SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Romski par trdi, da je bila deklica Maria zapuščena

2

termometer

Interpol je sporočil, da deklice Marie, najdene v romskem naselju v Grčiji, ni na njegovem seznamu pogrešanih otrok. Na Interpolovem seznamu je 38 deklic, mlajših od šest let.

Dobrodelna organizacija Nasmeh otroka, ki začasno skrbi za svetlolaso in zelenooko deklico, je medtem sporočila, da grška policija preiskuje okoli deset primerov pogrešanih otrok, ki bi lahko bili povezani z Mario. Med drugim se osredotočajo na primere iz ZDA, Švedske, Poljske in Francije, je povedal tiskovni predstavnik organizacije Panagiotis Pardalis.

Od konca tedna je organizacija prejela že več kot 8 tisoč klicev ljudi, ki so menili, da imajo za preiskavo uporabne informacije, ali pa so le želeli izraziti sočutje. "Ta primer je izpostavil problem, s katerim se moramo spopasti. Obstajajo starši pogrešanih otrok, ki v agoniji živijo že več let," je ob tem opozoril Pardalis.

Deklico so prijavili s ponarejenimi dokumenti Sicer je primer izpostavil tudi luknje v grški javni upravi. Župan Aten Giorgos Kaminis je tako že odpustil štiri vodilne uslužbence mestne uprave. Med drugim se je namreč izkazalo, da so Mario letos prijavili na atenskem matičnem uradu, in to s ponarejenimi dokumenti.

Po poročanju medijev se je število naknadno urejenih registracij rojstev od leta 2011 v Atenah povečalo za osemkrat. Številne prijave vključujejo več kot enega otroka, oče je pogosto neznan, največkrat pa prošnjo vložijo prebivalci iz predelov z velikimi romskimi skupnostmi.

Proti paru, pri katerem so pred dnevi odkrili deklico, so sicer vložili obtožnico zaradi ugrabitve in pridobitve lažnega rojstnega lista. Iskanje bioloških staršev deklice medtem še ni obrodilo sadov.

Biološka mati naj bi se je želela znebiti Deklico so odkrili v sredo v mestu Farsala med preiskavo v romskem naselju, v katerem je policija iskala orožje in droge. 39-letni moški in njegova 40-letna žena sta policiji posredovala nasprotujoči si izjavi glede tega, kako sta prišla do otroka. Med drugim naj bi trdila, da je to njuna hčerka, kar pa so DNK-testi ovrgli.

Odvetnica romskega para Marietta Palavra trdi, da naj bi par sprejel zapuščeno deklico. Po njenih trditvah naj bi se je njena biološka mati, sicer tujka, želela znebiti. Oblasti medtem sumijo, da je romski par vpleten v trgovino z otroki ali organi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin