Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2023,
6.56

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin invazija vojna Rusija Ukrajina

Petek, 22. 9. 2023, 6.56

7 mesecev, 2 tedna

576. DAN VOJNE V UKRAJINI

Je v napadu na Sevastopol umrl poveljnik ruskega črnomorskega ladjevja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03
Viktor Sokolov | Poveljnik ruskega črnomorskega ladjevja Viktor Sokolov. | Foto Reuters

Poveljnik ruskega črnomorskega ladjevja Viktor Sokolov.

Foto: Reuters

V današnjem ukrajinskem napadu na poveljstvo ruskega črnomorskega ladjevja v Sevastopolu naj bi po nekaterih navedbah umrl tudi poveljnik ladjevja Viktor Sokolov. Za zdaj ne Rusi ne Ukrajinci niso potrdili teh navedb.

Pomembnejši dogodki:

21.46
Je v napadu na Sevastopol umrl poveljnik ruskega črnomorskega ladjevja?
19.47 ZDA naj bi Ukrajincem dostavile za zdaj najmočnejše orožje
18.43 En mrtev in več ranjenih po raketnem napadu na Kremenčuk
16.35 Ukrajina prevzela odgovornost za napad na sedež ruske mornarice na Krimu
14.29 EU Ukrajini izplačala dodatnih 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči
13.43 Za Kremelj trenja med Kijevom in evropskimi zaveznicami neizogibna
12.54 Ukrajinske rakete zadele najpomembnejše rusko pristanišče
11.46 Ukrajina Rusiji očita namerne napade na energetsko infrastrukturo pred zimo
10.48 Poljski predsednik se je pripravljen pogovoriti z Zelenskim
7.15 Zelenski na nenapovedanem obisku v Kanadi
6.51 Rusi napadli mesto na vzhodu Ukrajine

21.46 Je v napadu na Sevastopol umrl poveljnik ruskega črnomorskega ladjevja?

V današnjem ukrajinskem napadu na poveljstvo ruskega črnomorskega ladjevja v Sevastopolu naj bi po nekaterih navedbah umrl tudi poveljnik ladjevja Viktor Sokolov. Za zdaj ne Rusi ne Ukrajinci niso potrdili teh navedb.

Admiral Viktor Sokolov | Foto: Reuters Admiral Viktor Sokolov Foto: Reuters

19.47 ZDA naj bi Ukrajincem dostavile za zdaj najmočnejše orožje

Po poročanju ameriških medijev bi lahko ZDA Ukrajini kmalu dobavile rakete ATACMS daljšega dosega. To sta danes poročala Washington Post in ameriška televizijska postaja NBC News, ki se sklicujeta na več dobro informiranih virov.

Po poročanju Washington Posta gre za različico ATACMS, ki jo je mogoče opremiti s kasetnim strelivom. NBC News je poročal, da je ameriški predsednik Joe Biden že obljubil ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovitev majhnega števila raketnih sistemov ATACMS med njegovim četrtkovim obiskom v Washingtonu.

Ukrajina od ZDA že dolgo zahteva rakete ATACMS z dosegom do 300 kilometrov. To so rakete zemlja-zemlja, ki so zelo natančne. Zaradi njihovega dosega jih pogosto primerjajo z nemškimi manevrirnimi izstrelki taurus, ki jih Ukrajinci tudi želijo. Manevrirni izstrelki taurus so primerni za uničevanje bunkerjev in zaščitenih poveljniških točk do 500 kilometrov daleč. Pri obeh oborožitvenih sistemih obstaja na Zahodu zaskrbljenost, da bi lahko Ukrajinci z njimi napadali tudi cilje v Rusiji, kar pa Kijev zavrača, piše nemški medij Focus.

18.43 En mrtev in več ranjenih po raketnem napadu na Kremenčuk

V novem ruskem raketnem napadu na Ukrajino je bila danes v mestu Kremenčuk ubita ena oseba, še 15 pa je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti. Tarča ruskega napada naj bi bila civilna infrastruktura, na kraj napada pa so že prispeli reševalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ena oseba je umrla, 15 pa jih je bilo ranjenih, med njimi je tudi otrok," je povedal guverner osrednje ukrajinske regije Poltava Dmitro Lunin.

