Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 11. 2018,
7.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

2

Natisni članek

Kim Jong Un ZDA Severna Koreja raketa

Torek, 13. 11. 2018, 7.39

5 let, 5 mesecev

Satelitski posnetki odkrili skrivna severnokorejska raketna izstrelišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

2

Severna Koreja | Raketna izstrelišča, ki so jih zaznali s satelitskimi posnetki, so posejana po vsej Severni Koreji, večinoma pod zemljo v ozkih dolinah sredi gora, zasnovana pa so tako, da je mogoče rakete na hitro spraviti na površje in izstreliti.  | Foto Reuters

Raketna izstrelišča, ki so jih zaznali s satelitskimi posnetki, so posejana po vsej Severni Koreji, večinoma pod zemljo v ozkih dolinah sredi gora, zasnovana pa so tako, da je mogoče rakete na hitro spraviti na površje in izstreliti.

Foto: Reuters

Raziskovalci Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) v Washingtonu so na podlagi analiz satelitskih posnetkov odkrili 13 raketnih izstrelišč v Severni Koreji, ki jih komunistične oblasti doslej niso razkrile. Analitiki ugibajo, da gre skupaj za verjetno okrog 20 izstrelišč.

Odkritje sicer ni presenetljivo, saj se Severna Koreja ni odpovedala svojemu jedrskemu in raketnemu programu, le prekinila je raketne in jedrske poskuse. Analiza CSIS bi lahko bila morda presenečenje za predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je po junijskem vrhu s kolegom Kim Džong Unom razglasil, da je jedrske nevarnosti Severne Koreje konec.

mandarine
Novice Južna Koreja severni sosedi poslala 200 ton mandarin

Analitiki zaskrbljeni

Severna Koreja je po vrhu Trumpa in Kima v Singapurju zaprla objekt za preizkušanje raket in napovedala, da bo zaprla glavni kompleks za jedrsko orožje.

Victor Cha, ki vodi program za Severno Korejo pri CSIS, je dejal, da ne gre za presenečenje, vendar pa so analitiki zaskrbljeni, da bi se Trump pustil prepeljati žejnega čez vodo in bi privolil v mirovni sporazum s Severno Korejo ter v konec sankcij v zameno za zaprtje izstrelišča ali dveh.

Mike Pompeo
Novice Pompeo preložil srečanje s severnokorejskim pogajalcem o denuklearizaciji

Izstrelišča posejana po vsej Severni Koreji

Mednarodne in ameriške sankcije proti Severni Koreji ostajajo v veljavi in ameriški državni uradniki na čelu z državnim sekretarjem Mikom Pompeom zatrjujejo, da bo tako ostalo, dokler se Severna Koreja ne bo popolnoma jedrsko razorožila, in to tako, da bo to mogoče preveriti.

Raketna izstrelišča, ki so jih zaznali s satelitskimi posnetki, so posejana po vsej Severni Koreji, večinoma pod zemljo v ozkih dolinah sredi gora, zasnovana pa so tako, da je mogoče rakete na hitro spraviti na površje in izstreliti. Oporišča s strateškimi raketami daljšega dosega so bolj v notranjosti države, tista krajšega in srednjega dosega pa bližje demilitariziranemu območju na jugu države.

Severna Koreja
Novice Severna in Južna Koreja odstranjujeta mine na meji

Srečanje med ZDA in Severno Korejo odpovedano

Pogajanja med ZDA in Severno Korejo so, kot kaže, trčila ob oviro, saj je bilo za prejšnji teden predvideno srečanje med Pompeom in visokim partijskim uradnikom Severne Koreje Kim Yong Cholom odpovedano. Po navedbah ZDA je srečanje odpovedala Severna Koreja, ker naj ne bi bila dovolj pripravljena nanj.

Ne spreglejte