Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
19.37

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

6

Natisni članek

diplomati Rusija

Četrtek, 29. 3. 2018, 19.37

6 let

Ruski protiudarec: izgnali bodo 60 ameriških diplomatov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

6

Rusko zunanje ministrstvo se je danes odzvalo na solidarnostni izgon ruskih diplomatov iz več zahodnih držav in zveze Nato ter na pogovore poklicalo več veleposlanikov in diplomatskih predstavnikov zahodnih držav, ki so jim predali protestne note. Veleposlanike naj bi Moskva tudi seznanila s povračilnimi ukrepi. Pozneje je izgnala več diplomatov.


Erjavec klical veleposlanika v Moskvo, Rusija obžaluje ukrep Slovenije #video 


Več zahodnih držav in zveza Nato je od začetka tedna izgnalo ruske diplomate v znak solidarnosti z Veliko Britanijo, ki je bila v začetku marca prizorišča napada s kemičnim orožjem, za katerega London pripisuje odgovornost Rusiji.

Kot na spletni strani poroča Reuters, je bilo danes ob vstopu v stavbo ruskega zunanjega ministrstva mogoče videti veleposlanike Nemčije, Francije, Italije, Poljske, Nizozemske in Češke ter diplomatske predstavnike Ukrajine, Nizozemske, Albanije, Romunije, Litve, Latvije, Hrvaške in Makedonije.

Diplomate katerih držav bodo izgnali Rusi?

Nizozemskega veleposlanika so seznanili z izgonom dveh nizozemskih diplomatov. Nemški veleposlanik Rudiger von Fritsch je, ko je že zapuščal stavbo ruskega zunanjega ministrstva, dejal, da Rusija mora odgovoriti na vprašanja, ki se zastavljajo v zvezi z napadom, in dodal, da je Berlin še naprej odprt za dialog z Moskvo.

Pozneje je Rusija sporočila, da bo izgnala pet diplomatov iz baltskih držav - tri iz Litve ter po enega iz Latvije in Estonije. Gre za enako število ljudi, kot je ruskih diplomatov, ki so jih te države izgnale zaradi afere Skripal. Rusijo bosta morala v tednu dni zapustiti tudi dva italijanska diplomata, štirje poljski diplomati morajo iz Moskve oditi do 7. aprila. Moskva bo izgnala tudi tri češke diplomate in dva nizozemska.

Velika Britanija kot prva izgnala 23 ruskih diplomatov

Veliki Britaniji pa je Rusija postavila enomesečni rok za zmanjšanje števila njenih diplomatov v Rusiji na enako raven, kot je ruskih diplomatov na Otoku. Natančnega števila rusko zunanje ministrstvo ni navedlo.

Velika Britanija je zaradi napada kot prva izgnala 23 ruskih diplomatov, Moskva pa je na to odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije. Iz solidarnosti so Veliki Britaniji pozneje sledile številne druge države. Med njimi so ZDA, ki so izgnale 60 ruskih diplomatov iz ZDA in zaprle ruski konzulat v Seattlu.

Ne spreglejte