SiolNET. Novice Svet
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec na prvo srečanje z Junckerjem z opozorilom #video

4,65

termometer

Marjan Šarec
Foto: Reuters

Drugi dan vrha v Salzburgu bodo voditelji držav in vlad članic Evropske unije, med njimi prvič kot premier tudi Marjan Šarec, razpravljali o brexitu in notranji varnosti. Šarec se bo ob robu vrha sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim bo govoril tudi o arbitraži.

Nemški časnik Spiegel je nedavno razkril, da Evropska komisija ni upoštevala mnenja svoje pravne službe, ki potrjuje večino slovenskih stališč glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško. Kot je že sinoči ob prihodu v Salzburg povedal Šarec, bo Junckerju omenil, da je Slovenija po članku v Spieglu ugotovila, da je prav, da zagovarja vladavino prava.

Šarec, ki je na svoji prvi poti v tujino po prevzemu mandata, je včeraj imel spoznavno srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, s katerim sta govorila predvsem o temah vrha.

Marjan Šarec Donald Tusk Novice Šarec na prvi poti v tujini. S hrvaškim premierjem se ne bo srečal. #video

Vrh se je začel v sredo z delovno večerjo voditeljev osemindvajseterice, na kateri so govorili predvsem o migracijah, britanska premierka Theresa May pa je predstavila svojo oceno napredka v pogajanjih o brexitu.

Danes bodo voditelji Unije najprej govorili o notranji varnosti, pri čemer se bodo po napovedih osredotočili na okrepitev policijskega in pravosodnega sodelovanja, krepitev varovanja meja in zagotovitev boljše zaščite na spletu.

Druga pomembna tema vrha pa bodo danes pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU, o katerih se bodo voditelji sedemindvajseterice, brez Velike Britanije, pogovarjali tudi z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem.

Theresa May Novice Mayeva: Tudi EU mora razdelati stališče glede brexita

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin