Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
10.49

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Ukrajina Vojna v Ukrajini Rusija

Sreda, 17. 4. 2024, 10.49

1 mesec, 1 teden

Slovaki iz lastnih žepov zbirajo sredstva za ukrajinsko obrambo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Ukrajina, vojaki | Zbrana sredstva bodo predvidoma namenili češki pobudi za nabavo 800 tisoč topniških izstrelkov za Ukrajino iz držav zunaj EU. Slovaška vlada se pobudi, ki trenutno vključuje 20 držav, ne bo pridružila. | Foto Guliverimage

Zbrana sredstva bodo predvidoma namenili češki pobudi za nabavo 800 tisoč topniških izstrelkov za Ukrajino iz držav zunaj EU. Slovaška vlada se pobudi, ki trenutno vključuje 20 držav, ne bo pridružila.

Foto: Guliverimage

Potem ko je slovaška vlada Ukrajini prenehala dobavljati vojaško pomoč, so Slovaki sami začeli zbirati sredstva za obrambo sosede. Iniciativa državljanov je od ponedeljka zbrala več kot pol milijona evrov za strelivo za ukrajinsko vojsko, ki se brani pred Rusijo. Premier Robert Fico medtem vztraja, da Slovaška ne more več ničesar dati Ukrajini.

Fico, ki se je po petih letih v opoziciji oktobra lani vrnil na čelo slovaške vlade, je dal jasno vedeti, da meni, da ni vojaške rešitve konflikta v Ukrajini.

Slovaška ne more več ničesar dati Ukrajini, je prepričan Fico, ki je hkrati kritičen do predhodne vlade, ker je Ukrajini dala sistem zračne obrambe s-300. Kot pravi, tega sam nikoli ne bi storil, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

V znak nasprotovanja vladi se je oblikovala Ukrajini naklonjena skupina državljanov, ki je v ponedeljek z namenom zbiranja sredstev za nakup streliva za ukrajinske sile zagnala iniciativo Mir za Ukrajino.

Do danes so zbrali že 575 tisoč evrov, podatke organizatorjev navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zbrana sredstva bodo predvidoma namenili češki pobudi za nabavo 800 tisoč topniških izstrelkov za Ukrajino iz držav zunaj EU. Slovaška vlada se pobudi, ki trenutno vključuje 20 držav, ne bo pridružila.

Pobudniki upajo, da bodo zbrali milijon evrov, s čimer bi, kot so navedli, izenačili znesek, ki ga pobudi namenja Slovenija.

Fico, ki se je v preteklih mesecih spopadal z oznako proruskega politika, je na nedavni skupni seji vlad Slovaške in Ukrajine poudaril, da je bila "uporaba ruske vojaške sile v Ukrajini huda kršitev mednarodnega prava", in dodal, da se zavzema za mirno rešitev vojne, ki bo spoštovala ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Rusi izstrelili več raket, najmanj 11 mrtvih

V ruskem raketnem napadu na mesto Černigiv na severu Ukrajine je bilo ubitih 11 ljudi, še 20 pa je ranjenih, so danes sporočile lokalne oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem opozoril, da napad ne bi terjal žrtev, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe.

Po navedbah guvernerja Vjačeslava Čausa istoimenske regije so ruske sile napad v bližini središča Černigiva izvedle s tremi raketami. "Veliko večnadstropnih stavb je bilo poškodovanih. Civilna infrastruktura je poškodovana. Več deset vozil je bilo uničenih," je dejal.

Tudi župan mesta Oleksandr Lomako je sporočil, da so ruski izstrelki zadeli civilno infrastrukturo na gosto naseljenem območju. Neposredno je bil zadet infrastrukturni objekt, osemnadstropna stavba pa je bila poškodovana, je dodal.

Na kraj napada so medtem že prispele reševalne ekipe, ki med ruševinami iščejo preživele, je dejal Zelenski in poudaril, da bi se število žrtev napada lahko še povišalo. Tudi ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je izjavil, da je pod ruševinami ujetih več ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še dodal Zelenski, žrtev ne bi bilo, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe in če bi bila mednarodna skupnost odločna v boju proti ruskemu terorju. Ob tem je opozoril, da Ukrajini primanjkuje sistemov za prestrezanje ruskih raket in v luči tega zaveznice znova pozval k okrepitvi dobave sistemov zračne obrambe.

V zadnjih mesecih Rusi še okrepili napade

Del regije Černigiv, ki na severu meji na Belorusijo, so ruske sile zasedle kmalu po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022. Po poznejšem umiku ruske vojske pa se je regija v veliki meri izognila večjim napadom, saj se je glavnina spopadov preusmerila na vzhod in jug države.

Rusija je sicer v zadnjih mesecih znova okrepila napade na Ukrajino, zlasti na njeno energetsko infrastrukturo. V luči tega je Kijev svoje zaveznike pozival, naj mu priskočijo na pomoč z naprednimi sistemi zračne obrambe.

Ukrajinski vojaki obstreljujejo ruske položaje
Novice Kitajski strokovnjak: To so štirje razlogi, zaradi katerih bo Rusija izgubila vojno
Ne spreglejte