V pogovoru za Telegram je tamkajšnji guverner Dmitro Lunin dejal, da je "sovražnik izvedel raketne napade na Kremenčuk." "Eno raketo so sestrelile sile protiletalske obrambe," je dodal. "Na žalost je prišlo do zadetkov na civilni infrastrukturi – po prvih podatkih je več mrtvih in ranjenih," je dejal, a zaenkrat ni znanih več podrobnosti. Dodal je, da so na kraju dogodka vse pristojne službe, poroča Index.

Mesto Kremenčuk je bilo že v sredo tarča ruskih napadov z brezpilotnimi letalniki, ki so poškodovali tamkajšnjo rafinerijo nafte.

Kremenčuk je industrijsko mesto, predelava nafte pa je pomembna gospodarska panoga. Zaradi strateškega pomena sta bila mesto in rafinerija v času ruske agresije že večkrat tarča obstreljevanja. Najodmevnejši napad na mesto se je zgodil lani poleti, ko je Rusija z raketo zadela nakupovalno središče, pri čemer je bilo ubitih več kot 20 civilistov.

16.35 Ukrajina prevzela odgovornost za napad na sedež ruske mornarice na Krimu

Ukrajinska vojska je prevzela odgovornost za današnji napad na sedež ruske črnomorske flote na polotoku Krim, ki je pod ruskim nadzorom. Ukrajinske rakete so po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti zadele sedež ruske mornarice. Polotok pa je bil danes tarča tudi obsežnega kibernetskega napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ukrajinske obrambne sile so 22. septembra okoli 12. ure (11. ure po srednjeevropskem času) izvedle uspešen napad na sedež poveljstva ruske črnomorske flote v začasno okupiranem Sevastopolu," je na Telegramu zapisala ukrajinska vojska.

O ukrajinskem raketnem napadu na Krim je danes prvi poročal guverner Sevastopola Mihail Razvožajev, ki ga je nastavila Moskva. Pojasnil je, da so ukrajinske rakete zadele sedež ruske mornarice, delci raket pa naj bi padli blizu gledališča. Na kraj napada naj bi že prispeli reševalci in gasilci, ki so po njegovih navedbah izvajali vse ukrepe, da bi požar čim prej pogasili.

Moskva medtem trdi, da je nad Krimom sestrelila pet raket, po napadu pa pogreša enega vojaka.

Razvožajev je prav tako posvaril pred morebitnimi novimi ukrajinskimi raketnimi napadi. Svetovalec proruskega guvernerja Krima Sergeja Aksjonova pa je opozoril, da je polotok danes prizadel tudi obsežen kibernetski napad, ki je ohromil delovanje interneta. Poudaril je, da si vse pristojne službe zdaj prizadevajo za odpravo te kibernetske grožnje.

Rusija si je polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim, nadzor nad katerim si tako kot na drugih zasedenih ukrajinskih ozemljih želi Kijev pridobiti nazaj, je v zadnjem času tarča vse pogostejših ukrajinskih napadov.

14.29 EU Ukrajini izplačala dodatnih 1,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči

Evropska komisija je danes Ukrajini izplačala 1,5 milijarde evrov v okviru paketa makrofinančne pomoči, vrednega do 18 milijard evrov. V okviru te pomoči, ki je namenjena pokrivanju njenih takojšnjih potreb po financiranju, je sicer Kijevu letos skupno izplačala že 13,5 milijarde evrov, je sporočila Evropska komisija.

"Samo letos smo Ukrajini izplačali že 13,5 milijarde evrov za pomoč pri zagotavljanju delovanja bolnišnic, šol in drugih javnih storitev. Naša stalna podpora Ukrajini pa pomaga tudi pri izplačevanju plač in pokojnin," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da bo EU še naprej prispevala k obnovi Ukrajine.

Ukrajina je novo pomoč unije prejela potem, ko je Evropska komisija 25. julija ugotovila, da je Kijev dosegel pomemben napredek pri krepitvi finančne stabilnosti, vladavine prava, izboljšanju svojega plinskega omrežja ter spodbujanju energetske učinkovitosti in boljšega poslovnega okolja.

