Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
11. 9. 2014,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin telefon Angela Merkel Barack Obama

Četrtek, 11. 9. 2014, 12.39

8 let

S kom Putin najraje govori po telefonu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Del službe svetovnih voditeljev je, da se pogovarjajo z drugimi voditelji - na štiri oči, na večstranskih srečanjih, pogosto pa po telefonu.

Predvsem v času večjih kriz se svetovni voditelji večkrat slišijo po telefonu. Letos, ko je izbruhnila ukrajinska kriza in je Rusija pod udarom mednarodnih sankcij, se je ruski predsednik Vladimir Putin največkrat pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Britanski The Guardian je na podlagi podatkov, dostopnih na spletni strani Kremlja, ugotovil, da je Putin letos po telefonu z Merklovo govoril kar 35-krat, kar je trikrat več pogovorov kot s predsednikom ZDA Barackom Obamo in šestkrat več kot z britanskim premirjem Davidom Cameronom. Da odnosi med ZDA in Rusijo niso najboljši, priča tudi podatek, da sta voditelja velesil letos po telefonu govorila le desetkrat. So pa vsi telefonski pogovori potekali samo med njima, eden od klicev marca, ko se je začela mobilizacija ruskih enot na Krimu, pa je trajal maratonskih 90 minut.

Maratonski 90-minutni pogovor Nekoliko presenetljivo je, kot piše Guardian, da sta Putinova "soseda", predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, večkrat govorila z njim kot britanski premier.

Morda je k pogostosti pogovorov Putina in Merklove pripomoglo tudi to, da v Vzhodni Nemčiji rojena nemška kanclerka govori rusko, Putin, ki je med svojimi vohunskimi dnevi živel tudi v Nemčiji, pa obvlada nemščino. Merklova je sicer odigrala ključno vlogo v pogajanjih Rusije z Zahodom v ukrajinski krizi.

Največ pogovorov s tujimi voditelji je Putin opravil marca (priključitev Krima), drugi vrhunec pogostosti pogovorov pa je bil julija, ko je bilo na vzhodu Ukrajine sestreljeno malezijsko potniško letalo. Nemški Die Welt je konec avgusta poročal, da so bili tuji voditelji tisti, ki so veliko pogosteje klicali Putina, ne obratno.

Število Putinovih letošnjih telefonskih pogovorov: 35 – Nemčija (Angela Merkel), velika večina klicev je potekala samo med njima 16 – Francija (Francois Hollande), večinoma je šlo za t. i. konferenčne klice, ki vključujejo več voditeljev 10 – ZDA (Barack Obama), vsi klici so potekali samo med njima 9 – Kazahstan (Nursultan Nazarbajev) 8 – Belorusija (Aleksander Lukašenko), Ukrajina (Petro Porošenko) 7 – Turčija (Recep Tayyip Erdogan) 6 – Nizozemska (Mark Rutte), Velika Britanija (David Cameron) 5 – Izrael (Benjamin Netanjahu) 4 – Evropska komisija (Jose Manuel Barroso) 3 – Iran (Hasan Rohani), Avstralija (Tony Abbott), Finska (Sauli Niinistö), Italija (Matteo Renzi), Združeni narodi (Ban Ki Mun) 2 – Egipt (Abdel Fatah Al Sisi), Indija (nekdanji premier Manmohan Singh), Armenija (Serž Sargsjan), Švica (Didier Burkhalter) 1 – ZDA (nekdanji predsednik George H. W. Bush), Palestina (Mahmud Abas), Španija (nekdanji kralj Juan Carlos), Argentina (Cristina Fernandez de Kirchner), Ukrajina (Viktor Janukovič), Azerbajdžan (Ilham Alijev), Malezija (Najib Razak), Južna Afrika (Jacob Zuma), Indija (Narendra Modi), Evropski svet (Herman Van Rompuy), Kitajska (Xi Jinping), Irak (nekdanji premier Nuri Al Maliki)

Tudi Obama največkrat z Merklovo Uporabnik spletnega portala Reddit je na spletni strani Bele hiše preštel, kolikokrat je letos predsednik ZDA Barack Obama govoril s tujimi voditelji (ob tem je izpostavil, da verjetno ne objavijo podatka o vseh klicih).

Ugotovil, je da je Obama po telefonu z Merklovo govoril 13-krat, po devetkrat s Putinom in Cameronom, šestkrat s Hollandom, petkrat z Renzijem, po trikrat z Abbottom, Netanjahujem, mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom in Ruttom, po dvakrat pa s predsedniki držav oziroma voditelji vlad Afganistana, Kitajske, Indije, Poljske, Španije, Turčije in Ukrajine. Po enkrat je po telefonu govoril z voditelji Kanade, Egipta, Estonije, Indonezije, Japonske, Jordanije, Kazahstana, Latvije, Libanona, Litve, Malezije, Savdske Arabije, Južne Afrike, Tunizije, Združenih arabskih emiratov in Jemna.

Ne spreglejte