Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Osama bin Laden Guantanamo sodba

Sreda, 17. 10. 2012, 8.14

8 let

Salim Hamdan, Bin Ladnov voznik, oproščen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je Salim Hamdan že na prostosti, pa je tričlanski senat prizivnega sodišča odločil, da ni pravne podlage za njegovo obsodbo.

Salim Hamdan, bolj znan kot voznik in osebni varnostnik znanega Osame Bin Ladna, je včeraj dosegel zmago na vojaškem sodišču v Guatanamo Bayu na Kubi. Prizivno sodišče je namreč spremenilo njegovo obsodbo iz leta 2008, ko so ga obsodili zaradi obtožb o podpiranju terorizma. Sodišče je namreč prišlo do sklepa, da podpiranje terorizma med letoma 1996 in 2001, ko naj bi Hamdan podpiral terorizem, ta še ni bil opredeljen kot vojni zločin, zato ni pravne podlage za obsodbo.

Šele pozneje, leta 2006, je ameriški kongres potrdil zakon, po katerem so opredelili nekaj novih vojnih zločinov, za katere so lahko zločince kazensko preganjali, med njimi je tudi nudenje podpore terorizmu. "Ker zakon o vojaških komisijah ne sankcionira retroaktivnih dejanj, Hamdanova obsodba zaradi podpiranja terorizma ni veljavna," je povedal eden od treh sodnikov Brett Kavanaugh.

Njihovo razsodbo pa že preučuje ameriško pravosodno ministrstvo, ki se močno trudi, da bi roka pravice dosegla vse tiste, ki so na kakršenkoli način pomagali pri terorističnih napadih na Svetovni trgovinski center leta 2001.

Sojenje proti Hamdanu – eno prvih zaradi vojnih zločinov Sojenje proti Hamdanu je bilo v ZDA prvo sojenje zaradi vojnih zločinov po drugi svetovni vojni, Hamdan pa je bil avgusta 2008 obsojen zaradi zagotavljanja osebnih storitev in podpiranja terorizma, s tem ko je prevažal in varoval ameriškega sovražnika številka ena, Osamo Bin Ladna. Hamdan je bil sicer obsojen na pet let in pol zaporne kazni, vendar so mu pri kazni upoštevali čas, ki ga je preživel v priporu v Guantanamo Bayu. Novembra 2008 so ga izročili oblastem v Jemnu, leto pozneje pa so ga spustili na prostost.

Prizivno sodišče je tudi ugotovilo, da čeprav je bil Hamdan izpuščen iz ameriškega varstva, pritožba na njegovo obsodbo ni sporna. Na sojenju so namreč tožilci trdili, da se je Hamdan gibal v ožjem krogu teroristične skupine Al Kaida, njegovi odvetniki pa so trdili, da je bil le voznik in mehanik, ki je močno potreboval mesečno plačo. Hamdana so sicer prijeli na eni od številnih cestnih zapor v Afganistanu lani novembra, ne dolgo po ameriški invaziji Afganistana zaradi terorističnih napadov septembra 2001 in ga prepeljali v Guantanamo Bay, kjer je ostal vse do sojenja.

Ne spreglejte