Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
25. 10. 2017,
10.27

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Natisni članek

Sun Chunlan Han Zheng Zhao Leji Wang Huning Wang Yang Li Zhanshu Li Keqiang Xi Jinping Kitajska

Sreda, 25. 10. 2017, 10.27

6 let, 5 mesecev

To je sedem najvplivnejših

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Kitajska, Xi Jinping, Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji, Han Zheng | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Kitajskem so za zaprtimi vrati izvolili nove člane prvega in drugega najpomembnejšega političnega telesa: 25-članskega politbiroja in sedemčlanskega stalnega odbora politbiroja.

O sestavi 25-članskega politbiroja partije in sedemčlanskega stalnega odbora politbiroja so na svojem prvem zasedanju odločali 204 člani centralnega komiteja partije, ki so bili izvoljeni v torek ob koncu teden dni trajajočega kongresa komunistične partije.


Preberite še:
Skupaj imajo pod palcem 250 milijonov dolarjev

10 presenetljivih dejstev, ki vam bodo pomagala razumeti današnjo Kitajsko


Med sedmimi člani stalnega odbora politbiroja, ožjega kroga najvplivnejših kitajskih politikov, je pet novincev, stara člana sta le premier Li Keqiang in predsednik Xi Jinping, ki je na letošnjem kongresu partije še utrdil svojo oblast. Ker na kongresu ni dobil očitnega naslednika, se pojavljajo domneve, da bo do smrti ostal najmočnejši človek na Kitajskem. Analitiki Xijev odbor opisujejo kot skupino svetovalcev, nikakor ne tekmecev.

Xi Jinping, 64 let

Xi Jinping | Foto: Reuters Foto: Reuters Xi je bil star 57 let, ko se je leta 2007 pridružil stalnemu odboru, deset let kasneje pa je partija ob koncu kongresa v svoj statut vključila njegovo ime. S tem ga je povzdignila na panteon kitajskih voditeljev ob bok ustanovitelja komunistične Kitajske Mao Cetunga in arhitekta tržnih reform Deng Xiaopinga.

Vključitev Xija in njegove misli o socializmu s kitajskimi značilnostmi za novo obdobje v temeljni dokument kitajske komunistične partije je utrdila njegov status najmočnejšega kitajskega voditelja v zadnjih desetletjih in nakazuje, da bi lahko ostal dosmrtni vrhovni voditelj azijske sile.

Li Keqiang, 62 let

Li Keqiang | Foto: Reuters Foto: Reuters Na papirju je Li, član politbiroja od leta 2007, drugi najvplivnejši človek v državi, a njegov vpliv ni samoumeven, saj po ocenah analitikov nima veliko povezav. CNN citira profesorja Kerryja Browna z univerze v Londonu, strokovnjaka za kitajsko politiko, ki meni, da ima Li, varovanec nekdanjega predsednika Hu Jintaa, bolj administrativno kot politično moč.

Li Zhanshu, 67 let

Li Zhanshu | Foto: Reuters Foto: Reuters Li velja za vplivnega Xijevega zaveznika. S kitajskim predsednikom sta tesna prijatelja že od 80. let prejšnjega stoletja. Li je odgovoren za vsakodnevne aktivnosti Xija. Pogosto ga spremlja tako na potovanjih doma kot v tujini. Član politbiroja je postal leta 2012.

Wang Yang, 62 let

Wang Yang | Foto: Reuters Foto: Reuters Wang ima sloves sposobnega administratorja in reformista. Kot vodja partije je služil tako v Guangdongu kot v mestu Chongqing. Vsako leto vodi strateški in gospodarski dialog med Kitajsko in ZDA, saj je eden vodilnih kitajskih politikov, ki si prizadevajo za izboljšanje odnosov med velesilama.

Wang Huning, 62 let

Wang Huning | Foto: Reuters Foto: Reuters Zadnjih 15 let je bil politični teoretik Wang na položaju direktorja Osrednjega urada za politike. Velja za glavnega svetovalca Xija na področju zunanje politike. Opisujejo ga kot kitajskega Kissingerja (po nekdanjem ameriškem zunanjem ministru Henryju Kissingerju). Xija pogosto spremlja na obiskih v tujini.

Zhao Leji, 60 let

Zhao Leji | Foto: Reuters Foto: Reuters Najmlajši član stalnega odbora je do zdaj vodil oddelek partije za kadrovske zadeve. V odboru bo imel eno najvplivnejših vlog, saj je bil izbran za novega vodjo pomembne komisije za boj proti korupciji. Boj proti korupciji je ena prednostnih nalog Xija, njegovi preiskovalci pa so do zdaj zrušili številne visoke predstavnike partije. Mnogi zato menijo, da je Xijev boj proti korupciji le izgovor za njegov obračun s potencialnimi tekmeci.

Han Zheng, 63 let

Han Zheng | Foto: Reuters Foto: Reuters Do zdaj prvi mož partije v Šanghaju velja za izkušenega tehnokrata. Diplomiral je iz mednarodne politične ekonomije in velja za del t. i. šanghajske frakcije, ki jo vodi nekdanji kitajski voditelj Jiang Zemin. Član politbiroja je postal pred petimi leti.

Je to najvplivnejša ženska na Kitajskem?

Sun Chunlan | Foto: Reuters Foto: Reuters Čeprav je Mao Cetung slavno razglasil, da "ženske držijo pokonci polovico neba", na Kitajskem na visokih položajih žensk skorajda ni. V kitajski ustavi je zapisana enakopravnost spolov, a diskriminacija ostaja razširjenja, poroča CNN.

Sedeminšestdesetletna Sun Chunlan je edina ženska v kitajskem politbiroju, 25-članskem odboru, ki poroča le sedemčlanskemu stalnemu odboru, zato nekateri pravijo, da bi bila lahko najvplivnejša ženska v državi. Med letoma 2009 in 2014 je zasedala dva pomembna položaja na regionalni ravni, najprej kot sekretarka komunistične partije v provinci Fujian (postala je šele druga ženska na položaju voditelja partije v kaki provinci od ustanovitve komunistične Kitajske leta 1949), nato pa v Tianjinu, eni izmed štirih neposredno nadzorovanih mestnih uprav.

Sun so na Kitajskem omenjali kot edino žensko, ki bi lahko nekoč postala članica stalnega odbora politbiroja, v katerem ni sedela še nobena ženska. Do zdaj sta v politbiroju sedeli dve ženski, ki pa sta se letos upokojili (neuradna starost za upokojitev partijskih funkcionarjev je 68 let).

Poleg Sun sta med vidnejšimi kitajskimi političarkami še namestnica premierja Liu Yandong, potomka politične dinastije (njen oče je bil tesen zaveznik nekdanjega predsednika Jiang Zemina), in Fu Ying. Fu sicer ni članica politbiroja, je pa šele druga ženska na Kitajskem, ki je namestnica zunanjega ministra.
Ne spreglejte