Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2024,
10.53

Osveženo pred

39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

izgon vohunjenje Velika Britanija Rusija

Petek, 13. 9. 2024, 10.53

39 minut

Rusija šest britanskih diplomatov obtožila vohunjenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Britanski diplomati zapuščajo veleposlaništvo v Londonu | Britanski diplomati zapuščajo veleposlaništvo v Londonu | Foto Reuters

Britanski diplomati zapuščajo veleposlaništvo v Londonu

Foto: Reuters

Ruske oblasti so danes sporočile, da so šestim britanskim diplomatom z veleposlaništva v Moskvi preklicale akreditacije zaradi suma vohunjenja, ogrožanja varnosti in prevratnih dejavnosti. Hkrati naj bi imeli dokaze, da britansko zunanje ministrstvo v Londonu zaostruje mednarodne politične in vojaške razmere s ciljem poraza Rusije. Na britanskem zunanjem ministrstvu obtožbe proti diplomatom zavračajo kot popolnoma neutemeljene in poudarjajo svojo zavezanost zaščiti nacionalnih interesov.

"Akreditacije šestim uslužbencem političnega oddelka britanskega veleposlaništva v Moskvi (...) je rusko zunanje ministrstvo preklicalo kot povračilni ukrep za večkratna sovražna dejanja Londona," izjavo ruske zvezne varnostne službe FSB navaja francoska tiskovna agencija AFP. FSB diplomate obtožuje izvajanja prevratnih dejavnosti in zbiranja obveščevalnih podatkov.

Služba naj bi imela tudi materialne dokaze, da London usklajuje zaostrovanje mednarodnih političnih in vojaških razmer. Po njenih navedbah so na sektorju za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo na britanskem zunanjem ministrstvu usklajevali poteze s ciljem strateškega poraza Rusije.

Vladimir Putin
Novice Putin: Zelena luč Ukrajini za uporabo izstrelkov dolgega dosega bi pomenila vstop Nata v vojno

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da se ministrstvo v celoti strinja z oceno FSB o dejavnostih britanskih diplomatov. "Britansko veleposlaništvo je v veliki meri kršilo omejitve dunajske konvencije," je dejala.

Medtem je ruska televizija Rossia 24 predvajala fotografije in posnetke diplomatov, kako zapuščajo državo, poroča AFP. Identitet šestih diplomatov sicer uradno še niso potrdili.

"Današnje obtožbe FSB proti našim zaposlenim so popolnoma neutemeljene," so se v sporočilu za javnost odzvali na britanskem zunanjem ministrstvu in dodali, da je London zavezan zaščiti svojih nacionalnih interesov.

Predsednik Rusije
Novice Putin pred veliko težavo: ruskim bankam zmanjkuje juanov

Diplomatsko zaostrovanje ruske strani se je zgodilo na dan obiska britanskega premierja Keira Starmerja v Washingtonu, kjer bo s predsednikom ZDA Joejem Bidnom razpravljal tudi o pozivu Ukrajine za odpravo omejitev pri uporabi zahodnega orožja proti ciljem na ruskem ozemlju.

Norveška ladja
Novice Putinovo tajno ladjevje
Most Kursk
Novice Ukrajinci napadajo: stolpnica v Moskvi v plamenih #video
Ne spreglejte