Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2019,
15.18

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Rusija Ukrajina konflikt zaporniki

Sobota, 7. 9. 2019, 15.18

4 leta, 7 mesecev

Rusija in Ukrajina izvedli težko pričakovano izmenjavo zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Ukrajina | Rusija in Ukrajina sta si danes izmenjali 70 zapornikov, tudi 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je uradna Moskva priprla lani. | Foto Reuters

Rusija in Ukrajina sta si danes izmenjali 70 zapornikov, tudi 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je uradna Moskva priprla lani.

Foto: Reuters

Rusija in Ukrajina sta danes izvedli izmenjavo 70 zapornikov, med njimi tudi 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je Rusija priprla lani. V Kijevu in Moskvi so izpustitev zapornikov ocenili kot prvi korak k normalizaciji odnosov med državama, ki so se zaostrili po začetku konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014.

Vir pri ukrajinski vladi je potrdil, da sta si obe državi izmenjali po 35 zapornikov, med katerimi je več vidnejših osebnosti. Poleg ukrajinskih mornarjev je Rusija med drugim izpustila ukrajinskega filmskega režiserja in aktivista Olega Sencova.

Ukrajina je Rusiji predala tudi novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega, ki so ga prejšnji mesec sicer pogojno izpustili. V Moskvo so me drugim poslali tudi proruskega upornika Vladimirja Čemaka, ki naj bi bila ena od ključnih prič pri sestrelitvi malezijskega letala MH17 nad vzhodno Ukrajino leta 2014. Predajo Čemaka naj bi Rusija postavila kot pogoj za izvedbo izmenjave.

letalo irkut MC-21
Avtomoto Rusi le dočakali svoje letalo velikih upov #foto

Pomemben korak k normalizaciji odnosov in končanju vojne

V Moskvi sta dva avtobusa z zatemnjenimi okni zapustila zapor Lefortovo. Po poročanju ruskih medijev je konvoj zapustil zapor v okviru priprav na izmenjavo zapornikov. Pridržani so na letalih poleteli v domovini, kjer so pristali skoraj istočasno. Ukrajinske državljane so na letališču Borispol v bližini Kijeva sprejeli njihovi svojci in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je osebno pozdravil nekdanje zapornike. Filmski režiser Sencov je dejal, da je vesel, da je doma, in se zahvalil vsem, ki so se bojevali zanj.

Poleg ukrajinskih mornarjev je Rusija med drugim izpustila ukrajinskega filmskega režiserja in aktivista Olega Sencova. | Foto: Reuters Poleg ukrajinskih mornarjev je Rusija med drugim izpustila ukrajinskega filmskega režiserja in aktivista Olega Sencova. Foto: Reuters

Gre za prvo večjo izmenjavo zapornikov med državama po izbruhu konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014. Ukrajinski predsednik Zelenski je o izmenjavi zapornikov spregovoril že po zmagi na volitvah. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden dejal, da bo izmenjava pomenila ogromen korak k normalizaciji odnosov s Kijevom. Podobno je danes dejal tudi Zelenski, ki je izmenjavo označil za prvi korak v smeri končanja vojne na vzhodu države.

Vladimir Putin Emmanuel Macron
Novice Macron na srečanju s Putinom predvsem o Ukrajini

Putin in Zelenski bosta obnovila dialog

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je prav tako pozdravil izmenjavo in dodal, da so veseli, da so se ruski državljani vrnili v domovino. Putin in Zelenski sta se medtem danes slišala tudi po telefonu, po navedbah ukrajinskega predsednika pa sta se dogovorila, da bosta obnovila dialog.

Poteza obeh držav je v mednarodni skupnosti naletela na odobravanje. Nemška kanclerka Angela Merkel je dogodek označila za znak upanja. "Vredno je nadaljevati to težko delo pri uresničevanju dogovora iz Minska," je poudarila Merklova. Podobno se je odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je ocenil, da je izmenjava zapornikov morda prvi velik korak k miru.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je prav tako pozdravila današnjo izmenjavo zapornikov, ob tem pa je obe strani pozvala, naj izkoristita dani trenutek. Na dogodek sta se tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Tusk je v odzivu izrazil olajšanje, Sassoli pa je izrazil veliko veselje zaradi izpustitve režiserja Sencova. Ta je prejemnik nagrade saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Ne spreglejte