Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
21. 10. 2017,
10.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Xu Jiayin Ma Huateng Jack Ma Yang Huiyan Wang Jianlin Wang Wei Li Yanhong He Xiangjian Yan Hao Ding Lei Kitajska

Sobota, 21. 10. 2017, 10.39

6 let, 6 mesecev

To je deset najbogatejših Kitajcev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Fuxing, Kitajska, hitri vlak | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Socializem s kitajskimi lastnostmi v tej dobi" ni le iz Kitajske naredil svetovne velesile, kot je na 19. kongresu kitajske vladajoče partije dejal kitajski voditelj Xi Jinping, ampak je tudi omogočil številnim kitajskim posameznikom, da so si zgradili ogromno bogastvo.

Kitajski BDP je v zadnjih petih letih po besedah Xija, ki naj bi na kongresu še utrdil svojo oblast, narasel s 54 na 80 bilijonov juanov (s 6,64 bilijona evrov na 10,28 bilijona evrov), narašča pa tudi premoženje kitajskih milijarderjev.

Hurun Report, poročilo o najbogatejših Kitajcih, razkriva, da so v zadnjem letu svoje bogastvo v povprečju povečali za 12,5 odstotka. Na Kitajskem ima več kot 300 milijonov dolarjev (255 milijonov evrov) pod palcem več kot dva tisoč posameznikov, kar je dvakrat več kot pred petimi leti in štirikrat več kot pred desetimi leti.

Poglejmo, kdo so najbogatejši Kitajci, ki imajo po zadnjem poročilu največje premoženje. Prva deseterica ima skupaj pod palcem 248 milijard dolarjev (211 milijard evrov). Za primerjavo, deset najbogatejših Američanov ima pod palcem 610 milijard dolarjev (519 milijard evrov), od tega samo najbogatejši Zemljan Bill Gates 89 milijard dolarjev (75,7 milijarde evrov).

10. Ding Lei, 46 let

Ding Lei | Foto: Reuters Ding Lei Foto: Reuters

Ding, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja NetEase, je premoženje v zadnjem letu povečal za desetino, na 16 milijard dolarjev (13,6 milijarde evrov), kljub temu pa je na lestvici izgubil štiri mesta.

9. Yan Hao, 31 let

Yan, izvršni direktor podjetja China Pacific Construction, je premoženje povečal za 15 odstotktov, na 17 milijard dolarjev (14,5 milijarde evrov). Podjetje Yana, ki je znano tudi kot kralj cest, ima 300 tisoč zaposlenih.

8. He Xiangjian, 75 let

He Xiangjian | Foto: YouTube He Xiangjian Foto: YouTube

Soustanovitelj podjetja Midea, enega največjih kitajskih dobaviteljev aparatov, je premoženje povečal za 47 odstotkov, na 17 milijard dolarjev (14,5 milijarde evrov). Podjetje Midea, ki ima trenutno 130 tisoč zaposlenih, je prevzemalo posle v Nemčiji, na Japonskem in v Italiji ter ima ambicijo postati svetovni voditelj na področju robotike.

7. Li Yanhong, 49 let

Li Yanhong oziroma Robin Li | Foto: Reuters Li Yanhong oziroma Robin Li Foto: Reuters

Li, znan tudi kot Robin Li, soustanovitelj brskalnika Baidu, ima pod palcem 19 milijard dolarjev (16,2 milijarde evrov), kar je 28 odstotkov več kot pred letom dni.

6. Wang Wei, 47 let

Wang Wei | Foto: Reuters Wang Wei Foto: Reuters

Ustanovitelj in največji delničar podjetja S. F. Holding ter lastnik podjetja S. F. Express, največjega kitajskega dostavljavca paketov, je z 22 milijardami dolarjev (18,7 milijarde evrov) šesti najbogatejši Kitajec.

5. Wang Jianlin, 63 let

Wang Jianlin | Foto: Reuters Wang Jianlin Foto: Reuters

Wang, lastnik podjetja Dalian Wanda, je bil še lani najbogatejši Kitajec. V zadnjem letu se je njegovo premoženje skrčilo za 30 odstotkov, na 23 milijard dolarjev (19,6 milijarde evrov), tako da je pristal na petem mestu. Wang je svoje premoženje zgradil na kitajskem nepremičninskem trgu, nato pa posel širil tudi v tujino. Med drugim je prevzel verigo kinodvoran AMC Entertainment, hollywoodski studio Legendary Entertainment in delež v španskem nogometnem klubu Atletico Madrid, kjer denar služi tudi slovenski vratar Jan Oblak.

4. Yang Huiyan, 36 let

Yang Huiyan | Foto: YouTube Yang Huiyan Foto: YouTube

Premoženje Yang Huiyan, ki je podedovala nepremičninsko podjetje Country Garden in je najbogatejša Kitajka, se je zahvaljujoč vročemu nepremičninskemu trgu na Kitajskem v zadnjem letu potrojilo in zdaj znaša 24 milijard dolarjev (20,4 milijarde evrov).

3. Jack Ma, 53 let

Ma Yun oziroma Jack Ma | Foto: Reuters Ma Yun oziroma Jack Ma Foto: Reuters

Ma, ustanovitelj Alibabe, je v primerjavi z lani padel za eno mesto. Njegovo premoženje se je zmanjšalo za dva odstotka, na 30 milijard dolarjev (25,5 milijarde evrov), potem ko je zmanjšal svoj delež v podjetju Ant Financial.

2. Ma Huateng, 46 let

Ma Huateng | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ma, znan tudi kot Pony Ma, ustanovitelj medijskega velikana Tencent, se je povzpel tik pod vrh seznama najbogatejših. Zaradi naraščajoče vrednosti delnic se je njegovo premoženje podvojilo, in sicer na 37 milijard dolarjev (31,5 milijarde evrov). Med drugim je za petodstotni delež v Tesli odštel 1,8 milijarde dolarjev (1,5 milijarde evrov).

1. Xu Jiayin, 59 let

Xu Jiayin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na vrhu seznama najbogatejših Kitajcev je letos novo ime. To je nepremičninski tajkun Xu Jiayin, ustanovitelj podjetja Evergrande. Na vrh lestvice je skočil, potem ko se je njegovo premoženje povečalo za kar 272 odstotkov, na 43 milijard dolarjev (36,6 milijarde evrov). Je 70-odstotni lastnik Evergranda, katerega delnice so od začetka letošnjega leta poskočile za 450 odstotkov. Analitike sicer skrbi velikanski dolg podjetja - konec lanskega leta ga je bilo za skoraj 50 milijard dolarjev (42,5 milijarde evrov).

Ne spreglejte