden od lokalnih odborov CSU je celo zahteval odstavitev Seehoferja z vrha stranke.

Po katastrofalnih rezultatih je Seehofer menil, da bodo najprej počakali na izvolitev ministrskega predsednika Bavarske, šele nato bodo analizirali rezultate volitev in se odločili o morebitnih kadrovskih spremembah. Zagotovil je, da je pripravljen na resno debato.

Seehofer je obljubil, da se bo v prihodnje trudil za bolj spravljiv in vljuden odnos s kanclerko Angelo Merkel. | Foto: Reuters Seehofer je obljubil, da se bo v prihodnje trudil za bolj spravljiv in vljuden odnos s kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters

Angela Merkel
Novice Kdaj se bo morala posloviti Angela Merkel? #video

Na volitvah na Bavarskem je CSU s 37,2 odstotka glasov izgubila absolutno večino v deželnem parlamentu, prejela je deset odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah leta 2013.

Vseeno bo CSU kot najmočnejša politična sila na Bavarskem poskušala oblikovati koalicijo s Svobodnimi volivci (FW), ki so osvojili 11,6 odstotka glasov. Dosedanji ministrski predsednik dežele Markus Söder bo najverjetneje ostal na položaju.

Ne spreglejte