Od začetka ruske invazije februarja lani so EU in njene članice za podporo Ukrajini in njenim prebivalcem, vključno z oskrbo ukrajinskih beguncev v državah članicah, namenile že približno 81 milijard evrov pomoči.

13.43 Za Kremelj trenja med Kijevom in evropskimi zaveznicami neizogibna

Po mnenju Kremlja so trenja med Ukrajino in njenimi evropskimi zaveznicami neizogibna in se bodo še povečevala. V Moskvi so se s tem danes odzvali na zadnje zaostrovanje med Kijevom in Varšavo glede izvoza ukrajinskega žita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot ugotavljajo v Moskvi, med Poljsko in Ukrajino obstajajo določena trenja. "Predvidevamo, da se bodo ta trenja med Varšavo in Kijevom povečevala. Sčasoma bodo rasla tudi trenja med Kijevom in drugimi evropskimi prestolnicami. To je neizogibno," je danes tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov odgovoril na vprašanje novinarjev o napovedi Poljske, da ne bo več dobavljala orožja Ukrajini.

Poljska je prejšnji teden sporočila, da bo enostransko podaljšala omejitve uvoza ukrajinskega žita, čeprav se EU za podaljšanje ni odločila. S tem želi po navedbah vlade v Varšavi zaščititi interese poljskih kmetov. Ukrajina se je odločila za tožbo tako proti Poljski kot tudi Madžarski in Slovaški, ki sta prav tako ohranili prepoved uvoza žita, pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

To je kljub tesnemu partnerstvu med državami povzročilo napetosti v odnosih s Kijevom. Najbolj so se zaostrili odnosi z Varšavo. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v sredo dejal, da Varšava ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino, kasneje pa so sporočili, da bo Poljska izvedla le predhodno dogovorjene dobave. Poljski predsednik Andrzej Duda je sicer danes spor glede uvoza ukrajinskega žita označil za nepomemben in izrazil prepričanje, da ne bo resno škodil dvostranskim odnosom.

Kot je dejal v svojem nastopu na dogodku v Poznanju na Poljskem, je spor glede uvoza žita zgolj drobec v poljsko-ukrajinskih odnosih, pri čemer ne verjame, da lahko to resno vpliva nanje. Gre za vprašanje, ki ga morata strani rešiti med seboj, predsednikove besede povzema poljska tiskovna agencija PAP.

12.54 Ukrajinske rakete zadele najpomembnejše rusko pristanišče

V ukrajinskem raketnem napadu na polotok Krim, ki je pod ruskim nadzorom, je bil zadet sedež ruske črnomorske flote, je danes sporočil guverner Sevastopola Mihail Razvožajev, ki ga je nastavila Moskva. Žrtev ni omenjal, je pa posvaril pred morebitnimi novimi ukrajinskimi raketnimi napadi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"V sovražnikovem raketnem napadu je bil zadet sedež črnomorske flote," je na družbenih omrežjih zapisal Razvožajev. Dodal je, da so delci rakete padli blizu gledališča. Na kraj napada naj bi že prispeli reševalci in gasilci, ki po navedbah proruskega guvernerja izvajajo vse ukrepe, da bi požar čim prej pogasili.

Razvožajev je prav tako posvaril pred morebitnimi novimi ukrajinskimi raketnimi napadi. "Pozor vsi! Mogoč je še en napad. Prosimo, ne hodite v središče mesta. Ne zapuščajte stavb. Vsi, ki ste v bližini poveljstva flote, se ob zvoku sirene zatecite v zaklonišča," je opozoril.

Gre za drugi napad na mesto Sevastopol v tem mesecu. 13. septembra so ruske oblasti namreč sporočile, da je Ukrajina z desetimi raketami in tremi čolni napadla pristanišče Sevastopol. V napadu je bilo ranjenih 24 ljudi.

