Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2019,
20.02

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Natisni članek

Rusija ZDA

Petek, 26. 4. 2019, 20.02

4 leta, 12 mesecev

Ruska agentka Marija Butina v ZDA obsojena na 18 mesecev zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Marija Butina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška zvezna sodnica Tanya Chutkan je Rusinji Mariji Butini danes izrekla 18 mesecev zaporne kazni zaradi političnega delovanja med ameriškimi konservativci za tuje interese pred volitvami leta 2016 po naročilu in usmerjanju nekdanjega ruskega parlamentarca, kar je decembra lani priznala in dejala, da ji je zaradi tega nerodno.

30-letna Butina je navezala tesne stike z ameriškimi konservativnimi krogi predvsem znotraj najmočnejšega orožarskega lobija NRA, ki ga danes obiskuje predsednik ZDA Donald Trump. Zaprli so jo že julija lani in čas, ki ga je preživela v zaporu, se ji bo štel v izrečeno kazen, nakar jo bodo izgnali v Rusijo.

Butina je bila le del široke ruske operacije vplivanja na ameriške volitve leta 2016, kjer je Moskva pomagala republikancu Donaldu Trumpu, ker je obetal, da se bo največja svetovna velesila v primeru njegove zmage ubadala predvsem sama s seboj, Moskvi pa so bile izjemno všeč tudi Trumpove izjave proti zvezi Nato in ustaljenemu svetovnemu redu.

Ti sklepi izhajajo iz preiskovalnega poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki ni našel dokazov o neposrednem sodelovanju med Trumpom in Rusijo, vendar pa je našel več kot dovolj dokazov o ruski kampanji po družbenih medijih v korist Trumpa in spletni kraji podatkov z demokratskih računalnikov, ki jih je potem objavljal Wikileaks.

"Ni bila izurjena agentka, vendar pa je delovala v korist ruske vlade"

Butina je navezovala stike z NRA in ustvarjala podlago za sodelovanje Rusije s konservativno Ameriko. Tožilci trdijo, da je sprožila ambiciozno zaroto, o kateri je poročala v Rusijo, čeprav ni bila vohunka v tradicionalnem pomenu besede. "Ni bila izurjena agentka, vendar pa je delovala v korist ruske vlade, kar bi lahko škodovalo nacionalni varnosti ZDA," so zapisali tožilci v zahtevi po izreku kazni.

Butina je delala za Aleksandra Toršina, nekdanjega namestnika guvernerja ruske centralne banke in nekdanjega člana ruskega parlamenta. Njega niso obtožili, ampak so Američani aprila lani proti njemu uvedli sankcije.

Moskva obtožbe proti Butini odločno zavrača in jih opredeljuje kot smešne.

Ne spreglejte