11.46 Ukrajina Rusiji očita namerne napade na energetsko infrastrukturo pred zimo

Ukrajinski premier Denis Šmihal je danes Rusiji očital, da je pred zimo znova zagnala sistematično kampanjo zračnih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Ob tem je zagotovil, da je Ukrajina letos bolje pripravljena in je okrepila zračno obrambo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šmihal je na gospodarskem forumu v Kijevu dejal, da so se začeli napadi na energetsko infrastrukturo pred sezono gretja. "Opažamo prve napade na regionalne električne postaje v zadnjih dveh tednih," je dodal. Opazili so tudi napade na druge objekte, povezane z energetiko. "Smo precej bolje pripravljeni in močnejši kot lani. Zagotovo pa bo zima težka," je še povedal premier.

Ruske sile so lani pozimi pogosto izvajale napade na ukrajinsko energetsko omrežje, zaradi česar je bilo več milijonov ljudi tudi dlje časa brez elektrike, ogrevanja in vode. Letos se je Ukrajina pripravila na podobne napade in okrepila zračno obrambo tudi ob podpori Zahoda.

10.48 Poljski predsednik se je pripravljen pogovoriti z Zelenskim

Poljski predsednik Andrzej Duda je v četrtek dejal, da se je pripravljen pogovoriti z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, da bi rešila "težke razmere med državama", potem ko je Varšava sporočila, da bo Kijevu prenehala pošiljati orožje, saj se diplomatski spor glede žita med državama stopnjuje.

Za to potezo, ki jo je naznanil premier Mateusz Morawiecki, se je Poljska odločila po tem, ko je ukrajinski predsednik Zelenski v govoru ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN dejal, da se nekatere države pretvarjajo v solidarnosti z Ukrajino. Mislil je na Poljsko, Slovaško in Madžarsko, ki zavračajo uvoz ukrajinskega žita. Duda je poudaril, da so, čeprav njegov ukrajinski kolega ni posebej omenil Poljske, "vsi razumeli, kaj je mislil". Na vprašanje, ali ga je komentar Zelenskega razburil, je dejal, da je "razburil morda premočna beseda". 

Dodal je: "Ostanimo mirni, prosim. Ne povzročajte vznemirjenja, ker je to spor, ki zadeva manjši del naših odnosov. Ne dovolimo, da to vpliva na vse odnose, ker za to ni nobene utemeljitve in bodo od tega imeli korist le drugi."

7.15 Zelenski na nenapovedanem obisku v Kanadi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer iz ZDA prispel na nenapovedan obisk v Kanado, da bi pridobil pomoč Kijevu v boju proti ruski invaziji. Na letališču v Ottawi ga je sprejel kanadski premier Justin Trudeau, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danes bo imel Zelenski pogovore s Trudeaujem in nagovoril kanadski parlament. Voditelja bosta odpotovala tudi v Toronto, kjer se bosta srečala s poslovneži in člani skupnosti Kanadčanov ukrajinskega rodu.

V Kanadi živi velika ukrajinska skupnost, Trudeaujeva vlada pa je Ukrajini obljubila trdno in trajno podporo v boju z ruskimi silami.

Ukrajinski predsednik je na svoj prvi obisk v Kanado pripotoval iz ZDA, kjer se je udeležil zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov ter se v četrtek sešel z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in voditelji kongresa.

6.51 Rusi napadli mesto na vzhodu Ukrajine

V ruskem napadu na mesto Kurahove, zahodno od Donecka, je bilo ranjenih 13 ljudi, so zgodaj zjutraj sporočili uradni viri z območja, poroča agencija Reuters. Enega izmed ranjenih so potegnili izpod ruševin.

V mestu sta bila dva udara, ki sta povzročila požar, je povedal župan mesta Roman Padun.

Edi Rama, albanski premier in predsednik Varnostnega sveta
Novice Edi Rama v Varnostnem svetu ZN ruskemu veleposlaniku podal predlog ter mu zaprl usta #video
Rusija, Latvija, meja
Novice Več tisoč Rusov v Latviji pozvali, naj zapustijo državo
Vladimir Putin
Novice Putin sprejel povabilo in potrdil oktobrski obisk zavezniške države
Ne spreglejte